charlotterudenstam

Våga se hur vacker kvinnokroppen är.

Bland det vackraste som finns är kvinnokroppen. Ändå är det många som skäms över den. Särskilt sårbart kan det vara för nyblivna mam...


Bland det vackraste som finns är kvinnokroppen.
Ändå är det många som skäms över den.
Särskilt sårbart kan det vara för nyblivna mammor, som lägger märke till skavankerna som graviditet och födande fört med sig.
Fotografen Jade Beall vill bidra till att kvinnor fortsätter uppskatta sina kroppar – precis som de är.
Snart kommer hennes bok ”A beautiful body” med bilder av mammor som vågar visa sina kroppar.


Ibland kan jag titta på unga kvinnors perfekta kroppar och sedan på min egen som levt mycket längre. Det är frestande att känna avund. Det är frestande att säga: ”Passa på att gilla din kropp nu, innan den rispats mycket av livet.”

Men jag hejdar mig. Jag tittar på min kropp. Jag väljer att älska den – med alla skavanker. Här och där finns påminnelser om livets gång, i form av ärr, rynkor eller daller. Och varför kalla det skavanker, varför inte kalla det för livet?

Jade Beall tog bilder av sig själv strax efter att hon hade fått barn och sedan bilder av en vän – och fick tusentals gilla på Facebook. Hundratals mammor skrev till henne och bd henne ta bilder av dem, precis som de var också. Jade Beall valde att ta dem på orden.
Nu har hon plåtat mer än femtio kvinnor och låtit dem berätta om sina resor från tvivel på sig själva till att börja känna sig trygga med sina kroppar – och det kommer att resultera i boken ”A beautiful body.”

Eftersom Beall själv inte hade pengar för ett bokprojekt så har hon tagit hjälp av crowd-funding, vilket innebär att andra hjälper till att bekosta projektet.
Syftet med boken är att visa dessa mödrar hur de verkligen ser ut, deras kroppar är inte längre perfekta, men ändå fantastiskt vackra, vad än samhället försöker tuta i oss.
Jag har bläddrat bland de bilder som är publicerade i Huffington Post och jag älskar dem. Det är verkligen kvinnor, ocensurerade och in på skinnet.

– När jag var tonåring så led jag av starka känslor av ovärdighet. Jag hade finnar och kunde inte titta mig i spegeln på tre år, om det inte var i stearinljusets sken. Jag gick upp mycket under min graviditet och det bidrog till att jag kände ytterligare självförakt i en kultur som oftast visar photoshoppade bilder av kvinnor i medierna, säger Jade Beall till Huffington post.
(Jämför det med min egen berättelse En sann historia.)
Hon menar att det pågår en epidemi där kvinnor inte känner sig värde att kallas vackra. Och hon menar att trycket på nyblivna mammor är extra stark.
­ – Att skambelägga kvinnor för att de inte går ner till normalvikt efter att de fött barn kan göra att de känner sig misslyckade, när de redan har en tillräcklig utmaning med att vara mammor och där många av oss inte ens kände oss vackra innan vi födde barn.

Jag menar att Jade Beall – och kvinnorna som kommer att ingå i boken (som ska publiceras i januari 2014)  - gör något viktigt för alla. För vi behöver börja älska våra kroppar, precis som de är.
Just det är ju ett av många skäl till att jag skrivit Ingen skam i kroppen – frigör din sexuellakraft.

Related

skam 5646111282498714015

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Underbart och vilket fantastisk initiativ.

    SvaraRadera
  2. charlotterudenstam25 juni 2013 15:28

    Ja, jag blev så fantastiskt glad!!

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item