charlotterudenstam

Vad vill du kunna äta i framtiden?

Den här bilden fann jag hos Mamma och Pappa Björns blogg. Jag läser i Sydsvenskan om en undersökning av sushirestauranger.  Den visad...

Den här bilden fann jag hos Mamma och Pappa Björns blogg.
Jag läser i Sydsvenskan om en undersökning av sushirestauranger. 
Den visade nedslående resultat. 
Alla serverade fisk och skaldjur som antingen hotar miljön eller som är utrotningshotade. 


 För en tid sedan skrev jag ett blogginlägg som handlade om LCHF-kost är rätt usel ur miljösynpunkt. Det fick jag endel negativa kommentarer kring. Det kanske är lite känsligt att tycka till kring konsumtionsval. 


Då skickade jag ett mejl till Livsmedelsverket för att fråga dem hur jag kan välja en kost som är klimatsmart. 
Från deras miljöstrateg Anna-Karin Johansson fick jag följande svar:   • Minska köttportionerna eller byt ut en eller par kötträtter i veckan mot vegetariska alternativ, exempelvis baljväxter är bra ersättare. I Sverige äter vi i dag i genomsnitt cirka 65 kilo kött per person och år (nöt, lamm, gris och kyckling). Det är drygt 20 procent mer än för tio år sedan. Kött är vår viktigaste järnkälla och en bra källa till protein, men ur hälsosynpunkt finns det inga skäl att äta så mycket kött som vi gör idag och kött har stor klimatpåverkan. 
  • Ät mer frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker som rotfrukter, broccoli och lök och mindre växthusodlade och ömtåliga som tomat, sallad och gurka. För frukt och grönt kan transporterna ha betydelse och särskilt för känsliga sorter som kanske måste flygtransporteras. Välj känsliga frukter och grönsaker efter säsong. 
  • Konsumera mindre av mat som inte behövs för näringens skull, till exempel godis och snacks. Livsmedelsverket lät göra en studie där man tittade på miljöpåverkan från den här typen av livsmedel som visade att godis och chips har betydligt större klimatpåverkan än äpplen, mjölk och bröd. En påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött. Med tanke på att läsk och godis är tomma kalorier är det en onödig klimatpåverkan. 
  • Försök kasta så lite mat som möjligt. Planera inköp, förvara maten rätt (läs på förpackningen), ta hand om rester och släng inte mat bara för att den passerat bäst-före datum utan att först titta, lukta och smaka. All livsmedelsproduktion har miljöpåverkan och om fullt ätliga livsmedel kastas har denna påverkan skett i onödan. 

Så det känns verkligen bra med mitt beslut att inte äta gris och att inte äta tillsatt vitt socker. Jag tror att det är viktigt att vi börjar höra vad som sägs på nyheterna om det som rör miljön och vår påverkan på den. Att vi verkligen börjar förstå att vi som konsumenter har möjlighet att göra något. 


Varje val du gör spelar roll. 


I helgen träffade jag Lars, en ung man som slutat äta kött som inte är ekologiskt odlat och som tänker hållbarhet och på djur som har det sjyst när han väljer vad han ska äta. Det känns bra att höra sådant. 


P1 morgon talade just i dag om svårigheterna med att få hop det där med klimat och ekonomisk tillväxt – och ska vi välja så måste vi välja klimat först och tillväxt på Moder Jords villkor. Något annat vore ju idioti. 


Kanske är det så att vi var och en behöver var lite mer observanta. 
Kanske vi borde fråga på krogen om vad det är för mat som serveras. 


Det gjorde Svenska Naturskyddsföreningen. De gjorde en stickprovsundersökning på svenska sushirestauranger och resultatet var nedslående – alla serverade ”fel” sorts fisk och skaldjur. Vad är du beredd att göra för att bidra till mindre klimatpåverkan när du väljer livsmedel?
Låt dem få leva!
Kanske kan du gå med i Anti-scampi-kampanjen och sluta äta jätteräkor. Det är typ bland det sämsta vi kan äta ur miljösynpunkt.

Related

sushi 1496280934657449270

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Eventuellt kan jag tänkas ha lättare att undvika att äta kött än att äta chips men det är ju bra att bli påmind om vad man bör tänka på. Så kan man ta många små steg i rätt riktning! :)

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item