charlotterudenstam

Ny forskning: Män mår bra av att ta hand om hem och barn!

Pappor som gör mer av hushållsarbetet och tillbringar mer tid med sina barn och lever tillsammans med kvinnor som jobbar lika långa dagar s...


Pappor som gör mer av hushållsarbetet och tillbringar mer tid med sina barn och lever tillsammans med kvinnor som jobbar lika långa dagar som de gör är lyckligare än andra män.
Det visar en pågående brittisk studie ”Work Life Balance: Working for Fathers?"
– I dag vill både mammor och pappor ha en nära relation till sina barn, säger den brittiska forskaren Caroline Gatrell, verksam vid Lancaster University, till den brittiska tidningen The Guardian. Det blir allt mer uppenbart att förväntningarna på mäns delaktighet i barnens liv är på väg att förändras. Vår forskning visar att pappor vill tillbringa mer tid med sina barn och att de också gör det.

De resultat som forskarna nyligen presenterade är bara preliminära, men forskarna hoppas ändå att de ska ändra på myterna kring arbete och bidra till att det blir lättare för kvinnor att göra karriär.
De brittiska forskarna har intevjuade mer än 1100 arbetande fäder för att höra hur de kombinerar jobb och familjeliv. 82 procent av männen ville ha mer familjetid än de har. De sociala attityderna kring barnuppfostran håller också på att förändras. Det var till exempel färre fäder än mödrar som ansåg att det är mammans roll att ta hand om barnen.
– Problemet är att trots att familjerna förändras, så struntar de flesta arbetsgivare i det, fortsätter Caroline Gatrell.
Och detta, att brittiska arbetsgivare inte bryt sig som att mammor och pappor vill dela på föräldraskapet skapar en massa problem för både män och kvinnor. Kvinnor kan uppleva att det är svårt att göra karriär, eftersom arbetsgivarna utgår ifrån att de vill ta han om barnen. Och samtidigt är det svårt för män som har huvudansvaret för barnen, eftersom arbetsgivaren utgår ifrån att de kan jobba hur mycket som helst.
– Det är på tiden att attityderna förändras så att arbetsgivare tar hänsyn till hur familjer faktiskt fungerar på 2010-talet.
Och även om detta är en brittisk undersökning så går det självklart att dra paralleller till Sverige. Den genomsnittliga löneskillnaden mellan män och kvinnor är mer än 50 000 kr om året och en av förklaringarna (vid sidan av att kvinnor ofta jobbar i sämre betalda jobb) är att färre mammor gör karriär, kanske för att det länge funnits en stark förväntan på kvinnor att låta familjen gå i första rummet.
Den brittiska undersökningen slår också fast att det fortfarande är kvinnor som drar det största lasset för hem och familj. Så är det ju i Sverige också. Frågan är om och när det kommer att förändras.

Related

pappa 8459905922648866896

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item