charlotterudenstam

Tänk på dig själv kvinna, så får du lättare orgasm

Fortfarande är ett många kvinnor som har svårt att få orgasm eller som fejkar - för att få slut på sexet. Orsaker till bristande orgasmförm...


Fortfarande är ett många kvinnor som har svårt att få orgasm eller som fejkar - för att få slut på sexet.
Orsaker till bristande orgasmförmåga kan vara att kvinnan är spänd, har varit blivit sexuellt utnyttjad, har en negativ syn på njutning, tänker mer på sin partner än på sig själv, känner krav på sig som försvårar orgasmen, tror att en kvinna bör få orgasm under samlag eller för att hon inte ägnar sig åt solosex.
Förmåga och förmåga. 

Som jag ser det finns möjligheten att få orgasm hos alla kvinnor. 
Det gäller bara att vi skapar förutsättningar för att njuta.


Jag satt och bläddrade i Hite-rapporten häromdagen, diskuterade med maken när jag första gången hört talas om g-punkten. Jag trodde det var just i
Hite-rapporten från 1976-talet. Men ack så fel jag hade. Där talas om klitorisorgasm och vaginalorgasm och det är i den rapporten (3000 kvinnor från flera länder) det slås fast att det är en minoritet som får orgasm vid samlag…

Hite-rapportens största fynd var kanske att klitorisorgasm är det vanligaste – och därmed kunde en väldig massa kvinnor andas ut. De kunde inse att de var normala.
Och i det normala ingick också onani, eller solosex som vi ofta kallar det nu.


Min uppfattning är att det är fler kvinnor som får orgasm i dag än tidigare. Kanske för att ämnet är mindre tabubelagt än tidigare. Ändå finns det långt kvar att gå på vägen mot större öppenhet för kvinnans sexualitet och kvinnans orgasmer. Det visar inte minst en artikel i Helsingborgs dagblad som har den uppfordrande rubriken: Händerna under täcket tjejer! 


I artikeln intervjuas sexualupplysaren Sandra Dahlén (som exempelvis ibland pratar tonårssex i P3 Star) och barnmorskan och sexologen Suzanne Lindström. De båda tycks skriva under på att många kvinnor har svårt att få orgasm.


Häromåret (2008) sammanställde Susanna Alakoski och Amanda Mogensen en diger antologi på drygt 250 sidor som hette ”Fejkad orgasm” (Ordfront). Där berättar kvinnor sida upp oh sida ner om just detta. (Ibland undrar jag varför jag aldrig kommit på den idén. Kanske för att jag talade så lite om sex när jag var ung. Kanske för att jag inte kände någon större förväntan att jag skulle komma under samlag? Jag vet inte riktigt, men något fejk har det inte blivit för min del.) 
I boken finns det bland annat referens till en undersökning som gjordes 2007 och som Nina Lekander beskriver så här i Expressen:


Samt den kanske enda statistiska undersökningen om spelade orgasmer, från 2007: 42 procent av 1 000 svenska kvinnor mellan 18 och 35 år svarade att de hade fejkat. Den vanligaste anledningen var ”för att sexet ska ta slut”.


Det har jag hört flera kvinnor berätta om. Hur de led av att ha sex och hur de både fejkade orgamser och grät av lättnad när det äntligen var över. Så trist att det ska vara så. Vilket utslag för ojämlikhet ända in mellan lakanen.


Nåväl, jag håller med Sandra och Suzanne som intervjuas i HD om att det bara finns en person som kan ta ansvar för sin njutning: Du själv (jag själv). Det är inte bara något att lägga i någon annans händer och hoppas att det ordnar sig.


Sandra Dahlén har skrivit flera upplysande skrifter om sex. 
rfsu:s hemsida kan du gratis ladda ner hennes Praktika för klitorissex (Gå in på hemsidan, skrolla ner en bit, så hittar du där flera praktikor att ladda hem). Sandra Dahléns erfarenhet är att många kvinnor söker hjälp för orgasmproblem (medan männen söker för att de kommer för fort.) 
Till HD säger hon:


— Ett tydligt bevis på vårt ojämnställda samhälle. Kvinnors klitoris är känsligare än mannens ollon, så rent fysiologiskt borde kvinnan egentligen ha lättare att få orgasm än mannen

Varför har då kvinnor svårare att få orgasm? 
Sandra Dahlén nämner tre orsaker:


1) Kvinnor är oftare utsatta för sexuella övergrepp. En rädd kvinna har svårt att känna njutning.
2) Kvinnor är för fokuserade på hur de ser ut och kann inte ”stanna i kroppen” och njuta.


3) Det finns en norm som säger att människor har sex när kuk och fitta möts. Men det är inte där klitoris sitter.


Det kvinnor behöver göra är – som jag tolkar Dahlén – att i princip släppa tanken på att behaga och istället koncentrerar sig på vad hon själv tycker är skönt. Och det håller jag med om. Det handlar inte om teknik i första hand, utan vad som fungerar för dig eller den kvinna du vill göra det skönt för och med.


Så här är några orgasmtips från Sandra Dahlén:
1. Gå ner i varv innan du har sex. Försök komma i balans själv, hitta rätt andning och låt dina tankar stanna här och nu. 
2. Ha sex när du är riktigt kåt. Att vara halvsugen kan vara helt okej, men det är svårt att just få orgasm då. Om du vill, gör saker som får dig kåt, fantisera, läs eller titta på något som får dig sugen. 
3. Fokusera på klitoris. Börja lära dig att få orgasm där, sedan kan du prova på andra sätt. Tydliga vibrationer mot klitoris är för de flesta det enklaste och snabbaste sättet att få orgasm. 
4. Oralsex är för många kvinnor ett bra sätt att njuta tillsammans med en partner. 
5. Om man har samlag, med penis i slida, vill många kvinnor att klitoris stimuleras samtidigt med smek eller vibrationer. Stimuleringen av klitoris kan vara det som gör samlaget skönt eller som förstärker en redan skön känsla. 


Enligt barnmorskan Suzanne Lindström får var tredje kvinna sällan eller aldrig orgasm. Lindström för in ännu en försvårande faktor – nämligen hur kvinnor har blivit bemött som barn. Medan små killar ofta får pilla på sina snoppar är det vanligt att små flickor blir tillrättavisade när de stoppar handen innanför trosorna.

  — Kvinnor får inte en lika naturlig känsla av samhörighet med sitt kön som killar. Hur mycket beröring och närhet vi får som barn spelar också in, säger Suzanne Lindström till HD.


Suzanne Lindströms orgasmtips: 
1. Älska dig själv som du är så att du kan ge efter och ge dig hän. 
2. Knip! Öva upp dina bäckenbottenmuskler. 
3. Använd dina sexuella fantasier. 
4. Lär dig smeka dig själv. 
5. Gå in i dig själv och känn. Det gör du lättast när du onanerar. 
6. Förspelet ska vara långt, gärna retfullt långt. Stanna länge i känslan av att bli smekt, var lite ego och ta emot stimulering och känn, utan att tänka på städning eller annat.

Related

tips 918330744795285115

Skicka en kommentar Default Comments

  1. jag har komplex för min kropp och mina bröst har jag mest komplex och jag känner att jag tänker för mycket hur jag ser ut i vissa vinklar önskar jag bara kunnde slappna av jag har igentligen inte svårt att få orgasm kom 2 grr men det är när jag krampar och spänner mej och känner en massa måsten

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item