charlotterudenstam

Kåt, glad och tacksam

Kåt, glad och tacksam är ju en suverän boktitel och en bra bok! Jag läser just den andra upplagan (den första såldes slut ganska snabbt)...
Kåt, glad och tacksam är ju en suverän boktitel och en bra bok! Jag läser just den andra upplagan (den första såldes slut ganska snabbt) av Eva Sanners bok om hur läsarens attityder till sex och kärlek kan förändra livet.
Boken är riktad i första hand till par och ger många konkreta tankar, råd och övningar som kan ge läsaren ett bättre sexliv.
Du får fundera på vad det var som gjorde att du först attraherades av din partner, i vilka situationer du känner dig mest sexig, hur du ska våga tycka om din kropp, om att tala om sex och längtan, om att visa uppskattning, att hålla lågan brinnande, om vikten av beröring, om att skapa rum för att älska, om att leka sexuellt tillsammans, om att respektera varandra och så massor av beröringstips och älskogstips. Men också en del om vad som kan störa, om din rätt att säga ja eller nej, om vad som kan (för)störa en relation och vad som kan hela den.

Och jag väljer att citera ett stycke alldeles i slutet av boken, ett stycke som handlar om närvaro i sex.


”Närvaro när du älskar är att inte prata och inte ha någon förutbestämd plan med mötet. Om du har bestämt dig för att få orgasm – ”det var länge sedan och förresten är det inte mer än rätt med tanke på hur många gånger hon har kommit på senaste tiden” – ät du inte närvarande. Du är i framtiden när du bestämmer vad du ska ha och du är i det förflutna när du jämför nuet med det som har hänt förut. När ni samtalar om kärlekslivet kan du nämna att du längtar efter det ena eller det andra, du kan berätta om hur det har känts den senaste tiden och vad du vill förändra. Men när du älskar kan du inte ha någon plan och du kan inte jämföra nuet med det som hände igår. Försöker du med det så blir du mekanisk och ytlig. Varje smekning är värd din totala uppmärksamhet, varje liten del av din älskade kropp behöver din fokuserade medvetna beröring och ditt omhändertagande. Också om ni har levt tillsammans i åratal.
Det är för din egen skulle du övar närvaro, eftersom det är så du blir fri från det förflutnas band och framtidens oro, även om din älskade säkert uppskattar din närvaro mer än din frånvaro. Låt sex lära dig att bli närvarande och du kommer att tycka att du vilar fastän du inte sover och du kommer att känna dig fri fastän inget har förändrats. Kanske det kommer upp känslor och plötsligt behöver någon av er prata eller gråta istället för att älska. Det är varken bra eller dåligt. Är ni närvarande i nuet så är det nuet som styr och inte ni. Kanske blir det ett möte där ingen av er har orgasm men där båda är helt närvarande och glömmer tid och rum. Det är bara som det är. När orgasmerna kommer så gör de det. Slappna av och låt kropparna älska och lita på att det som sker ska ske, stund för stund.”

Jag kan inte säga precis vad det var som gjorde att jag valde att citera just det stycket, mer än att det talade till mig. Närvaro är viktigt i mitt liv.
Boken är indelad i tre delar. Kåt, som handlar om kroppens längtan och hjärtats möte, Glad, som handlar om lekfullhet och utmaningar samt tacksam som handlar om flödets hinder, om andlighet och närvaro.
Den kan läsas som en lärobok, en inspirationsbok, en reflektionsbok, vilket som passar just dig. Eva Sanner utgår ifrån egna erfarenheter som terapeut, sina möten med klienter och har också hämtat inspiration från andra som kan mycket om sexualitet.
Kåt, glad och tacksam är lätt att ta till dig. Eva Sanner vågar båda prata om att bejaka lusten och att problematisera. Någon enstaka gång blir hon lite klinisk (bilder av könen i genomskärning) men oftast har hon ett härligt bejakande förhållningssätt till sex. Eftersom jag har skrivit ”Ingen skam i kroppen – frigör din sexuella kraft” var jag väldigt nyfiken på att se om våra böcker krockar eller konkurrerar med varandra. Jag blev glad av att känna att det fungerar alldeles utmärkt att läsa båda. De är på en och samma gång lika och olika. Budskapet är ungefär detsamma, men infallsvinkeln är olika.
Där Eva Sanner väljer att fokusera paret här och nu, väljer jag att i första hand fokusera kvinnan och hela det liv som format henne till den sexuella varelse hon är i dag.
Där Eva Sanner vid något enstaka tillfälle antyder sig själv, väljer jag att vara förebilden i min bok.

Även om jag har fått överväldigande återkoppling på min bok, finns det också de som känt sig provocerade av den. De läsarna kanske har mer att hämta hos Eva Sanner, hennes text känns bitvis svalare (i betydelsen väcker mindre starka känslor) och kan därmed bli lättare att ta till sig.
Jag tror att få av läsarens försvarsmekanismer behöver dras igång av att läsa hennes bok.

Här finns massor av små tips, tankar och övningar, som du kan göra själv eller tillsammans med en partner. Och jag rekommenderar dig både att läsa boken och att så att säga göra den. Då har du en stor möjlighet att få ett rikare liv. En övning du kan testa nästa gång du ska älska ur Kåt, glad och tacksam:

Ge varandra respons utan ord Turas om att vara den aktiva och den passiva parten. Den som är passiv får ta emot olika typer av beröring och smekningar och ska visa med rösten om vad som känns riktigt bra – men bara genom att använda ljud. ”Mmmmm”, ”aaah”, ”ooooh” och så vidare går bra, möjligen är ett ”jaaaa” också tillåtet.
Den som är aktiv undersöker och tar in så mycket information som möjligt om vad älsklingen gillar bäst. Ha en avspänd attityd och undvik att tänka i termer av duktighet och prestation. Allt är som det ska vara och ni är bra precis som ni är.


Eva Sanners bok är rikt illustrerad med Lena Granefelts sensuella bilder.
Kåt, glad och tacksam är utgiven på Bonnier Existens AB

Om boken har många tyckt. När den kom i originalupplaga skrev till exempel Carl Johan Rehbinder om den under rubriken, en snäll bok om sex.
När jag nu letar efter recensioner på nätet har jag svårt att hitta dem. Kanske de är borttagna efter ett par år? Hittade någon liten artikel på Expressen dock... och DN har en fin intervju.

Related

tacksam 8007740603024307295

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item