charlotterudenstam

Dags att fickparkera nu?

Det är lätt att falla för frestelsen att leva upp till förväntningarna. Jag sitter i bilen och har sonen som passagerare.  Där mi...Det är lätt att falla för frestelsen att leva upp till förväntningarna.
Jag sitter i bilen och har sonen som passagerare. 
Där min bil ska stå är det trängre än det brukar. 
Jag tar telefonen för att ringa till Alexander. 
Han fickparkerar bättre än jag. 
Sonen tar ifrån mig och säger vänligt: 
– Mamma, du kan själv. 
Och så fickparkerar jag.

Jag läser i Aftonbladet om Karin Adelsköld och Johanna Ögrens nya bok ”Lilla gummans gör-det-själv-guide.” 
Till Aftonbladet säger Karin Adelsköld: 
– Kvinnor kan, men vill inte. Men nu är det dags att tacka för maten och gå ut och tvätta bilen. 


Det ligger rätt mycket i det. 
Under min singelperiod så köpte jag borrmaskin och borrade hål och satte ihop saker. Det blev inte tipptopp, men det funkade. Och jag kände viss stolthet över att jag fixade det själv. 

Många gånger har jag fått höra att jag är dålig på matte och så fort min son säger ”ekvation” får jag ont i huvudet. Typ. Det är som att jag är så matat med min egen uselhet att jag, kanske av lättja, väljer att göra den till en sanning. 

Och det är sant att det är skönt när Alexander sätter upp hyllor och bär tunga saker. 
Och det är sant att det är jag som sköter 90 procent av städningen. 
Så i vårt fall är vi jämställda när det kommer till matlagning… men inte till allt. 
Verkligen inte. 
Och det är sant att Alexander sköter väldigt mycket av fixandet. 
Och det är sant att han gör det bättre. 

Jag minns när vi hade köpt två Ikeamöbler med tusen delar var. Ibland brukar jag stå vid sidan av och handräcka delar till Alexander. Nu valde jag att plocka ihop vitrinskåpet. Ibland blev det fel. En gång fick jag be om hjälp för jag hade satt ihop något fel och var inte kvinna nog att sära på delarna. Men så stod skåpet där och jag var stolt. 
Alexander var inte nöjd. Så han ägnade en bra stund åt finliret. Så det är klart att jag kan känna att mitt fixande inte alltid blir godkänt… och det är klart att det ibland höjer ribban för mig. 

Eller så är det en sjukt bra ursäkt. 

Det ligger som sagt rätt mycket i vad Lilla Gumman säger. Att både män och kvinnor behöver släppa taget om sina områden… och då försöka tåla att den som inte tränat så mycket inte gör det perfekt. 

Det har hänt några gånger att jag levt högt på det där, att spela på kvinnans teknikokunnighet. Det är när det gått en lampa i bilen och jag stiger in på macken och himlar med ögonen och ber om hjälp. Och jag får alltid hjälp. Vem hjälper inte en kvinna i nöd. Till Aftonbladet säger Karin Adelsköld: – Kvinnor är inte alls sämre på teknik. Jag skulle säga att kvinnor är lata. De kan – men vill inte. Det är väl inte bara den som gör en sak bäst, eller den som tycker en sak är roligast, som ska göra det. , , , , , , ,

Related

teknik 4564381303688046492

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Jag är övertygad om att de allra flesta kan mer än de tror och att de växer om de ges ansvar och förtroende. Jag gillar inte när du använder ursäkter som att "Alexander är bättre" för att slippa anstränga dig. Hur ska du kunna bli bättre om du inte övar?

  Precis som du skriver finns det en poäng att göra det även om det inte blir perfekt. Jag tror att vi blir lyckliga av att lära oss saker, att känna att vi utvecklas och faktiskt blir bättre. Det är omöjligt om vi inte vågar försöka. Det är omöjligt om vi inte tycker att det är okej att misslyckas. Vi kan inte göra allt perfekt första gången (vilket är jobbigt), men med övning kan vi mycket mer än vi tror. Vi måste bara våga.

  SvaraRadera
 2. Jag kan byta glödlampa i bilen. Men ibland tänker jag att jag ska spela på min kvinnlighet och se hjälplös ut på macken. Det funkar inte, på nåt sätt vekar mack-killen  genomskåda mig och han vet att jag kan ;-) så jag får vackert fixa det själv.
  I lördags på cykelturen tappade mannen kedjan på cykeln, vem fick fixa det tror du? Visst hjälptes vi åt, men det var jag som hade mest olja på händerna efteråt. ;-)
  I sommar har jag målat huset o mannen har stått för matlagningen, helt underbart, enligt mig.
  Kram GM

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item