charlotterudenstam

Kroppen min, min kvinnokropp är min.

Jag hyllar ju min rätt till min kropp. Till min nakna kropp , till min mogna kvinnokropp. Och det finns inga skäl att exploatera...Jag hyllar ju min rätt till min kropp.
Till min nakna kropp, till min mogna kvinnokropp.
Och det finns inga skäl att exploatera min eller andra kvinnors kroppar.
Lämna våra kroppar i fred. Lämna oss i frid.
Låt oss få njuta av sommaren i tunna fladdrande sommarklänningar.

Som jag har förstått det får kvinnor inte ha körkort i Saudiarabien för att man där anser att män är djur. Det är förstås inte så det sägs. Men om det är så att en man inte kan se en kvinnas ansikte, ens på foto, utan att bli kåt och då följa instinkten och få utlopp för den, och kvinnan därmed behöver skyddas, genom att bli utestängd (eller snarare innestängd), så säger min logik mig att lagstiftningen säger mer om synen på mannen än på kvinnan.

Logiken är att det är våra kroppar som förför och att männen är så styrda av instinkt att de då inte kan hejda sig. Och insikterna regleras av reptilhjärnan.

I sommar har jag sett en polis uttala sig för TT och förklara varför det sker fler överfallsvåldtäkter på sommaren. ”Det är för att folk är mer lättklädda då.”
Är det samma instinkt som spökar då? Naken hud. Jag måste knulla. 
Låter inte som att hjärnbarken är med då? 
(Menar polisen att hjärnan liksom smälter av värmen och det bara blir de tidigare delarna kvar då?)

Jag läser en sprakande kulturkrönika i Sydsvenskan nu på morgonen. Det är Kajsa Haidl som skriver ett öppet brev till manskroppen. Hon inleder så här:

”Bästa manskropp. Jag skriver till dig med en enkel önskan. Jag vill att vi byter skinn och erfarenheter. Kom igen. Vi bara gör det.
För vi kan omöjligt ha likadana upplevelser av denna varma julimånad som snart går till historien. Har jag fel? Jag vet bara det personliga rekordet i antal minuter som jag själv blivit påmind om min kropps existens den senaste månaden.”

Jag minns när jag åkte till Grekland som ung och killarna sa: ”Svenska tjejer med tunna linnen säger med sin klädsel att de vill ha sex.”
Men vad är detta?
Varför denna exploatering av oss? 
Varför denna sexualisering? 
Vad är det som gör att en skymtande bröstvårta blir till nakenchocker? 
Vad är det som gör att kvinnor bedöms – ofta nedvärderande – med en koppling till sexualiteten? 
Vad är det som gör att vi inte helt enkelt kan respektera och vörda kvinnokroppen?

I sin artikel ger Kajsa Haidl flera konkreta exempel på kvinnors exploatering och sexualiseringen – och förnedringen – av kvinnors kroppar. Hon drar slutsatsen:
 ”Hur kvinnokroppen, till skillnad från manskroppen, aldrig får lov att bara vara kropp. Istället en ständig projektionsyta och allmän ägodel, fritt för samhället att bedöma.”

Men till slut fann hon en fristad, på Kallbadhuset, där hon kunde ligga naken bland kvinnor och bara vara sig själv.

Jag vill slippa vara den där projektionsytan.
Jag vill få älska min kropp på mitt eget sätt.
Jag vill kunna vara i min kropp utan skam.

Nu har jag nog passerat bäst-före-datum för de mest skräniga. 
De som Rihannas konsert på Roskilde ropade: ”Ta av dig kläderna”. 
Så jag slipper få det så mycket direkt på huden.

Men snälla – respektera kvinnokroppen. 
Det är ett sätt att respektera kvinnan.

Låt oss få gå nakna.
Låt oss få bära tunna sommarklänningar.
Låt oss få njuta av sommaren...
... utan rädsla för övergrepp.
... låt oss få gå i frid, utan fruktan.


