charlotterudenstam

Gästinlägg Ulrika Gabriel: Konsten att säga nej

Gilllar du att säga NEJ? Tänkte väl det. Att också du kan tycka att det är jobbigt ibland, Så här får du några tips av Ulrika Gabriel....

Gilllar du att säga NEJ?
Tänkte väl det. Att också du kan tycka att det är jobbigt ibland,
Så här får du några tips av Ulrika Gabriel.
Ulrika Gabriel är beteendevetare och coach i Västerås. Hon vill inspirera dig till att ta för dig av livet och göra det på ett hälsosamt sätt. På bloggen håller hon en solros i handen... och det är det där leendet som lockat mig att be henne blogga... jag tror att Ulrika kan smitta dig också.
Så här säger Ulrika på sin fina blogg:

"Möjligheten att få väcka en ny tanke hos en människa,
att få henne att se nya möjligheter och inse sin förmåga - det är magiskt!"

Så till inlägget:
Många upplever att det är svårt att säga nej. Det kan handla om att säga nej till fler arbetsuppgifter eller att säga nej till trevligheter tillsammans med vänner och bekanta. För trots allt har vi begränsat med tid. Det innebär att vi ibland måste tala om att vi inte har tid och möjlighet just nu.
Det kan finnas olika anledningar till att det är svårt att säga nej. För en del handlar det om att de vill vara duktiga och kompetenta och minsann ska "visa" att vi klarar allt.
För andra kan det handla om att man inte vill såra någon eller få någon att känna sig bortvald.
Många gånger kan det också vara en kombination av dessa.

När du känner att det bara är fööööör mycket -  då måste du börja säga nej. Om du är mån om din hälsa och även möjligheten till nuvarande och kommande relationer och prestationer så har du inget alternativ.
Det här är något som du kan och bör träna upp.

Om du tycker att det är svårt att säga nej därför att du inte vill såra någon, får du träna på att säga nej på ett vänligt men bestämt sätt. Här är några inspirerande förslag för dessa situationer:

  • Tack för att du frågar! Det låter jättetrevligt, men just i kväll är jag upptagen med annat.
  • Vad snällt att du tänker på mig. Tyvärr har jag inte möjlighet att vara med den här gången eftersom jag är upptagen med annat. Fråga gärna en annan gång.
  • Det låter verkligen jätteroligt, men just nu har jag lite för mycket att göra för att hinna med. Hoppas att det blir fler tillfällen.
  • Återkom gärna, men just nu har jag tyvärr inte möjlighet.
  • Tack för förfrågan, men jag har tyvärr inte möjlighet att vara med.
  • Snällt att du frågar, men jag är tyvärr inte så intresserad av XXX.

Konsten är att tacka nej vänligt men bestämt. Tala om att du blir glad över att bli tillfrågad och om du ärligt önskar få frågan på nytt vid annat tillfälle, så kan du säga det.
Du behöver inte gå in djupare på varför du inte kan. Det blir lätt en massa ursäktande svammel som då tenderar att låta osant och påhittat. Var istället kort och koncis. Är du bara tydlig, så kommer troligen inte den som frågar att ifrågasätta varför utan nöja sig med ditt svar. Om du ändå får frågan om varför kan du antingen säga att du inte vill gå in på varför, eller ge en kort förklaring om du känner för det.

Det gäller att öva, öva och återigen öva. Den första gången är svårast, sedan kommer det att gå lättare för varje gång i takt med att du märker att folk faktiskt inte tar så illa upp som du trott. De kanske till och med beundrar dig och ser dig som en förebild genom att du kan och vågar prioritera det som är viktigt för dig.
För hur det än är, så är de inte alla gånger så roligt att ha med en person som hellre skulle vilja vara någon annanstans. Eller hur?!....

Och tänk på att varje gång som du säger NEJ till något,
så säger du också JA till dig själv.

Related

Västerås 3490188574408508824

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item