charlottecronquist

Matens pris. Vad väljer du?

Jag har med intresse följt Sveriges Radio reportrarna Malin Olofssons och Daniel Öhman s serie ”Matens pris” som nu också blir bok .  ...

Jag har med intresse följt Sveriges Radio reportrarna Malin Olofssons och Daniel Öhmans serie ”Matens pris” som nu också blir bok
Häromdagen kunde de visa att LCHF-kost är rätt usel ur miljösynpunkt. Den nyheten spred sig som en löpeld över världen. Bra!
Och jag hoppas att deras grävande journalistik leder till konkreta resultat. (De har för övrigt blivit belönade för just den här programserien.)


När jag lyssnade på deras program som handlade om en holländska paprikan, slutade jag köpa sådana. Nu kan jag inte uppgifterna i huvudet, men det går åt en väldig massa (onödig) energi för att tillverka dem. 
Skulle paprikorna få betala sina miljökostnader så vore de så dyra att få skulle köpa dem. Men nu är det så att miljökostnaderna sällan syns på priset. Och vi har vant oss vid att äta paprika året runt… och inte följa de naturliga årstidsväxlingarna och därmed välja mat som kräver mindre energi för tillverkning (till exempel uppvärmda växthus och långa transporter). 

I ekot i morse talade reportarna om att de försöker leva som de lär, de har dragit ner på köttet och äter så mycket ekologiskt som möjligt. Bra! 

Jag lever i förvissningen att alla våra handlingar, tankar och känslor påverka världen. Om jag ändrar mitt beteende är det positivt för Moder Jord. Och typ alla vet att vi konsumerar mer än jorden tål. Att energireserverna håller på att ta slut. Att Moder Jord liksom blöder och att det är vi som skapar såren i henne. Därför behöver vi göra saker själva. Konkret i våra liv. 

Den viktigaste åtgärden vi kan göra tyckte Malin Olofssons är att vi verkligen äter det vi köper hem. I dag slängs mer än 50 kilo fullt ätbar mat per person i detta land. Betänk vilka arealer det handlar om, vilket energislöseri… och sätt det sedan i en global skala. 
Kanske skulle vi inte ha världssvält om vi åt upp det vi tog hem (och då kanske vi kan ta hem lite mindre var och en). 

Vi behöver träna på att beräkna hur mycket vi ska äta, ta vara på rester… 
Men vi kan också välja mer medvetet. 
Vi kan börja med att välja och välja bort. 
Vad skulle du konkret kunna avstå från i matväg (eller titta gärna vidare på dina konsumtionsmönster) som är energislukare? 
Jag började lite modest med att avstå från växthusproducerade paprikor. Mitt mjöl är ekologiskt odlat – och jag väljer allt oftare ekologiskt över huvud taget (ibland känns det inte möjligt på grund av prissättningen, men jag kämpar på).
Från och med i dag utesluter jag gris ur min kost. 
Det är första steget för att äta mindre kött. 
Och på Facebook har jag gått med i en grupp som önskar att vi har en köttfri dag i veckan (helst vill de att vi ska bli veganer, men där är jag inte i dag). 

Alltså jag tänker så här: 
Om du handlar medvetet, om du blir medveten om miljökostnaderna för vad du äter, 
vad skulle du kunna börja välja och börja utesluta utan att det känns allt för jobbigt? 
Börja då med det. 
Du skulle kunna börja med ett positivt val 
(till exempel välja ekologiska mjölkprodukter, äta veganmat en dag i veckan, köpa mer närproducerat) 
och ett val som handlar om att du avstår något du tidigare åt
(till exempel sluta äta gris, kyckling, odlad lax, jätteräkor, växthusodlade grönsaker eller traditionellt odlad potatis). 

Ta reda på mer… känn att du kan göra ett bidrag. 
Och börja nu. 
Det är så vi kan få Moder Jord att blöda mindre, 
det är så jag kan bidra till att mina eventuella barnbarn kan leva och må gott. 
Och dessutom känns det skönt att bidra. 
Även om mitt bidrag till synes är litet. 
Orsaken till att jag börjar med att ta bort gris (och raffinerat socker) är att det är lättast för mig. Många grisar lever riktiga svinliv. 
Tyvärr.
, , , , , , ,

Related

val 2771925436142988973

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Hej,
    Jättebra skrivet :) men köttfri måndag vill inte att alla ska bli veganer ;)

    SvaraRadera
  2. Fast det skulle troligen inte skada kära Moder Jord ;)

    SvaraRadera
  3. Vi som äter LCHF vill inte belasta miljön mer än nödvändigt. Vi äter inte mer kött utan LCHF betyder mindre kolhydrater (plus för miljön) samt mer fett (vi tar tillvara det andra ofta skär bort). Jag själv äter sällan nötkött. Hursomhelst. Läs denna:
    http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/8052/LCHF-Paleo-och-vagen-tillbaka-till-ekologisk-hallbar-matproduktion.aspx

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item