charlottecronquist

En sexuellt frigjord kvinna är ... feministHon är feminist. Hon är sexpositiv. Hon skapar en trygg plats för andra sexuella människor där de kan blomma, leka och utforska. Hon ser alla varelser som sexuella och hon firar det med dem. Och när andra dömer henne för hennes sexualitet eller hennes kvinnlighet står hon upp för sig själv och för andra.
Hon säger ifrån när någon säger saker som är rasistiska, sexistiska, kvinnofientliga eller som förnedrar kvinnans sexualitet. Hon använder sin röst och vet att den är kraftfull.


Orden är Ev'Yan Whitneys i en artikel där hon går igenom 14 kvaliteter som kännetecknar en sexuellt frigjord kvinna.

Listan med kvaliteter inspirerar mig. Därför presenterar jag de 14 kvaliteterna på mitt sätt under rubriken "En sexuellt frigjord kvinna...". 

Det är märkligt att ordet feminist väcker så starka känslor. För mig är en feminist helt enkelt en person som anser att alla kön har samma värde, att det ska vara lika lätt, oavsett kön, att göra karriär, att älska, att ta sig fram i livet. 
För mig är detta både självklart och grundläggande. Varför skulle något av könen ha företräde eller anses bättre eller mer självklart? Det fattar jag inte riktigt.
Så jag är feminist. I den svenska verkligheten innebär det också att kämpa för att män och kvinnor behandlas lika och att kvinnor exempelvis har rätt till samma lön och samma positioner som män. Att kvinnor har samma rätt till sin sexualitet som män. Ja allt det där.
För mig är det viktigt att på ett kärleksfullt sätt stå upp för dessa saker. För mig handlar det inte om att polarisera eller skapa krig mellan könen. Det handlar om det omvända, hur ska vi skapa mer kärlek. Hur ska vi skapa en värld där alla våra inneboende resurser tas till vara.
Då krävs det också att lägga märke till de krafter som trycker ner kvinnor. Det är verkligen inte okej när kvinnors sexualitet trycks ner. Det är inte okej med sexuellt våld mot någon. Det är inte okej att kvinnor som utsätts för sexuellt våld ifrågasätts, till och med i domstolarna.
Vi behöver skapa en tillvaro där vi lever tillsammans och ser våra gemensamma resurser. Där behöver alla få känna att de har en given plats, oavsett vilket kön de definierar sig som. I detta är sexualiteten viktig. För den är en viktig aspekt av livet. 


Titta gärna på klippet, som är en hälsning från kärlekskrigaren i mig:Charlotte Cronquist
 är kärlekskrigare
Love is the answer


Foto: Jan Dahlqvist

Vill du också att ett liv där sexualiteten flödar, där du har närande relationer och där du känner att du och din kropp är bästa vänner?

Det är då du ska ta kontakt med Charlotte Cronquist som är relationsexpert och lustcoach som erbjuder online-kursercoaching och böcker. Hon driver intervjupodcasten 100%-podden och bloggar om kärlek, relationer och sexualitet. Related

sexualitet 2231837745855911758

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Det finns feminister som hatar män. Det väcker starka känslor och skapar krig mellan könen.
  Det finns män som beter sig illa mot kvinnor och får kvinnor att hata män och det får en del män att hata feminister. Det blir en negativ spiral.
  Jag vill vara med att bryta den negativa spiralen och skapa en värld där kvinnors och mäns kreativitet tas tillvara. En värld där både män och kvinnor kan vara sexuellt frigjorda och där feminism betyder att män och kvinnor behandlas lika och inte förknippas med manshatande kvinnor.
  Det behövs både en förstärkning av kvinnors frihet, styrka och kreativitet och en uppfostran av män så att de beter sig på ett vettigare sätt mot kvinnor. Jag tror att många män är rädda för frigjorda kvinnor för att de då känner sig underlägsna, därför trycker de ned dem för att de själva ska framstå som större, bättre och starkare.
  Om män lär sig massage, tantra, yoga, meditation , m.m. så kanske de kan möta kvinnor på ett mer avslappnat sätt. Jag har erfarenhet av att massage och bastubad utan några förutfattade föreställningar eller krav, i blandat sällskap kan ge en avslappnad och positiv stämning mellan könen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är synd att ordet feminist fått en så negativ klang - och jag tror att ett av skälen till det är att bland feminister finns just de som hatar eller ogillar män. För mig handlar det helt enkelt om vars och ens rätt att vara sig själv.

   Radera
 2. Ja, det är knepigt hur ordet har fått så otroligt starka och olika värderingar för så många. Och så synd att många använder det i sina "ord-krig".
  Hemma i vår familj leker vi ibland med tanken...."Vad skulle hända om vi inte någonsin tidigare eller nu eller framåt ens delade på könen, eller dess begrepp. Om det helt enkelt inte fanns en sådan uppdelning. Även fast det fortfarande finns både kvinnor och män."

  SvaraRadera
 3. Instämmer med Tess. Pratar ofta i skolan om hur våra för-givet-taganden ofta står i vägen för den fulla kreativiteten och kraften. Ganska lätt säga, svårare att verkligen praktisera i handling - att ens påpeka att båda kön ska ha samma rättigheter är ju samtidigt att vara med och definiera att kön ska vara viktigt som skillnad. Just därför viktigt att samtalet aldrig avstannar. Vi behöver också återta orden från dem som väljer att missbruka dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst - och samtidigt tänker jag att det är viktigt att i ett samtal kanske först klargöra vilken definition av något som används, så man pratar om samma sak. Det finns många begrepp som har olika klang i olika människors öron - tex makt, kärnkraft eller politik <3

   Radera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item