charlotterudenstam

Naomi Wolf: Våldtäkter tystar kvinnanEtt av de mest effektiva sätten att tysta en kvinna är att utsätta henne för sexuellt våld.
Naomi Wolf, författare till den ypperliga (men väl ordrika) bok ”Vagina a new biography” menar till och med att våldtäkt har använts systematiskt genom århundraden för att tysta dem – rent bokstavligt.
En miljard kvinnor, en tredjedel av världens kvinnor, kommer under sin livstid att utsättas för våld eller sexuellt våld – i detta ligger en enorm potential av kvinnors kraft.

De senaste åren har jag pratat, skrivit och lett många kurser på temat sex, intimitet och relationer. Ju mer jag jobbar med dessa frågor, desto tydligare blir kopplingen mellan sexuell energi och livskraft.

Alltså, människor, som har tillgång till sin sexuella energi, tenderar också att förverkliga sina drömmar på ett annat sätt, än dem som inte har tillgång till den.

Orsakerna till att en person  - och min erfarenhet är att detta gäller fler kvinnor än män – stryper sin sexualitet kan vara flera. Det kan bero på erfarenheter av sexuellt våld eller sexuella kränkningar, det kan bero på ett moraliserande förhållande till sätt, det kan bero på att personens sexualitet har blivit skam- eller skuldbelagd på något sätt. Och så kan det säkert finnas många fler orsaker.

Jag menar att kvinnor behöver ha tillgång till sin sexuella kraft. Det finns så mycket latent kreativitet i kvinnor, som i dag inte kommer till sin rätt. 

Det är ett av skälen till att Naomi Wolfs bok är så viktig. För den visar att det finns starka kopplingar mellan kvinnans kön och kvinnans hjärna och att det inte går att bortse ifrån dessa kopplingar – åtminstone inte om man vill förstå hur man kan bekämpa kvinnoförtryck.

Jag läser en recension av boken i Expressen och undrar still om vi har läst samma bok.

”Wolfs övergripande tes är att den sexuellt tillfredsställda kvinnan är starkare, gladare och svårare för patriarkatet att ha att göra med. Därför vill hon som feminist upplysa om hur kvinnor, eller rättare sagt vaginor, bör hanteras.
Någonstans där anar man att det börjar gå fel. För även om Wolf har en brasklapp om att alla kvinnor inte är lika, och att hon därför inte skriver om exempelvis homosexuella, är perspektivet närmast narcissistiskt enögt.”

Den skribenten talar om en bok som reducerar kvinnor till sina kön. Och jag läser en bok som handlar om hur viktig sexualiteten är, hur viktig njutningen är, för att vi ska få tillgång till vår kreativitet. Den dolda potentialen, liksom. Frågan är varför själva kvinnokroppen kan uppfattas som ett hot?


Charlotte Cronquist är kärlekskrigare

Love is my religion

Related

sexualitet 4724174539175392544

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item