charlotterudenstam

Kärlek: Skönheten i att ses som liten och klen
Hela jag vibrerar och jag anar också en ilska i kroppen.
– Du kan slå på mig om du behöver, säger han.
– Menar du det?
– Ja, du är liten och klen och verkar behöva det.


Kanske var det där mitt hjärta öppnades? När en man kallade mig liten och klen. När jag sågs som någon vars puffningar på sin höjd skulle kunna kännas som myggbett.

Det var som om något läktes då. Jag fick vara liten och klen. Jag behövde inte bevisa något. Jag kunde för en stund släppa taget. Jag kunde betrakta mig själv ur ett nytt perspektiv.

Det har varit så mycket kring min storlek genom mitt liv. Jag växte upp i ett brukssamhälle med kort medellängd. Det fanns barn som sa att min mamma var så lång att hon slog huvudet i månen. Själv hukade jag mig runt, krökte ryggen för att minska mina 176 cm. Jag försökte smälta in. Jag valde skor utan klack. Jag kände mig ständigt som en elefant i en glasbutik. Jag hade idén att jag var stor och klumpig. Jag hade en helt absurd självbild – där spegelbilden liksom förstorades.

Det finns små minnen som kristalliserat sig. Som när jag var 14 och på skoldans, blev uppbjuden av en kille, som när jag reser mig, säger:

– Fan vad lång du är.

Det kändes som att få ett knytnävsslag. Det var ett av många ”bevis” på att jag var fel. Det byggde på min skam kring min kropp. Den var för stor och för mycket.

När jag bläddrar bland gamla bilder kan jag inte se någon där jag kan betraktas som tjock, möjligen har jag vid tillfällen haft lite ”tonårshull” – och ändå fanns skammen över den för stora – och ännu värre – för långa kroppen där, under ytan. Alltid.

Så möter jag då en man som kallar mig liten och klen. Som tittar på hur jag sköter praktiska saker och skakar lite på huvudet. Som ser mig som superkompetent på mina specialområden, men som någon som inte alls är särskilt bra på en del praktiska saker. Han lägger huvudet lite på sned, eller skakar vänligt på det och säger: ”Gissa hur du ska göra det där?” Och jag gissar, ibland helt fel. Bland de första sakerna han lägger märke till är min oförmåga att stänga burklock ordentligt. Jag har aldrig tänkt på det förut... alltså jag har lagt märke till att locken inte stängt sig ordentligt, men jag har liksom aldrig tänkt på vad som krävs för att de ska göra det, eller hur locken är gängade...

Du kan tänka dig rader av liknande exempel.

Så där får jag på ett sätt också vara liten och klen. Jag får vara okunnig utan att straffas för det. Och jag får inspiration till att lära mig lite mer om små praktikaliteter i livet som jag tidigare inte reflekterat över.

Men det viktigaste är nog det där med att få höra att jag är liten och klen. Det finns en skönhet i det. Det är så underbart för mig, som i mycket varit den som tagit hand om, som också varit mycket i det maskulina, nu får en möjlighet att njuta av att vara i det feminina – och både vara stark på mitt sätt och att få vara liten och klen.

För mig skapar det så mycket avslappning, och ibland lite förvirring, att få vara i det här feminina och inte alltid vara stark och klara allting. Ibland behöver jag sjunka ihop i en liten hög och bli ompysslad. Nu känner jag mig trygg att göra det. För han håller mig. Han är stark nog.

Jag ser mig för en stund falla bakåt och han står där. Jag vet att han fångar mig. Jag kan falla i frihet. Som jag älskar det. Som jag har längtat efter det. Och kanske är det så att jag först nu är mogen för det. Kanske jag äntligen, äntligen har släppt skammen över kroppen.


Vill du också få mindre skam i kroppen? Läs min bok "Ingen skam i kroppen - frigör din sexuella kraft" eller gå online-kursen "Släpp skammen"
Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Related

kärlek 2308056562151805009

Skicka en kommentar Default Comments

 1. åh, herrenaddå vad jag känner igen mig! Är visserligen bara 1,75 ... men ändå! Alltid för lång (tyckte jag alltså) och stor o klumpig (my ass! Kollar gamla bilder och ser en slank tjej ...) Visst är det gôtt att få känna sig liten, ,men ändå: att vara lång, ståtlig och stark - det är sååå 2018!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är skönt. Och idag har jag lärt mig stt jag inte är klumpig etc ❤️

   Radera
 2. Som liten rent fysiskt så relaterar jag inte till just den delen, men på så många andra plan förstår jag precis vad det är du menar. Härligt att du äntligen kan landa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland är det så härligt stt jag blir gråtglad ❤️

   Radera
 3. Jag blir både glad och varm över att läsa dina ord. Så gott att du äntligen kan få vara allt det du är, superkompetent och smart, handlingskraftig och lång, sårbar och feminin, avslappnad, vacker och älskad precis för den du är, 100% Charlotte. Det är du verkligen värd. Kram <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh älskade, såå glad jag blir över dina ord <3

   Radera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item