charlotterudenstam

Det ska få vara skönt att ha sex

För några år sedan syntes barnmorskan, sexologen och kbt-terapeuten Suzanne Lindström mycket i media. Då var hon sexinspektör i TV4 tillsa...För några år sedan syntes barnmorskan, sexologen och kbt-terapeuten Suzanne Lindström mycket i media. Då var hon sexinspektör i TV4 tillsammans med Johan Ekenberg.
– Nu är jag i sluttampen på mitt tvååriga forskningsprojekt om kvinnor som drabbats av vestibulit och gör flera saker parallellt, berättar hon på telefon från Helsingborg.

Jag kan inte säga att jag känner Suzanne Lindström, men spontant gillar jag vad hon verkar stå för: Kvinnor ska ha rätt att ha ett bra sexliv. Och är de drabbade av vestibulit gör det ont, väldigt ont att ha sex, och därför har Suzanne skapat en tioveckors behandling för dessa kvinnor.

Precis som med endomtrios verkar få inom vården bry sig om kvinnor som lider av vestibulit. Det finns inte ens någon siffra på hur många som är drabbade. En siffra som nämns är att det gäller mer än 30 000 kvinnor mellan 20 och 29 år (och då tillkommer alla andra åldrar också). De drabbas ofta av att fel vård… eller blir helt enkelt inte hjälpta. (Här är en kvinna som berättar om sina erfarenheter.)

Tyvärr är det ungefär samma situation för kvinnor med endometrios! (Pär Ström, kan du förklara detta?)

Och då kommer eldsjälar som Suzanne Lindström in. Hon arbetar på Vulvamottagningen i Helsingborg på deltid sedan 2005. (Jättebra att det finns på sin håll!)

Det Suzanne Lindström och hennes kolleger lär patienterna under tio veckor är att beröra området som gör ont med akupressur.
Till Vårdförbundets tidskrift Vårdfokus säger Suzanne Lindström:
– Att knipa bort smärtan är en teknik som fungerar. Det är fantastiskt. Kvinnorna får öva med ett finger i slidan, sedan med stavar. För vissa fungerar det först sista gången, säger Suzanne Lindström.


Utan att gå in i detalj (och du kan läsa hela artikeln här) lär sig kvinnorna att få tillbaka sin lust och längtan och de får också träna solosex innan de har sex med sin partner.

— Många par har inte haft sex på flera år. Men sex handlar ju inte bara om vad man gör mellan lakanen, det handlar mycket om hur man behandlar varandra med kläderna på. En del kvinnor har relationsproblem. I den här kursen får kvinnorna bland annat koll på varifrån smärtan kommer, de får lära sig mer om sina kön, de får prata om sex och göra olika slags knipövningar. Dessutom för de hemuppgifter som att (om kvinnan lever i en relation) dagligen hålla om varandra, ge beröring utan att stimulera erogena zoner och att ligga sked.

— I stället för att låta dysfunktionella tankar kontrollera sexlivet måste man ta kontrollen över tankarna, först då kan kvinnan lusta på och börja njuta av sex. Det handlar om att utveckla lust i en trygg, respektfull och kärleksfull miljö. Kommunikation är viktig, att tala om sina behov, vad man önskar, vill och behöver. Aldrig stressa varandra, aldrig ha penetrerande sex om man inte är rask där nere, men hitta alternativ. 


Det finns en vulvagrupp inom svensk förening för obstetrik och gynekologi. De har tagit fram riktlinjer för hur vestibulit ska behandlas. Det återstår att se hur långt steget är till praktisk handling.


Related

Vulvamottaning 7685001426160409377

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Bra att det finns experter som är intresserade att utfoska och frå fram bot ett av tidens problem Bottnar väl i prestationsångest. Mannen får inte stånd och kvinnan får vestibulit.

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item