charlotterudenstam

Bok: Brudrovet – en nedtystad kvinnohistoria

Länge var det gudinnetid på jorden. Men så kom männen från nordöst med sina svärd, kväste gudinnan och ersatte henne med den ende manliga g...


Länge var det gudinnetid på jorden.
Men så kom männen från nordöst med sina svärd, kväste gudinnan och ersatte henne med den ende manliga guden.
En historia som få känner till … och som är värd att berättas.

Jag har just läst Gunilla Hultgrens vackra bok ”Brodrovet – en nedtystad kvinnohistoria”. Och jag ska säga det med en gång: Det tog tid för mig att ta mig igenom den, den kommer inte att bli min favoritbok – och samtidigt är den viktig och jag är glad att den finns.
Gunilla Hultgren är antropolog, författare och översättare. Som antropolog har hon studerat Nordamerikas indiankulturer och kommit i kontakt med kulturer där kvinnan fortfarande har en stark ställning.

Så i början av boken Brudrovet tar hon oss med till en kultur som kan tolkas som ett levande minne av de gudinnepräglade kulturer som levde fram till för 3000 år sedan (och där de sista spåren inte försvann förrän för så där tusen år sedan).

Och jag tycker som sagt att boken är klart läsvärd och kan delvis fungera som ett uppslagsverk för den som vill lära sig mer om de gamla glömda eller delvis dolda kulturerna där kvinnan hade en starkare ställning än hon har på många håll i dag.

Det som gör den jobbig (för mig) är att Gunilla Hultgren har så många forskningsreferenser, så många namn, så många citat… Alltså boken kräver en hög kunskapsnivå (eller att man läser om den flera gånger eller bredvidläser en del av de källor hon hänvisar till) för att den ska gå att riktigt ta till sig. Uttyckt på ett helt annat sätt: Ibland kände jag mig lite dum i huvudet när jag läste den… för jag hängde inte med i alla referenser hit och dit.
Men jag lär mig efter hand… och skulle önska en bok där Gunilla Hultgren renodlade gudinnekulturernas historia. Gömt bland alla fakta i den här boken finns den berättelsen, som nu är lite svår att urskilja.
Det här är utgångspunkten för boken:
Under många tusen år fanns det matrilineära samhällsstrukturer, särskilt i östra Medelhavsregionen. Med matrilineär menas att släktskapet räknas på mödrarnas sida: I de kulturerna ärvdes det på mödernet, nygifta par flyttade in till hustruns familj, barnen var kvinnornas … och därmed var kvinnors sexualitet fri.

I boken letar Gunilla Hultgren spår efter den matrilineära kulturen på flera platser (till exempel på Kreta och i Egypten) och finner den. Och hon visar hur senare manligt dominerade kulturer försökt sopa undan spåren av kvinnor och gudinnor.
”Nya tolkningar av uråldriga myter som den mer än 4000-åriga sumeriska myten om kärleksgudinnan Inanna /…/ kan öppna våra ögon för en förfluten matrilineär välrd, som fallit i glömska eller medvetet censurerats” skriver Gunilla Hultgren i bokens inledning.
Gunilla Hultgren tar alltså med mig på en resa, där hon frilägger den nedtystade kvinnohistorien – och bortsett alltså från den delvis akademiska tonen – är det en spännande resa som tar mig till det gamla Sumer, till Egypten, till Kreta och andra grekiska öar och slutligen till de delar av Bibeln, där Maria Magdalena hade en viktig roll som Jesus älskade, som censurerats bort av ”gubbarna” någon gång på 2-300-talet.

Jag läser flera urgamla texter som visar gudinnedyrkan, jag får lära mig en massa om flera gudinnor, som Inanna, Isis och Demeter.

Och jag önskar så en lika vacker, men något mindre snårig bok, för alla oss som vill veta mer om de glömda och gömda gudinnekulturerna.

Till sist ett citat ur ett av de gnostiska evangelierna, där man vågade se kvinnan mer som en helhet – Gunilla Hultgren menar (om jag fattar det rätt) att det går att höra den egyptiska gudinnan Isis i det här partiet:

For I am the first and the last.
I am the honoured one and the scorned one.
I am the whore and the holy one.
I am the wife and the virgin.
(ut The Thunder: Perfect Mind, Nag Hmmadi Library

Alltså, kvinnan, gudinnan, är allt på samma gång.
Jag har tidigare skrivit om essäboken Galna gudar och glömda gudinnor av Birgitta Onsell - i den boken hade jag velat ha mer om gudinnorna... så jag fortsätter att lägga pussel genom att läsa böcker om gudinnor... och Gunilla Hultgrens bok blev alltså en av pusselbitarna.

, ,

Related

Gunilla Hultgren 2390858718041089348

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Oj ursäkta sände visst i väg mailet för fort...Jag vill INBJUDA er alla till Näsåker och Gudinneutställningen Efter 1000 år av Tystnad.
  Ring o boka tid! 0622-30090 eller 070-368 19 74 eller maila lo.hogberg@gmail.com. Övernattning kan ordnas liksom kurs mötesloka. Vi har häftiga hällristningar som kan kopplas till den sisbiriska myten Älgkon skapade Världen....
  gmail HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

  SvaraRadera
 2. Charlotte Rudenstam18 oktober 2011 10:46

  Hej Li! När i tiden är detta? Lägg gärna med en länk i ditt bloggsvar... så kan fler hitta dig.
  Allt gott
  Charlotte

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item