charlotterudenstam

Dagens (första) glädjeämne: Populäraste bloggen hos M-magasins läsare

Ur M-magasin på nätet. Jag börjar dagen med att läsa ett blogginlägg från Anna-Karin Mattsson som handlar om mappiesarnas favor...

Ur M-magasin på nätet.

Jag börjar dagen med att läsa ett blogginlägg från Anna-Karin Mattsson som handlar om mappiesarnas favoritbloggar.
Jag blir väldigt nyfiken, så klart, och finner min egen blogg där… och minsann står det POPULÄRAST!! (ja, i versaler och med utropstecken).
Med ens blev jag väldigt pigg och studsade upp ur sängen.

Först av allt skickar jag en glad tanke till Maskrosblomman, eftersom det var hon som gjorde mig uppmärksam på att M-magasins läsare gillar min blogg. Detta hade inte kunnat komma lägligare, eftersom jag de senaste dagarna känt mig lite trött och utarbetad… nu fick jag nu sprittande energi. Så härligt!

Jag tänker ofta på hur viktiga mina ämnen är, alltså lusten, livet och sexualiteten och det där med att våga vara sig själv till 100%.

På vissa sätt blir det lättare att leva ju längre jag lever. Jag bryr mig inte längre så mycket om vad andra tycker, jag kan göra friare val, barnen är utflugna och lever sina egna liv, mina föräldrar är pigga och lever sina egna liv och jag finns där mitt emellan med en fantastisk frihet (som ibland lockar mig att jobba väl mycket med mina hjärtefrågor).


Kvinnors sexualitet förlöjligas


Men trots den förvärvade inre tryggheten, trots min tilltro till livet, händer det ibland att jag studsar inför omvärldens bilder och syn på kvinnor i min ålder. I synnerhet när det gäller sexualiteten.

Jag hänger rätt sällan framför teven, men för en tid sedan råkade jag se ett avsnitt av den ganska gäspiga serien Morden i Midsummer. Jag hängde med i den osannolika historien om ytterligare ett mystiskt mord i den söta lilla byn. I en scen ska männen ge sig ut på jakt efter kvinnor, enligt någon gammal hednisk ritual. En medelålders kvinna ser fram emot detta, för hon ser för sig hur en av gubbarna hon brukar flörta lite med ska komma in i hennes sovrum och ta henne. Hon gör sig fin, mannen kommer, rusar förbi henne med ett hånleende på läpparna:

– Tror du att det är dig jag vill ha gamla hagga, jag ska förstås ta din dotter.

Så står hon där. 
Hon är porträtterad som vulgär. 
För mycket smink. 
För urringade kläder. 
Förlöjligad i sin längtan efter sex.

Jag råkar se fler liknande scener på kort tid. Kvinnor som är kåta i mogen ålder, kvinnor som visas upp som vulgära, övermålade, slampiga och… lite korkade… som att det är rent korkat för en mogen kvinna att gå på date, ha sex eller njutning.
Ibland är det en yngre person som är huvudperson i serien, en ung person som skäms över sin pinsamma mamma. 
Här är ett äldre inlägg där jag pratar om hur Madonna betraktades som pinsam där kopplingen var sex och ålder. 

Samtidigt är vita duken fylld med herrar med de grå tinningarnas charm, som inte framställs som det minsta pinsamma när de raggar flickor som är yngre än deras döttrar…

Jag förmodar att de här porträtten av mogna kvinnor med sexlust inte är en medveten strategi att förlöjliga oss … men det är nästan lika illa att det sker på det omedvetna planet. För det sänder ju ut budskapet både till unga och mogna kvinnor om att sexualiteten är något vi får ägna oss åt under en kort period i livet.Samtidigt, i mitt liv, i min verklighet, ibland som coach, ibland som vännina möter jag mappiesar som strålar med kärlek i blick, jag möter mogna kvinnor med sexuell längtan, jag möter mogna kvinnor, som blir som förväntansfulla och lite darriga tonårsflickor, inför utsikten att äntligen få älska på sina egna villkor.

Min egen erfarenhet är att sex, närhet och intimitet verkligen har en potential att bli bättre och rikare med åren. När ska kvinnans livslånga sexualitet skildras med värdighet? Jag ger mina bidrag här på bloggen.

Tack igen M-magasins läsare för att ni tillsammans gjort min blogg till den populäraste bland er <3

Jag är en del av #blogg100. Detta är dag 69.

PS: Läs gärna Ingen skam i kroppen - frigör din sexuella kraft - en bok där kvinnors sexualitet är i centrum.

Related

livet 6230784887018720761

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Maskroskvinnan8 maj 2014 12:20

  Tack för att du länkar till min blogg och stort grattis till din blogg, den är verkligen värd detta omnämnande!

  Det du skriver om här idag i din blogg är viktigt. Jag får mycket igenkänning i hur jag själv upplever det att vara kvinna mitt i livet. Jag känner ofta att den jag är själv inte alls stämmer överens med bilderna utifrån om en kvinna i min ålder. Jag har ju samma längtor, känslor och drömmar som jag alltid haft genom åren. Jag vill älska och bli älskad, njuta och få ge njutning. Och är på många sätt friare att göra det där jag är idag i mitt liv än någonsin förut. Det har inget alls med ålder att göra utan handlar om vad det är att vara människa.

  Keep on blogging!

  Kram/Anna-Karin

  SvaraRadera
 2. charlotterudenstam8 maj 2014 14:05

  Å tack Anna-Karin! Det värmer så att få sådan här bekräftelse. Jag tror att mina ord är sådana som behövs, som många kan känna igen sig, som tröstar och som kanske också väcker längtan emellanåt. Jag vill ju bidra till en värld där människor vågar vara 100% sig själva och ta sitt inre ledarskap. <3

  SvaraRadera
 3. Helena Roth8 maj 2014 20:19

  <3 till dig & alla läsare - och skickar med lite uppmuntran att fortsätta göra det du gör, sprid kärleken, den har ingen ålder nämligen!!

  SvaraRadera
 4. charlotterudenstam8 maj 2014 20:34

  Yes, tack fina du <3

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item