charlottecronquist

Kärlek: Är du rädd att bli "uppslukad" av din partner?
Du dejtar någon och attraktion uppstår.
Ni fortsätter att träffas. Allt känns bra. Ända tills din dejt säger:
– Vad ska ”vi” göra i morgon.

En gång för många år sedan började jag dejta en man, vi träffades några gånger. Han blev snabbt förälskad i mig och jag tyckte om att bli uppvaktad. Så började han prata om ”vi” och vad ”vi” skulle kunna göra någon månad fram i tiden.
Jag kände mig nästan kvävd, fick svårt att andas. Jag började dra mig undan. Han ringde mig och frågade var jag var och jag fick känslan av att ha min frihet beskuren.
Han ville så gärna, han ville så gärna med mig. Men han ville för mycket och jag kände mig fastlåst och ville känna mig fri. Jag ville bara dejta, inte fantisera om en framtid tillsammans.
Jag sa till honom att jag inte var beredd att gå från dejt till relation, men han fortsatte ringa mig. En väninna sa till mig att jag var otydlig, att jag borde säga: Jag vill inte ha en relation med dig. Så jag fick bita i det sura äpplet och verkligen säga nej till honom.
Sedan dess har jag inte haft någon kontakt med honom.
Så kan det gå.
Jag hade precis gått ur en lång relation när jag mötte den här mannen. Jag var inte mogen för en fast relation. För mig räckte det att bli sedd. Så vårt möte var helt feltajmat, åtminstone ur hans perspektiv (eftersom han längtade efter en varaktig relation).
Om du börjar känna dig fast i en relation, som att du är instängd, ungefär som jag gjorde, så kan du självklart välja att lämna relationen.
Men då kan det vara din primitiva rädsla som gör valet åt  dig. Ge dig, din partner och relationen en eller flera chanser. Se närmare på vad som skapar din känsla av att vara instängd. Vad är du rädd för? Finns det något hos dig själv som du projicerar ut på din partner?
Min erfarenhet är att det både kan vara bra att ta hand om de där känslorna själv ett tag, försöka uppfatta vad det på ett djupare plan kan handla om. Det kan också vara bra att berätta för din partner vad som händer i dig, vilka känslor du har. Kanske är det så att din partner har liknande känslor? Kanske finns det något ni kan göra åt det?
Om du känner dig rädd för att bli uppslukad av din partner, kan det sätt vara att se till att ni båda har egen tid, alltså att ni ger varandra utrymme att göra saker på egen hand eller vara ensam ett tag.
Se också till att umgänget med vänner fortfarande är viktigt för dig.

Lägg märke till om det finns kopplingar mellan känslan av instängdhet och svartsjuka.
Ett inte ovanligt sätt att fly för den som känner sig uppslukad eller instängd är att vara otrogen. Om du märker hur du söker dig utanför förhållandet, så börja titta på hur ni verkligen har det och hur du upplever det.
Och så prata om saken. Med varandra. Och om ni behöver, med andra.

Har du svårt att sätta sunda gränser? Känns det ibland som att någon annan har tagit över ditt liv? Vad är det i såfall som gör att du tillåter det?
Du har stora möjligheter att jobba med de här sakerna. Grundläggande är att hitta något slags trygghet i dig själv. Att du känner dig värdefull. I min onlinekurs "Ta makten" får du många verktyg som gör det lättare att sitta vid ratten i livet och att känna dig mindre som ett offer för livets omständigheter.

Här kan du läsa mer om kursen Ta makten.

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Related

kärlek 6793627955620119342

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Det kan vara lite svårt det där, eftersom vi människor är olika och har olika stort behov av ensamhet osv!
  Men man måste verkligen försöka ge varandra det utrymmet man behöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstasteget kan vara att reflektera över det ❤️

   Radera
 2. Att vara "vi" är otroligt viktigt för mig. Men det tar inte bort att vara "jag" också. För mig är det inte motsättningar, utan båda delarna behövs i en för mig hälsosam relation. Min man och jag, som varit tillsammans i 20 år har massor av både vi och jag. Och vi började tidigt planera för vårt gemensam liv. Livet tillsammans där vi båda är individer.

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item