charlottecronquist

Får en mormor vara kåt?


 

När jag var 20 år visste jag inte mycket om sexualitet. Visserligen hade jag haft killar. Visserligen hade jag gjort abort. Visserligen hade jag fått orgasm. Visserligen hade jag läst Hite-rapporten.  

Jag visste att de flesta kvinnor njuter av klitorisberöring, och att mycket färre kvinnor får orgasm vid penetrerande sex. Jag visste att det var härligt att få orgasm. Och jag såg det som självklart att de män jag mötte fick utlösning varje gång.

Och kanske är det så att det är där det stannar för många kvinnor. Att vi nöjer oss. Att vi inte utforskar mer. Jag visar mig själv att det verkligen går att vara både mormor och en kåt kvinna, även om det sker vid olika tillfällen. 


Förmodligen beror det här mycket på de normer och värderingar du får med dig kring sexualiteten. Kanske fick du med dig att kvinnor ska vara mer återhållsamma (eller att de är det, helt enkelt för att de är mindre kåta än män), medan män ögonknullar de flesta kvinnor de möter på gatan (helt enkelt för att de har en större grundkåthet än kvinnor.)

Många av de här idéerna är just idéer. Jag har skrivit en hel bok om kvinnans rätt till sin sexualitet ”Ingen skam i kroppen - frigör din sexuella kraft”, helt enkelt för att det behövs. För att synliggöra kvinnors lust och hur den hämmas på olika sätt.


Personligen trodde jag länge att det var något fel på mig, som ville något mer än missionären några minuter varannan vecka. Det fanns en längtan i mig efter större närhet, mer intimitet och mer njutning. Det fanns en växande önskan om att experimentera mer. Hur skulle det kännas att ge eller ta emot oralsex? Hur skulle det kännas att bli tagen bakifrån? Finns det någon fetisch som skulle vara spännande att utforska? Hur skulle jag kunna bidra till att jag och min kropp hade modet att utforska sexualiteten mer?


Som du säkert förstår valde jag att utforska min sexualitet. Jag bröt mot de ibland outtalade normerna kring sex. Jag valde att se sex som något härligt, inte som något en kvinna ska stå ut med. Jag lärde mig vad min kropp uppskattade. Jag lärde känna mitt kön. Jag lärde mig mer om vad som kan ske i samspelet med andra personer. Jag upptäckte att jag kunde få orgasmer som kändes i hela kroppen, ja som ibland tog mig till andra dimensioner. Jag utforskade sex och närhet i olika traditioner, bland dem tantra. Jag lärde mig att kvinnor har en enorm kapacitet för njutning, som dessutom tenderar till att stiga med åldern. Jag började upptäcka att det fanns en kåthet i mig, som inte bara är kopplade till sexuell njutning, utan som påverkar hela livet. Jag blev en kärlekskrigare.


Idag njuter jag mer och oftare av sex än jag gjort tidigare i mitt liv. Jag visar mig själv att det verkligen går att vara både mormor och en kåt kvinna, även om det sker vid olika tillfällen. Och jag är både less och ledsen över att många kvinnor tror att deras lust är död och att den inte går att väcka till liv igen. För tänk om det är nu du verkligen kan njuta av livet? Nu när du är vänligare mot dig själv, när du ser på din kropp med snällhet, och när du vet mer om vad kroppen uppskattar! 


Kanske är det till och med så att världen behöver flera kåta mormödrar? Starka mogna kvinnor som står i sin kraft och njuter av livet på många plan! Som kan vara förebilder för yngre kvinnor - och för män. Som visar att kärlek och njutning är något som finns med hela livet. Och som spräcker myten om att kvinnor egentligen ser sex som något de måste stå ut med.


Jag förstår hur det kommer sig att lusten kan avta. Dels kan hormonomställningen under klimakteriet påverka lusten och dels kan det sex du har vara så tråkigt att du känner att du lika gärna kan avstå.

Jag menar om du har torra slemhinnor och sexet går till på ungefär samma sätt varje gång, tror sjutton att det inte känns motiverande.


Men de där sakerna går att hantera. Det går verkligen. Du kan göra din kropp mer mottaglig för sex och njutning. Och du kan också ta fler initiativ, berätta vad du uppskattar och ta turer med att bestämma hur du vill älska i dag. 

Du har själv ett stort ansvar för ditt sexliv. Det funkar liksom inte att säga att din partner är en dålig älskare. Då har du gett hen makten. Och du har fått någon att skylla på.


Så sätt dig vid ratten. Ta initiativ. Säg ja till det du vill ha mer av, säg nej till det du inte vill ha eller göra.


Snart kommer jag med ett program som riktar sig till kvinnor. För att det behövs. För att vi behövs. För att det är viktigt!Charlotte Cronquist är kärlekskrigare

Love is the answer


Related

livet 2339610381684391055

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item