charlotterudenstam

Forskning: Bra kärleksrelation minskar stressen.

Lever du i en långvarig relation? Grattis! Då klarar du stressen bättre. Tänk om alla arbetsgivare och chefer förstod hur viktigt det är att...

Lever du i en långvarig relation?
Grattis!
Då klarar du stressen bättre.
Tänk om alla arbetsgivare och chefer förstod hur viktigt det är att satsa på att människor lever i en kärleksrelation, det vore mumma för sådana som mig och Alexander och för dejtingcoacher som Marie Hagberg.

Det låter ju egentligen rätt självklart. Den som lever ett bra liv, som känner sig sedd och älskad, mår också bättre. Och den som mår bra klarar givetvis stress bättre. Men nu lever vi i ett samhälle där saker och ting liksom blir mer sanna om de går att vetenskapligt bevisa. Därför är jag glad över att forskningen börjat titta närmare på kopplingar mellan stress och kärleksrelationer.
Vi är möjligen mindre stressade än en del andra. Foto: Eva Elings
Forskning har visat att den som lever i en långvarig kärleksrelation klarar stress bättre. Nu berättar suntliv.nu om ytterligare forskning som stärker detta. De nya forskningsresultaten visar att kärleksrelationen (oavsitt om man väljer att gifta sig eller inte) påverkar hormonerna i kroppen.
– Ogifta i ett långvarigt romantiskt förhållande visar samma reduktion av stressresponserna som gifta par gör, säger Dario Maestripieri, professor vid University of Chicago och en av forskarna bakom den aktuella studien, i ett pressuttalande.
Ett forskarlag vid University of Chicago och Northwestern University i USA har undersökt 500 studenter. Två av fem av männen och drygt hälften av kvinnorna levde i en långvarig relation.
Studien gick till så att studenterna blev utsatta för ett stresstest. De som ledde testet talade om att de måste göra – och klara - testet för att klara kursen och resultatet skulle alltså påverka deras framtida karriär. Man ville alltså göra vad man kunde för att stressa upp dem rejält inför teset. Efteråt mätte forskarna deras nivåer av stresshormonet kortisol.
– Vi upptäckte att individer av bägge könen som inte levde i en relation hade högre kortisolnivåer än dem som var gifta, säger Dario Maestripieri. Vad vi såg var att äktenskap har en dämpande effekt på kortisolresponser på psykologisk stress och det är helt nytt.
Kortisol har en grundläggande funktion i kroppens reaktion på stress och varaktigt förhöjda kortisolnivåer har bland annat kopplats ihop med bukfetma, högt blodtryck och risk för diabetes och hjärt-kärlssjukdom, enligt suntliv.nu. Man tror även att höga halter av kortisol ökar infektionskänsligheten och spelar en roll för utvecklingen av depressioner.
Därav skulle man kunna dra slutsatsen att det är bra och viktigt att bidra till att medarbetare lever i goda kärleksrelationer. Varför inte bjuda medarbetarna på spahelger eller bidra till romantik på flera sätt – på så sätt kommer de att prestera och må bättre på jobbet också. Allt hör ihop.
En händelse som ser ut som en tanke är att Samtal om lust och liv, som äger rum hemma hos oss i kväll, har temat kärlek....

Related

stress 415049098997326500

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item