charlotterudenstam

Forskning: Flickvännen ska vara som mamma (Freud ifrågasatt)

Är du man och tänder på gravida kvinnor?  Eller har du en förkärlek för rökare?  Då kan det bero på att du såg din mamma gravid el...Är du man och tänder på gravida kvinnor? 
Eller har du en förkärlek för rökare?
 Då kan det bero på att du såg din mamma gravid eller att dina föräldrar rökte när du var liten. 
– Studierna visar att sexuella preferenser formas av föräldrarnas utseende och vanor, säger Hanna Aronsson, som är doktorand i etologi och som arbetar vid Centrum för evolutionär kulturforskning vid Stockholms universitet. 


 I somras lade Hanna Aronsson fram sin doktorsavhandling som visar att våra sexuella preferenser sannolikt formas under en känslig period i tidig barndom. 
 Det har man kommit fram till genom att studera vad personer gillar sexuellt. 


Bland annat tittade man på personer som tänder på gravida kvinnor. 
Bland dem var personer som hade yngre syskon överrepresenterade. 
De såg alltså sina mammor gravida när de var små. 
Det gick till och med att se att det bara gällde när det var ett till fem år mellan syskonen. 


– Det kan tyda på att det finns en känslig period för att forma sexuella preferenser under detta år. Det betyder inte att barn har sexuella känslor för sina föräldrar. Inlärningen sker utan sexuella motiv och det är i puberteten den lagrade informationen får sexuell betydelse, säger Hanna Aronsson i ett pressmeddelande


Tidigare har man inte vetat att det har funnit en sådan här känslig period hos människor. 
Däremot vet man att det fungerar så hus många djur.


 – Det innebär alltså inte att man är förälskade i sin mor, som Freud trodde, utan att det handlar om att föredra en partner som liknar dem man växte upp med. Det verkar till och med finnas en mekanism för att undvika de specifika individer man växte upp med som sexualpartner, säger Hanna Aronsson


Frågan är då om de här skillnaderna beror på något vi har lärt in eller om det ligger i generna. 
Genom att titta på kulturella drag – som glasögon eller rökning – har forskarna kommit runt den frågan. 


För, som Hanna Aronsson säger, det är osannolikt att en preferens för rökning skulle ha kunnat mejslats fram under evolutionens gång. 


Till DN säger hon: 


– Det är intressant att vissa tycker att det är väldigt upphetsande med rökning rent sexuellt men tycker att det är väldigt äckligt i andra situationer, säger hon och fortsätter: 


– Det är väldigt specifikt vad rökfetischisterna gillar. Vissa gillar till exempel bara långa smala cigaretter utan filter och blir jätteavtända om en tjej röker vanliga cigaretter. 


 Men forskarna tror inte att prägling kan förklara alla våra sexuella preferenser. 


– Det finns förmodligen fler faktorer som bidrar. Det är till exempel sannolikt att vissa preferenser är ett resultat av associationsinlärning i vuxen ålder, säger Hanna Aronsson. 


(Detta är alltså taget ur pressmeddelandet och jag undrar vad den sista meningen verkligen avser på svenska. Jag ber maken översätta meningen till svenska och han säger ”resultat av våra erfarenheter”. Tja, du kanske har bra sex på något särskilt sätt och då vill du ha mer av det. typ.)


Så frågan är: Om du skulle vara något slags fetischist ... som tänder på glasögon, cigg, gravida kvinnor, långt hår, stor rumpa, jätteboobisar... eller vad det nu kan vara: Hur såg din mamma ut när du var liten och vad gjorde hon?

Related

tända 4546528113353393873

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item