charlottecronquist

Relationer: Hantera rädslan för kritik




Har du varit med om att vara andra till lags, för att du är rädd för att du annars ska få kritik?
Har du varit om att dölja vad du längtar efter eller det som verkligen är du, för att du är rädd för vad andra ska säga om du gör det?
Det har jag.

Rädslan för kritik kan skapa problem i dina relationer i allmänhet och i dina kärleksrelationer i synnerhet. Den rädslan kan hindra dig från att vara dig själv. Hur roligt är det i längden att möta någon som låtsas vara någon annan?

Hur reagerar du när du får kritik? Blir du arg, ledsen, förtvivlad, går till attack, accepterar, känner tacksamhet eller något annat? Eller känns det som att du skulle vilja sjunka genom jorden och bara försvinna?

När jag var ung hade jag oerhört svårt att ta kritik. Jag tog det mesta personligt. När någon kritiserade en text jag skrivit, kände jag mig döende. Det kändes som att det var jag och inte texten som kritiserades.

Det är bra att kunna skilja på sak och person. Alltså att du ser att när någon kritiserar något du gjort, behöver du inte ta det personligt.

Det är också bra om du kan ta emot personlig kritik. Andra kan tycka saker om dig och du behöver inte ta illa upp av det. Det kan finnas människor som inte gillar dig eller allt du gör. Det kanske till och med är bra att inte vara älskad av alla? Om du försöker vara alla till lags, blir du till slut suddig i kanterna. Du blir som ett rö för vinden. Folk kanske blir smickrade till en början om du håller med dem om allt de gör eller säger, men till slut blir det jobbigt. 

Det är viktigt att se att kritik eller ogillande kan ingå också i nära relationer och att du inte dör av det.

Rädslan för kritik kan till exempel leda till att du inte följer din längtan. Säg att  du gillar något eller tänder på något som ligger utanför huvudfåran, du gillar någon av samma kön, ´ du är man och vill bära kvinnokläder,  du gillar piskor och läder,  du tänder på någon som är mycket yngre eller äldre om du,  du längtar efter trekanter, eller vad det nu kan vara och så låter du bli.
Det kan bero på att du är rädd för vad familjen eller "dom andra" ska säga om dina val.
Rädslan för att bli stämplad som annorlunda, att bli stigmatiserad har hindrat många från att vara sig själva och leva ut sin längtan. 
Frågor som dyker upp kan vara:
Vad ska mamma säga?
Vad ska släkten säga? 
Vad ska kompisarna säga?
Vad ska chefen säga?

Men du kan också gå och vara rädd för saker som kanske är mindre uppenbara. Du kanske skäms över att din partner  är tjock eller att hen ska säga något som kan upplevas som pinsamt och att detta så att säga smittar på dig, och att du döms för hur din partner är eller gör.
Om jag hade fortsatt vara livrädd för kritik hade jag inte kallat mig för kärlekskrigare i dag.  En av de saker jag har insett är att det faktiskt är upp till mig att välja hur jag ska hantera kritiken. Och då blir rädslan givetvis mindre.

Mycket av den här rädslan är omedveten.

Titta närmare på om du har några sådana här rädslor. 
I vilka situationer kan det hindra dig? 
Vad skulle kunna vara ett första steg för dig för att hantera de rädslorna? 
Vad skulle hända om du gjorde något trots att du riskerar att andra inte kommer att gilla det?

I min onlinekurs Ta makten - får du verktyg som hjälper dig att ta mer plats i ditt liv och vara mindre rädd för vad andra ska tycka. Visst är det dags för dig att leva ditt liv på dina egna villkor? Fram till julafton får du 10 procents rabatt på kursen när du använder koden Jul2017.





Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Related

kärlek 4594283372293476423

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Ska kolla in din video / 24 åring med dåligt självförtroende pga min funktionsnedsättning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så himla lätt att vara självkritisk... och så skönt när det minskar. Varmt lycka till <3

      Radera
  2. Oj vad jag känner igen mig i mycket. Har haft jättesvårt för kritik, något som jag tror kommer från barndomen. Har kommit långt men har fortfarande mycket kvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För de flesta tror jag sånt grundas just i barndomen och då är vi ju också så beroende av vår omgivning... Det kan kräva mycket tid och medvetenhet att svänga om där... och det är värt det!

      Radera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item