charlottecronquist

Sexualitet: Tantra aktiverar måbra-hormoner


Närvarande beröring sätter igång måbrahormoner i hela kroppen och gör att du mår härligt.
När du kramas, blir smekt eller smeker, när du ger eller tar emot massage eller när du har närvarande tantrasex, sätter många processer igång i kroppen. En rad hormoner och signalämnen aktiveras och bidrar till att du njuter och mår riktigt bra.

Det är med andra ord bra för kroppen att njuta!
I hjärnan finns ett belöningssystem som uppmuntrar dig till att njuta. När du har sex njuter du och då aktiveras det här systemet. Ett av hjärnans viktigaste signalämnen är dopamin, som är kopplat till lust, glädje och lugn och gör det lättare för dig att lära dig saker, koncentrera dig och få lust att göra saker. När du är förälskad är du i praktiken drogad av dopamin och ser din älskling i ett rosa skimmer.

Endorfiner är kroppens njutningshormon som stärker immunförsvaret och kallas ibland för kroppens egen smärtlindring. Endorfiner sänker blodtrycket, ger dig mer energi, lust och starkare lyckokänslor.

Oxytocin motverkar stress och frigörs när du kramas, älskar, ammar, får eller ger massage och brukar kallas för kroppens berörings- eller kärlekshormon.

Alla de här mumsiga hormonerna och signalsubstanserna har du möjlighet att möta när du lekfullt rör vid en annan människa, eller har sex. I rum där flera kramas, kelar med eller berör varandra, så blir det en oerhört skön och mjuk stämning, det är nästan som att du kan ta på oxytocinet med händerna.

Jag har flera gånger arrangerat små festivaler, workshoppar och kurser, där ett av syftena är att skapa en så trygg och kärleksfull miljö att deltagarna tillåter sig att njuta av samvaron och känna att det är okej att vara sig själva.

Efter några timmar brukar människor som nyss känt sig rädda och osäkra slappna av, le och, ungefär som en katt, tillåta sig att lekfullt krama en medmänniska som säger ja till det.
Så här kan det kännas:

Det är paus mellan ett par workshoppar. Caféet, mysrummet och sittutrymmena är fyllda av människor som sitter nära. Somliga av dem har en ordlös kommunikation. Någon sitter i famnen hos någon annan. Andra samtalar engagerat, men med mjuka röster. Det är som att hela rummet mår bra. Som att tillåtelsen att vara i ögonblicket med andning, ljud och rörelse har gjort att det som skulle kunna leda till konflikter har lösts upp i intet. När jag ser mig omkring ser jag ingen ensamhet, jag ser gemenskap, jag ser glädje, jag ser avslappning och jag ser en vilja att interagera, att sitta nära, att vara nära, glädjen i samvaron och härvaron.

Fundera på i vilka sammanhang du kan uppleva den känslan av mjuk samhörighet. Jag gör det ofta bland människor som tränat sig att vara närvarande, som är vän med sina kroppar och som är trygga i sig själva.


Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Lekfull tantra är ett sätt att komma i kontakt med måbrahormonerna.
Vill du träna ensam rekommenderar jag onlinekursen Lekfull tantra - du kommer igång på några minuter. Köp kursen här.
Vill du träna med andra rekommenderar jag helgkursen Lekfull tantra - nästa kurstillfälle sker i Stockholm 22-23 september. Anmäl dig här.  

Related

sexualitet 6379514633637404119

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Vilken ljuvlig känsla du förmedlar - mjuk närvaro. Underbart!

  SvaraRadera
 2. Det finns många fina exempel på äldreboenden som lyckats minska användningen av lugnande mediciner tack vare "anställda" katter och hundar. Möjligheten till taktil beröring gör att de äldre känner sig lugnare och mer harmoniska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är fantastiskt vad beröring kan ge! Har själv gjort reportage om taktil beröring av demenssjuka <3

   Radera
 3. Jag kan uppleva känslan av mjuk samhörighet när jag ger massage till kvinnor både i bastun och på andra platser.

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item