charlotterudenstam

Var tredje äktenskap börjar på nätet – och blir lyckligare och längre.

Om bara ett par veckor är det tio år sedan Alexander och jag bytte ringar. Vi var passionerat förälskade och det kändes fantastis...
Om bara ett par veckor är det tio år sedan Alexander och jag bytte ringar.
Vi var passionerat förälskade och det kändes fantastiskt att ta det steget efter ungefär 100 dagar tillsammans.
Det fanns olyckskorpar runt oss. Naturligtvis. Hur kunde vi fatta ett så stort beslut så snabbt?
Vi gjorde det för att manifestera vår kärlek till varandra och kärleken består och fördjupas.
Därmed är vi rätt så normala. För en ny amerikansk studie visar att var tredje äktenskap börjar på nätet och dessa personer lever längre och lyckligare äktenskap.

Forskningen gäller USA, men jag tycker ändå att det är relevant att berätta om den där.
– Den här studien visar att internet kan förändra äktenskapets dynamik och utfall, säger
John Cacioppo, som är professor i psykologi vid University of Chicago.

Par som möts på nätet träffas inte enbart via traditionella dejtingsajter. I dag finns ju hur många möjligheter som helst att knyta kontakter på nätet. Undrar hur många par som fötts genom Facebook, Twitter, bloggar eller e-sport? Självklart är det så att när vi kan ”se” varandra, när vi kan diskutera med varandra, när vi ser varandras tankar och världar öppnas för varandra, så kan också kärlek födas.

Alexander och jag träffades långt före Facebook-eran. På den tiden de flesta gömde sina identiteter genom fantasifulla alteregon, nicknamn eller avatars. Då var det också ganska vanligt att folk gjorde sig ”bättre” på nätet och sedan aldrig dök på på dejter, eftersom ljugandet skulle bli uppenbart vid ett möte.

I dag är många av mötesplatserna mer öppna, även om de flesta rena dejtingsajter jag känner till fortfarande kör med att kunderna har dolda identiteter (fast oftast med riktiga foton.)

Det har gjort, visar forskningen, att folk i dag ljuger eller överdriver mindre i dag än för tio år sedan.

Nästan 20 000 personer deltaog i För Cacioppos studie.
Av dessa hade 45 procent mötts på en dejtingsajt och den största gruppen nätdejtare var 30-39 år gamla, var anställda och hade sjyst inkomst.

Personer som möttes i verkliga livet möttes till exempel jobbet, i skolan, i kyrkan, på fester eller i en andlig miljö. Och de som hade sämst utfall (minst lycka och kortast relation) hade träffat sin partner på en bar, på en blinddates eller de som var aktiva på nätcommunites som fungerar som virtuella världar.

– Relationer som startar online, kan ha fördelar av att man får ett urval av partners som är utvalda för en själv och att parterna är inriktade på att starta en relation.

Dessutom finns det ju betydligt fler att välja mellan.

Alexander och jag hade troligen inte träffats utanför nätet. 
Det fanns få beröringspunkter mellan våra bekantskapskretsar, ingen av oss hängde på krogen och vi bodde 60 mil ifrån varandra. 
Så jag är verkligen tacksam över den här möjligheten.
Related

äktenskap 1970027804822932424

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item