charlottecronquist

Sexualitet: Att möta någons hudhunger
Det är fantastiskt att vara med när någon upptäcker skönheten och sensualiteten i beröring.

När hen blir varse kroppens förmåga till att njuta av en smekning.
När en hudhunger som funnits där länge äntligen stillas, för en stund.

Jag sitter och tittar på ”Vår tid är nu” en svensk tv-serie som skildrar Sverige från 1945 och framåt och som skildras genom en restaurang, familjen som äger dem och människorna som jobbar där.

”Du får inte röra gästerna”, säger en representant för ägarfamiljen strängt till en av smörgåsnissarna. Och scenen upprepar sig. Jag undrar om det verkligen var så i 1950-talets Sverige att det var att bryta mot ett tabu att röra vid någon gäst – som att lägga en hand på axeln.

Även om många svenskar har kramar på sin repertoar i dag, har jag ändå känslan att många svenskar fortfarande är lite skeptiska till fysisk kontakt med andra. Vi vill ha vårt lebensraum liksom. Vi har som en bekvämlighetszon runt oss och om någon kliver innan för den (med undantaget morgonrusning i kollektivtrafiken) så känner vi oss obekväma, vill dra oss undan, bakåt, slippa kontakten.

Ibland tänker jag att det går längre än så, att vi lever i en kultur där fysisk kontakt – där kramar och en klapp på kinden kunde kännas för intimt. Jag minns en man som brukade säga till mig: ”En kramas inte offentligt, eftersom andra kan ta illa upp”.

Jag tar dessa enkla exempel för att visa att det inte är konstigt om många här i landet har hudhunger. Jag tror att det finns många människor som mycket eller sällan får fysisk beröring. Vem kramar om gamlingen på hemmet? Vilka kramar får den ensamstående med liten vänkrets?

Bland dem som ger eller får en kram finns det troligen många som längtar efter mer beröring, som har en slags hudhunger. Som bär en längtan efter att bli hållna, omfamnade, kramade, smekta eller masserade. Som längtar efter närhet och intimitet. Som också längtar efter sex, njutning och sensualitet, men som tycker sig sakna möjligheten att få det.

Som en spoiler kan jag säga att de allra flesta människor kan se till att få åtminstone vissa delar av sin hudhunger mättad. Det sker genom att vi helt enkelt rör vid våra egna kroppar på ett sätt som känns skönt.

Men ofta är det ännu skönare att låta någon annan hjälpa till och mätta den här hungern. Det kan vara så skönt att slappna av hos någon, med någon, och bli omfamnad, smekt, masserad.

Numera får jag, på nära håll, möta denna hudhunger hos klienter som vill känna en annans händer mot sin kropp. Det är fantastiskt att vara med när det känns som att klientens kropp vaknar till liv, när kroppen blir mottaglig för beröring.

Det är så många som, delvis i bristen på fysisk kontakt, väljer att leva sitt liv i sina tankar och kanske i privatlivet ser intimiteten som något som snabbt och hårt ska klaras av och därför har lite erfarenhet av vardagsberöring och fysisk kontakt som är önskad.

Det är så härligt att öppna rummet för personer som vill bli mer vän med sina kroppar, med sin sensualitet och som vill öka förmågan att uppleva beröring. Efteråt, när sessionen är avslutad, är det som att personernas blick är klarare, kropparna utstrålar lugn och harmoni och ja... det är vanligt att de som börjat få smak på beröring kommer tillbaka.

Och i mitt eget privata liv känner jag mig lyckligt lottad som får ligga nära mannen och få en del av min hudhunger stillad genom att sova riktigt nära!


Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer 

Related

sexualitet 8211534913890107774

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Det är så otroligt viktigt att känna fysisk kontakt med en annan människa. En lång och härlig kram kan få många problem bortblåsta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det håller jag med om. Samtidigt är det viktigt att respektera dem som inte tycker om kroppskontakt. <3

   Radera
 2. Tror inte jag hade överlevt utan hudkontakt. Det första jag gör på morgonen är att krypa in till min man, inte under hans täcke, in under pyjamas och bara känna hans värme mot insidan av mina händer. Och sedan hans händer på min kropp. Ibland sexuellt men väldigt ofta inte alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det underbart. Jag och min partner sover nära, kan skeda hela natten och det är som nektar och näring för mig. Har tidigare inte kunnat sova så nära någon, men det är som att våra kroppar gillar det så mycket. En ren välsignelse. <3

   Radera
  2. Jag har hudhunger - och en stor anledning är just att jag inte längre skedar hela nätterna (eftersom jag är skild sedan 2 år), något jag gjorde innan dess i 13 år.... älskar närheten!

   Radera
 3. Jag ger massage till kvinnor. Jag anpassar massagen till var och ens önskemål.

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item