charlotterudenstam

Sexrådgivning på nätet lockar unga.

Att gå till Ungdomsmottagningen i Malmö är, enligt min tonårsdotter, inte det enklaste. Konstiga öppettider, ingen möjlighet att beställa...
Att gå till Ungdomsmottagningen i Malmö är, enligt min tonårsdotter, inte det enklaste.
Konstiga öppettider, ingen möjlighet att beställa tid per telefon.
Inte märkligt då att umo.se lockar närmare 200.000 besökare i månaden.

Sexrådgivning tror jag är viktigt för de allra flesta (även om många inte skulle erkänna det). Men särskilt viktigt är det givetvis för unga människor som börjar upptäcka sin sexualitet, som har frågor, som har oro, som har längtan.

Och det är ju inte alla föräldrar som vill, vågar eller kan fungera som sexupplysare eller sexlyssnare till sina ungdomar. Deras egna skamkänslor kommer helt enkelt i vägen.
Det krävs mer än så här för att vara bra sexupplysning....
TV3 körde förresten en intressant serie om det i somras.  (Det var min dotter som tipsade om den och vi såg det sista avsnittet tillsammans, ett av inslagen var faktiskt att ungdomar fick ställa frågor om sex till ett gäng sexupplysare … som visade sig vara deras egna föräldrar. Intressant.) Nu verkar de ha hört i gång en ny säsong, sök på Tv3:s hemsida på Sex Education.

Men om nu föräldrar börjar snacka om blommor och bin, lägga in böcker om fortplantning på ungdomarnas skrivbord eller diskret stoppa ett paket kondomer i fickan på dem … (och alltså inte öppet vill kommunicera) vad ska ungdomarna göra då.

Självklart pratar de med varandra. Jag skulle gissa att en del pryda föräldrar skulle rodna om du hörde vad deras barn talar om (och då helt glömma sin egen ungdomstid, om de hade någon). Men alla frågor kan inte besvaras av jämnåriga, alla problem kan inte de inte hjälpa varandra.
Det finns ju den där klassiska frågan: ”Jag har en kompis som är rädd att hon är gravid, vad ska hon göra…?” Alltså att frågeställaren låtsas vara en annan, för att distansera sig något och slippa möta frågor som: ”Hur kunde det hända?”

Nåväl. Sedan ett par år finns ungdomsmottagningen på nätet, berättar Sydsvenskan. Och det är allt fler som söker sig dit. Mer tjejer än killar hittills. Men det är klart bättre än på själva ungdomsmottagningarna, där är bara en av tio besökare killar, på nätet är de en tredjedel.
Där kan de ställa frågor och hitta fakta om kärlek, sex, droger, våld etc. Där finns också en panikknapp, för att snabbt kunna lämna sidan, ifall ”fel” person skulle komma in i rummet… Veckans fråga denna vecka är: Vad tycker du om puberteten.
Jag tycker att det är så bra att sajter som umo.se finns. Där ungdomar själva kan botanisera och söka svar. Där de tas på allvar. För det behövs.
Sedan hoppas jag givetvis att fler föräldrar kan och vill prata om sex med sina ungdomar. Varför gå över ån efter vatten?
Så här berättar två av de ansvariga för sajten för Sydsvenskan:
– Vi visste att många ungdomar vände sig till internet för information och att det fanns många sidor som inte var särskilt bra. Vi tyckte att det behövdes en kvalitetssäkrad sida och därför började vi uppvakta regeringen, säger Eva Wendt, ordförande i Föreningen för Sveriges ungdomsmottagningar.
Sajten startades för snart två år sedan och drivs nu av samma företag som driver Sjukvårdsupplysningen.
– Vi får brev från personer som berättar att de är mer kunniga när de kommer till ungdomsmottagningen. Det gör att de kan stå på sig och ställa krav, säger Love Nordenmark, projektledare för Umo.se. 

Här är ett exempel på hur en text på umo.se startar:

Smeksex

Smeksex är det sex man har när man med fingrar eller händer stimulerar känsliga delar av kroppen på ett sexuellt sätt. Könet, mellangården och rumpan är exempel på väldigt känsliga kroppsdelar. Man kan också använda sexleksaker när man har smeksex. Om man har smeksex med sig själv kallas det för onani.

Ordförklaring

Mellangården
Området mellan analöppningen och könet.
Stimulera
Att öka aktiviteten eller pigga upp något, till exempel ett organ i kroppen.
Runka av och pulla är exempel på ord som man använder för att beskriva olika typer av smeksex man kan ha med andra. Petting är ett lånord från engelskan som kan betyda lite olika saker beroende på vem man pratar med. En del förklarar det som hångel, medan andra menar att det är samma sak som smeksex. På engelska betyder det att klappa ett husdjur eller att kyssas.

Related

umo.se 7364602418086509522

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item