charlotterudenstam

Kärlek: ”Bara jag slapp att så ensam här gå.”


Jag vandrar omkring ensam i Berlin. Det händer små malörer. Jag får lösa dem själv.
Jag inser att jag inte har någon som skyddar mig mot världen.
Och jag funderar på om det är så att många lever i kärleksrelationer av just detta skäl. Tryggheten i att ha någon vid sin sida.

Jag vandrar själv på gatan, tillsammans med den enda person jag med säkerhet kommer att leva med i resten av mitt liv. 

Människan är en social varelse. Vi behöver sammanhang. Vi behöver en känsla av gemenskap. Men frågan är... är rädslan för ensamheten och skyddslösheten också något som snärjer oss?

Jag minns en kvinna på en av mina arbetsplatser. Nästan varje morgon satt hon och grät. På direkta frågor svarade hon att det handlade om att hennes man ignorerade henne, att han kunde vara elak och avvisande... och att hon därför var djupt olycklig.

– Men varför lämnar du honom inte?
– Det är värre att vara ensam.

Det där har fastnat i mig. Jag kan se hennes rödgråtna ansikte och höra orden, det är värre att vara ensam. Jag kan se smärtan som finns i hennes system. Jag kan känna rädslan för det okända. Och jag vet att hon inte är ensam.

Jag tror det är ganska vanligt att människor stannar i kärleksrelationer som har passerat bäst föredatum, för att de oroar sig för en framtid utan partner.Vad de gör är att de släpper här och nu och istället oroar sig för framtiden... men ingen, jag säger ingen, vet hur livet kommer att gestalta sig i framtiden.

Så jag vandrar alltså runt i Berlin. Häromdagen dog min mobil när jag var på väg till stället där jag hyrde rum. Det var kallt, mörkt och regnigt och jag var lite osäker på adressen. Allt fanns ju i mobilen. 

I det ögonblicket kände jag mig skyddslös. Det var så uppenbart att det är jag, ensam, i världen. Att jag inte har en kärlekspartner att ringa, att luta mig mot eller som kan bädda in mig i bomull när rädslan smyger sig på. Det finns ingen att dela vardagsbekymmer med, att vara liten och ynklig med, eller att bara ligga sked med en stund när världen utanför den egna kroppen känns överväldigande.

Jag vandrar i Berlin. Allt är lugnt. Det finns en liten oro inuti mitt huvud, på temat: Tänk om jag inte hittar, vad gör jag då? Jag väljer att tänka att jag kommer att hitta, jag klarar mig själv och det är också vad som händer. Jag möter en trevlig värd och får ett fint rum dessutom.

Ändå återkommer de där tankarna om relationer. Jag inser att många lever i relationer av trygghetsskäl, att den där bomullen kan kännas så viktig och att känslan av att vara skyddslös kan kännas hotfull ... och tja ensam.Men kanske det också är så att när jag använder min partner i en relation för att skapa trygghet inuti mig, så går jag samtidigt in i medberoende?


Hur ska jag skapa en kärleksrelation till någon annan som inte också handlar om att denne person ska skydda mig mot livets svårigheter? 
Hur ska jag möta en person i min fulla kraft och möta hen i hens fulla kraft? 
Hur skapar vi kärleksrelationer som inte bygger på medberoende eller symbios och som tillåter kärleken att flöda fritt? 
Hur skapar vi relationer där vi bibehåller vår medkänsla, vår känsla av värde och vår egen styrka?

Kanske ett sätt är att vandra runt i Berlin, Stockholm eller på en skogsväg och tillåta känslan av värnlöshet att finnas där. Kanske det handlar om att tycka om ensamheten också. Kanske det handlar om att jag är värdefull, även när jag inte har någon att luta mig emot.Jag vandrar alltså i Berlin, jag äter ensam, jag sover ensam, jag promenerar ensam... och däremellan träffar jag en massa sköna människor. Jag får vara intim med dem på de sätt jag önskar, jag får stå i min kraft, jag kan interagera när jag har lust och har också möjligheten att dra mig tillbaka när jag blir uttröttad av allt det sociala samspelet.Jag vet att kärlek är svaret.

För mig är det också självklart att jag behöver börja med mig själv. Att känna kärlek och medkänsla med mig själv. 
Jag vandrar själv på gatan, tillsammans med den enda person jag med säkerhet kommer att leva med i resten av mitt liv. 
Och det är sårbart och spännande att inte veta vart livet för mig. 
Det är verkligen spännande.

Related

kärlek 8465092287279373990

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Tack finaste vän för du så vackert och tydligt utrycker livets insikter kring relationer ❤️

  Det var precis vad jag behövde begrunda själv just mu, då jag upplever just den magiska bomull som du beskriver i en obeskrivligt och mäkta kraftfull förälskelse och djup kärlek till en kvinna som jag delar mitt hjärta med!
  Men hur ska jag dela mitt hjärta utan att rent av "dela" det? Hur kan jag ha kvar "hela mitt hjärta" och istället bara låta andra begrunda och uppleva hur det känns för dem att jag är kvar i mig, när jag möter andra?
  Mycket som väcks inom mig, tack återigen älskade Charlotte, du är aldrig ensam in spirit/universellt ❤️

  När kommer du till Gbg för en exklusiv och insiktsfullt nyskapande raw-fika, för att träffa mig och älskade Karenina?! ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dina frågor är verkligen djupa Patrik och väl värda en hel del reflektionstid :) Självklart träffar jag er gärna när jag kommer till framsidan. Karenina mötte jag första gången denna sommar, så jag vet vilken underbar varelse hon är... liksom du. Massa kramar till dig <3

   Radera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item