charlotterudenstam

Vilka är dina beroenden?

Jag fick en ahaupplevelse i helgen, när Johan Ekenberg var gästlärare på sexsibilityutbildningen . Han kom att tala om beroenden –...Jag fick en ahaupplevelse i helgen, när Johan Ekenberg var gästlärare på sexsibilityutbildningen.
Han kom att tala om beroenden – men med en helt ny vinkling.
Är du till exempel beroende av att få vara arg, vara ett offer, eller veta bäst? I så fall är chansen rätt stor att du har arrangerat ditt liv så att du får de ”kickar” ditt beroende behöver.

Det är så spännande att bli mer medveten om mina mönster, om mina program och mina beteenden. Det verkar alltid finnas något nytt att lära bakom kröken.

Just nu jobbar jag aktivt med att se lite grand på hur kroppen reagerar på att ta bort stimulantia – som kaffe, te och socker – och jag inser att bakom ”behovet” av kaffe finns ett slags beroende. Jag gissar att dopaminnivåerna höjs när jag dricker kaffe och därför vill jag ha mer av det.


Men jag har inte tänkt så mycket på att jag också kan ha beteenden som jag gjort mig beroende av. Beteenden som jag är så van vid, att jag behöver få en kick av dem emellanåt för att inte drabbas av ”absistens”. Då kan jag skapa en situation där min ”drog”, mitt beteende kickar igång.

Dessa omedvetna beroenden kan ställa till en hel del, särskilt i nära relationer. Och ju mer medveten jag är om dem, desto lättare blir de att hantera … och välja andra nya beteenden. Alltså träna in ett nytt sätt att vara.

Jag tror till exempel att jag har haft ett beroende till att känna mig avvisad. Jag har genom livet valt att ofta tolka situationer som att jag blir avvisad … och då har det liksom känts bra, för jag har känt igen mig.

Om det då gick en längre period utan att jag blev avvisad, skapade jag en situation för att verkligen bli det. Som att skrika och gapa, som att vara hetsig och krävande – och det kunde gå så långt att jag fortsatte ända tills jag faktiskt blev avvisad.
Hm.

Intressant eller hur?

I relationer kan det vara vanligt att den ena parten är beroende av att få vara arg och skälla och den andre av att få vara ett offer. Du kan ju ana vilken dans de dansar tillsammans och hur svårt det kan vara att bryta det beroendebeteendet.
Först när man ser dansen, finns det möjligheter att göra något åt det.
Så fundera över vilka beroendebeteenden du har. Vill du kvar dem?


Related

livet 6838310935395212961

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Jag föredrar ordet missbrukarbeteende. Jag är beroende av luft, näring och somliga kanske av sin medicin. Så länge jag eller någon annan inte lider av ett beroende spelar det ingen roll tycker jag. När jag missbrukar något, exempelvis valfri kemikalie, är det en annan sak.
    Ett trend-ord jag läser och hör lite överallt är ordet "beroendepersonlighet" som inte betyder någonting. Alla människor är beroende och det ordet tror jag är skapat för att det skall låta bättre än till exempel "missbrukarpersonlighet" som är mer skuld och skambelagt.
    Känslomässiga tvångsbeteenden vet jag inte om jag har. Det är inget jag reflektera över åtminstone.

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item