charlotterudenstam

Mörkermän: Påven kritiserar bok om sex och kärlek

För sex år sedan gav den tongivande amerikanska nunnan - och professor emeritus i kristen etik vid Yale University - Margaret Farley ut bo...För sex år sedan gav den tongivande amerikanska nunnan - och professor emeritus i kristen etik vid Yale University - Margaret Farley ut boken “Just love”.
I boken säger hon bland annat att både onani och samkönade äktenskap är okej.
Häromdagen blev hennes bok hård kritiserad av påven. Farley själv går det inte att komma åt, eftersom hon undervisar på ett universitet som inte är kritiserat.
Och jag undrar varför ledande personer inom olika trosinriktningar blir till mörkermän.
För mig är det obegripligt.


De där gubbarna i Vatikanen verkar ha problem med kvinnors sexualitet. En av de saker som de särskilt hakade upp sig på är att Margaret Farley skriver att många kvinnor har mått bra av att tillfredsställa sig själva, kanske särskilt genom att upptäcka sina egna möjligheter till njutning - något som många inte har upplevt eller känt till i sitt vanliga sexliv med män eller älskare.
Farley menar att onani är bra för relationer, snarare än tvärtom. Och det motsäger den katolska idén om att onani är ett felaktigt beteende av den allvarligare arten.
Och när hon skriver att det är okej med samkönade äktenskap kontrar mörkermännen med att säga: “Den heliga skriften beskriver homosexuella handlingar som handlingar som är allvarligt sedefördärvande.”
Och att öpplet tala för skilsmässa och möjligheter att gifta om sig betraktas av katolska kyrkan som ett sätt att mitsätta sig Guds lag.
Ojojoj, ord och inga visor där.

Jag är inte så där rysansvärt insatt i hur olika nunneordnar och nunneorgansiationer fungerar i USA. Därför kan jag inte deschiffrera allt som står i Huffington Post och andra källor.
Hur som helst verkar det som att konservativa krafter bland katoliker, vill tysta liberala krafter inom sin rörelse. I synnerhet om det är kvinnor som är liberala.
Redan här känns det så: Neej, det är ju sjukt. Vad är det som gör att vissa (ofta män) beter sig som att den gud de tror på är en straffande gud, att de tolkar bibeln dogmatiskt och att de gör det för att trycka ner typ all annan sexualitet än den som sker inom äktenskapet i syfte att avla barn?
Jag tycker det är än mer konstigt med tanke på hur många historier det finns om katolska präster som utnyttjar småpojkar sexuellt... att då kritisera en bok som talar om exempelvis onani … känns... tja... som självmål?
Vad är det mörkermännen är så himla rädda för?
För vad skulle hända i världen om fler kvinnor och män ägnade sig åt solosex? Vad skulle hända om fler i världen fick välsignelse att gifta sig med den person de verkligen älskar?
(Parallellt med detta läser jag en notis i Sydsvenskan om att det pågår en strid om förbudet mot samkönade äktenskap i den amerikanske delstaten Kalifornien, och att det bara är en handfull stater som viger samkönde par.)
Vatikanens säger alltså att boken Just love svårt skadar de troende. Och de menar att Farley antingen ignorerar kyrkans kärnvärderingar som rör mänsklig sexualitet, alternativt bara ser den katolska kyrkans synen på sex, som en av många åsikter.
Det var den amerikanske kardinalen William Levada som framförde kritiken till Farley. Och den kom i samma svep som representater för Vatikanen har slagit ner på en av de största paraplyorganisationen för amrikanska nunnor. De har bland annat hävt ur sig att radikala feministiska teman är hlet inkompatibla med katolicismen. Förmodligen kommer liberala amerikanska nunnor att bli rätt sura över diktaten från Vatikanen.
Glädjande nog finns det röster som går ut offentligt och stödjer Farley och hennes medsystrar.
– Jag beklagar djupt att representanter för kyrkan misslyckats med att uppskatta det viktiga bidrag som Farley har gjort, sade David Hollenbach, teolog vid Boston College.


PS: Läser också en utmärkt artikel i Washington Post på temat: Därför behöver katolska kyrkan Margaret Farley och de tar upp liknande invändningar som jag... och avslutar med Bibelcitat om kärlek och vidsynthet. Härligt.

Related

världen 5397822061448285239

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item