charlottecronquist

Behovet av närhet

Kom närmare. Mycket närmare!
Vad händer med dig när du är fysiskt nära någon?

För mig är det som att något i mig smälter. Jag blir mig själv, jag känner livet i mig och kontakten med en annan, skapar en slags trygghet.


Jag minns när mina barn var små och min man sa något i stil med att han var glad för att jag fick delar av mitt ömhetsbehov fyllt av närheten till barnen. För det var alldeles sant. Jag ammade barnen med glädje och tacksamhet. De satt i min famn när vi läste eller de behövde tröst. Jag var en öppen famn för dem som små - och det gav mig enormt mycket. Kanske det till och med var barnen som lärde mig endel om mitt behov av kroppskontakt och vad den sortens intimitet kan ge.


Så jag älskar fysisk kontakt. Den gör något med mig. Den skapar en slags trygghet. Den ökar min känsla av att tillhöra en grupp, ibland av att vara behövd, ibland av att visa eller ta emot kärlek.


Häromdagen mötte jag en ivrig hundvalp, som visade sin glädje med hela kroppen och som verkligen ville bli berörd. Det var som hela han sa: rör vid mig, hälsa på mig, visa mig att jag är viktig för dig. Och så svansen som viftade glädjefullt.


Nu under pandemin har det blivit mindre närhet. Och jag inser att jag mår så bra av att kramas. Det är verkligen ett fantastiskt och vardagligt sätt att skapa närhet.


Varje natt när jag är på väg att somna känner jag min mans nakna kropp mot min. Ofta somnar vi när han skedar mig. Då är det som att något i hela mitt system slappnar av. Jag känner mig trygg, varm och kärleksfull. Och jag älskar tanken på att ligga nära hela natten. I den sinnesstämningen brukar jag saka glida in i drömvärlden.


Jag är övertygad om att vi människor behöver fysisk närhet hela livet. Det behöver inte alltid vara mycket. Det kan vara en smekning på kinden, en klapp på axeln. Men det kan självklart också handla om att älska tillsammans, att känna den totala närheten och närvaron, när kropparna glider in och ut ur varandra. När jag omsluter honom och han förs in i mitt universum. 


Vilken slags fysisk närhet behöver du?

Hur ofta är du fysiskt nära någon annan?


Charlotte Cronquist är kärlekskrigare

Love is the answer


PS: Första chansen att kramas i kurssammanhang med mig sker på helgkursen Lekfull tantra i Stockholm 4-5 september!

Related

kärlek 4438408033930121106

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item