Related

överfallsvåldtäkt 8187997390278603741

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Jag förstår inte riktigt problemet. Om en man blir uppskattad för sin sexiga nakna kropp blir han glad, varför blir kvinnor sura? Jag tycker att det är någon typ av dubbelmoral. Kvinnor låtsas vara mer anständiga och oskyldiga än de är. På något sätt skryter de med att de blir antastade, det är ett sätt att berätta att de är attraktiva, men att de själva minsann inte är intresserade av sådant där snuskigt och omoraliskt. Om en man får ett ”skamligt” förslag av en kvinna blir han smickrad och känner sig attraktiv och som en riktig karl. Om en kvinna får ett ”skamligt” förslag blir hon arg och känner sig förnedrad, om det inte är någon drömprins som frågar. Jag förstår inte varför det är så. Varför inte tacka för erbjudandet, men tacka nej om det inte passar och känna sig glad för uppmärksamheten.
  Sedan håller jag med om att många män beter sig illa, tafsar och är vulgära. Själv misstänker jag att jag tittar lite för mycket när jag ser en naken eller lättklädd kvinna. Det är för att jag beundrar skönheten i den mjukt formade vackra kvinnokroppen, jag kan inte se något nedvärderande i det.
  Jag tycker att kvinnor på många sätt är intelligentare, intressantare och trevligare än män och lättare att umgås med, att de dessutom är vackrare och attraktivare är ingen nackdel.

  SvaraRadera
 2. charlotterudenstam26 juli 2013 11:26

  Det jag talar om är den negativa sidan av detta. Kvinnor som inte vågar gå ensamma en sommarkväll. Kvinnor som blir antastade av fyllon. Kvinnor som blir utsatta för kollektivt dreggel. Det är verkligen inte okej om en man ser en snygg och lättklädd kvinna och därpå - mot hennes vilja - börjar sexuellt antasta eller våldta henne. (Sedan är det väldigt viktigt att påpeka att den farligaste platsen för en kvinna att vistas på är hemmet - och att antalet överfallsvåldtäkter är relativt sett litet, men att det ökar i takt med att kvinnors hud exponeras typ.)
  Kanske finns det kvinnor (och män) med dubbelmoral. Det får du fråga dem om. Jag tror inte riktigt på att en kvinna skryter om att bli våldtagen, till exempel.
  Meningen med inlägget är att peka på vikten av kvinnofrid. Jag tror att det är få män som liksom får hjärnsläpp och börjar våldta. Men en man är en för mycket.
  Tack för ditt engagemang. Och tycker du att jag är vacker får du gärna säga det - men jag vill själv bestämma om det ska uppstå kroppskontakt. Typ.  Du kan ju meditera över vad detta väckte i dig... och varför du inleder med invändningar. <3

  SvaraRadera
 3. ”Meningen med inlägget är att peka på vikten av kvinnofrid. Jag tror att det är få män som liksom får hjärnsläpp och börjar våldta. Men en man är en för mycket.” Det håller jag med om.
  Det jag reagerar på är att det lätt blir så generaliserande, som om alla män beter sig på det sättet. Jag tycker att det är väldigt synd att feminism ofta blir ett angrepp på män som grupp. Det leder till att en del män angriper feminister och kvinnor som grupp.
  Jag tror att de flesta både män och kvinnor vill ha jämställdhet och är motståndare till våldtäkt och antastande. Att ställa den ena gruppen mot den andra leder till onödig rädsla och misstroende i alla sammanhang.

  SvaraRadera
 4. charlotterudenstam26 juli 2013 16:37

  Häromdagen skrev jag ett inlägg på det temat. En ung feminist skrev "Alla män förtrycker alla kvinnor." Jag håller inte med och jag gillar inte det sättet att argumentera. Det finns gråskalor. Här är länk till det inlägget. http://lustochliv.blogspot.se/2013/07/alla-eller-ingen-gisslet-med.html

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item