charlottecronquist

Lekfull tantra: Andningen är central i tantra


Andning är en av grunderna i tantra.
Alltså att bli mer medveten om andningen och att använda den för att bygga energi i allmänhet och sexuell lust och energi i synnerhet.
Den andningsteknik jag strax ska berätta om, cirkelandning solo, kan du träna alldeles själv.


Fram tills jag gjorde min första frigörande andning hade jag nog inte tänkt så mycket på andningens betydelse.
Jag hade tagit andningen för given. Givetvis hade jag märkt att långa djupa andetag kan vara lugnande och att andningen blir snabbare vid upphetsning eller nervositet - men ändå var jag i princip okunnig.
Min första frigörande andning förändrade något för evigt i mig. Jag befann mig i ett kursrum och uppgiften var att andas kontinuerligt och djupt under kanske 45 minuter. Runt mig andades andra och det började hända saker med dem. Några grät, några skrek, några skrattade. Jag höll på att somna. Men jag upptäckte redan då att andningen gjorde något med kroppen, något som jag inte kunde kontrollera med huvudet. Det var som om kroppen började få ett språk, som att jag kunde börja komma åt djupare lager hos mig själv, genom att använda olika andningstekniker.
Sedan dess har jag gjort frigörande andning många gånger - och på helgkursen Lekfull tantra ingår en frigörande andning som leds av en erfaren andningspedagog - och den har fört mig till alla möjliga känslolägen.
Jag har upptäckt hur användningsbar mer medveten andning är. Jag kan andas på en rad olika sätt, för att ge en viss känsla eller effekt.
Ett av de enklaste sätten att komma igång med tantrisk andningsteknik är att testa att cirkelandas. 

Det tog tid innan jag verkligen upplevde att min andning cirkulerade. Men så småningom kom det. Till en början tyckte jag att det kändes lite konstigt att föreställa mig att andningen snurrar runt genom kroppen. I dag förnimmer jag hur energin byggs upp. Så ge det lite tid! 

Testa att göra den här andningen flera gånger och ge den åtminstone några minuter varje gång.

Tips: Cirkelandning solo
Det viktigaste med cirkelandningen är att du andas kontinuerligt, alltså utan att göra en paus mellan inandning och utandning. Inandningen övergår helt enkelt i en utandning och du låter det ske utan att anstränga dig. Du kan andas på det här sättet när du sitter, ligger eller står upp.
1. Andas mjukt in genom munnen, låt käkarna slappna av och ha dina läppar något åtskilda.
2. Låt bakre delen av halsen vara öppen och avslappnad. Lägg lite mer energi på inandningen (”ta” ett tydligt andetag) och låt utandningen sköta sig själv.
3. Föreställ dig att du andas i en cirkel. När du andas in ser du för dig hur du tar ner luften ända ner till ditt kön och sedan, när du börjar andas ut, så vänder den uppåt längs ryggen och kommer tillbaka till munnen igen. (Du kan också vända på det och andas in längs ryggraden och ut längs framsidan).
4. För att underlätta det här för dig och för att göra dig mer medveten om var i andetaget du är, kan du låta armarna följa med i cirkelrörelsen.

Sitt still och andas en stund efter andningen och lägg märke till hur det känns i kropp och sinne.



PS: Du hittar den här övningen och många andra i min grundbok i tantra: "Lekfull tantra - din väg till att njuta av livet. Om du köper den direkt av mig skriver jag en kärlekshälsning till dig. Köp den via min hemsida eller genom att swisha 315:- till 1234 76 22 09 - ange LT och din postadress, så jag kan skicka boken till dig. 


Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer


Charlotte Cronquist skapar Lekfull tantra, som finns som kurser och bok. Läs mer om Lekfull tantra här

Related

tantratips 8989388142105364574

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item