charlotterudenstam

Relationer: Är du högkänslig? Då riskerar du att möta en narcissist.Har du lagt märke till de där personerna som lägger sig platt för sin partner och du undrar: Hur går det där till? Hur kommer det sig att hen finner sig i detta? Hur kommer det sig att hen inte bryter sig loss?
Det du kan bevittna är dynamiken som lätt står mellan en narcissist, alltså en mycket självupptagen person och en person som är väldigt inkännande.
Du ser en empatisk person som behöver sätta sunda gränser och inte tillåta narcissisten att ta så stor plats.
Även om du inte betraktar dig som högkänslig, kan det vara värt att läsa den här artikeln – för du kanske kan se din roll i din relationsdynamik och få några konkreta tips om vad du kan göra.

Förmodligen kommer ett ögonblick där hen behöver välja sig själv framför sin partner och lämna relationen.

Jag läser en intressant artikel om hur högkänsliga personer kan dra till sig narcissister och hur de kan bryta det mönstret.

Det är inte ovanligt att personer som känner stor empati och medkänsla hamnar i relationer med självupptagna personer, som ibland drar fördel av och ibland verkligen söker sig till personer som de ser som känslomässigt svagare.

Man kan säga att image, status och att snarare få än ge eller serva andra är sådant som kännetecknar narcissisten. Det kan alltså finnas en grundläggande empatibrist eller lågkänslighet hos hen.

I relationer blir det därför en utmaning för den mer empatiska att hen ofta släpper makten över sitt liv. Högkänsliga väljer att i första hand finnas där för andra medan de trycker ner sina egna behov, delvis för att de intuitivt kan känna vad andra vill ha av dem. Den empatiska behöver alltså lära sig att sätta egna gränser so mär bra för dem – och det kan vara väldigt svårt.

Så vad gör den empatiske som börjar inse att relationen är på den självupptagnes villkor? Vad skulle den empatiske kunna göra för att visa själv kärlek? Förmodligen kommer ett ögonblick där hen behöver välja sig själv framför sin partner och helt enkelt lämna relationen.

Det kan komma ett ögonblick då det är dags att se att det inte går längre, även om det är oerhört smärtsamt. För vad kan alternativet för den empatiske vara? Jo, att finna en relation som fungerar bättre, där det är lättare att varje sig själv och där den andre inte hela tiden står i centrum för uppmärksamheten.


Här är några tips från Jennifer Kass om vad du kan göra för att utgå ifrån den du verkligen är och för att skapa mer kärleksfulla relationer.

1. Identifiera dina rädslor och de mönster som begränsar dig.

Inom vilka områden känner du för lite självkärlek? Är du medberoende och känner att det krävs en partner för att du ska känna dig hel? Kanske det handlar om en rädsla om att inte duga, en brist på känslan av att du har värde. När du börjar återupprätta ditt värde kan du långsamt lösa upp det som har gjort att du valt att stanna i relationer som inte är bra för dig.

2. Hitta och utveckla en daglig andlig rutin

Det kan vara meditation, bön eller intentioner som kan hjälpa dig att komma i kontakt med djupare aspekter av dig själv, av andlighet, din intuition och det kan bidra till att bygga upp en inre grundstyrka. Här på bloggen kan du finna många fria meditationer.

3. Förlåt dig själv.

I din dagliga meditation pröva att använda den här bönen: Jag förlåter mig själv för att jag har accepterat och tillåtit en brist på personlig styrka och makt. Ta sedan och förlåt andra. Detta kan bidra till att minska känslor av skuld, ilska, skam, frustration, en vilja att skylla ifrån dig och det kan sammantaget bidra till att du kan gå vidare i livet.

4. Börja lita på dig själv och lyssna till din intuition


Du vet vad som är bäst för dig och vad som inte är det. Dina känslor är din inre gps. Lyssna på de tecken och meddelanden du får. När du börjar lita på dig själv kommer det också att öka den självkänsla och bidra till att du får kapaciteten att göra allt det du vill göra.

5. Modigt och beslutsamt lämna det som inte bidrar till att ge näring till din själ och som får ditt hjärta att sjunga.


Och kom ihåg: Det är verkligen bra att vara en känslig och empatisk person. De är ledare, visionärer, kreativa, entreprenörer, kreativa tänkare och personer som får sakerna ur händerna. De kan se vad som inte fungerar och de har modet och omtanke nog att vilja förändra det, för att bidra till en bättre värld, för sig själv och andra.

Related

kärlek 1381693545937201757

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item