charlottecronquist

”När du berättar om ditt liv, vet jag att jag inte är ensam”


Det händer mig ganska ofta att jag får innerliga möten med människor jag aldrig har träffat.
De har läst mina ord, lyssnat på mina poddar eller sett mina klipp på Youtube.
De har berörts av mina erfarenheter, särskilt de som har med sexualitet och relationer att göra.
I synnerhet kvinnor hör av sig till mig och säger att jag berättar deras historia och att jag därmed blir deras röst.


Jag tar ofta emot andra människors förtroenden. Vanligast är det givetvis vid personliga möten, som när jag coachar, ger sessioner, leder kurser eller när jag träffar vänner. Men det sker också på håll. Det är personer som hittat mig på nätet. Det är kvinnor och män i varierande åldrar. Förmodligen har de funnit mig, för att det är något i livet som skaver. De ger sig ut på nätet för att söka svar på djupa och viktiga frågor. Och somliga hittar till mig.

Ibland känns det som att det kommer en liten skör fågel och sätter sig i handen på mig. Av något skäl känner den tillit nog att berätta om sitt liv, trots att vi inte träffats personligen. Den berättar med få eller många ord. Den skakar ibland lite, för den är liten och rädd. Den vill ha en förändring. Den vill känna sig tryggare. Den vill få bättre relationer, bättre sex, bättre självkänsla… eller något annat.

Och så är jag där och jag försöker, så gott jag kan, visa den lilla fågeln att den kan känna trygghet och tillit. Jag tar emot fågelns ord. Det är som att jag håller min kupade hand runt fågeln och låter den känna min värme min stund. Det som sedan brukar hända är att fågeln flyger sin väg, med större tillit till sin egen flygförmåga och kraft.

Jag kan inte säga hur giltig metaforen med fågeln är. Egentligen beskriver jag den känsla jag själv kan ha när jag känner mig liten, rädd och sårbar. För en liten fågel är världen en otrygg plats och då brukar jag själv söka skydd någonstans där jag känner något slags trygghet. Numera hittar jag den ofta inne i mig själv, men jag har gjort en lång resa för att hitta dit.

Eftersom jag är synlig i sociala medier och skriver böcker och har som vana att bjuda på mig själv, att vara personlig, är det inte konstigt att det kan väcka saker hos människor. Ibland är det en igenkänning, ibland något annat. De allra flesta tar såklart inte personlig kontakt med mig. För dem räcker det att läsa, höra eller titta på mig, för att få något av vad de längtar efter. Som att jag ger svar de ännu inte hittat inom sig själva.

Det känns speciellt att vara förebild för människor. Att möta dem som känner sig tröstade av att jag delar med mig av mitt liv. Att de till exempel ser att det är möjligt att leva med erfarenheter av våldtäkt och olika typer av kränkningar. Jag fylls av känslor av ödmjukhet. Det är fantastiskt för mig att jag, genom att dela olika aspekter av mitt liv, kan hjälpa andra. Det är så mycket förtroende som ges till mig och som jag ömt vill vårda.

Då och då händer det att människor projicerar förälskelse på mig. Att de blir väldigt förtjusta. Att de skriver vackra ord och berättelser till mig. Att de vill involvera mig i sina liv. Det är också vackert. Det som då är viktigt för mig är att inte tro att det handlar om mig i första hand, utan om någons bild av mig och i slutänden om någons längtan. Självklart öppnar sig mitt hjärta och jag känner hur min medkänsla ibland svämmar över för dem - så jag bär dem i mitt hjärta under en längre eller kortare tid. Som att mitt hjärta kan vara ett fågelbo för dem under en period, tills de kan flyga fritt av egen kraft igen.

Genom alla dessa möten, oavsett om de sker utan att vi träffas, får jag bekräftelse på att min mission som kärlekskrigare är viktig. Och jag inser att det är bra om vi är fler som har stora öppna hjärtan som kan ta emot. För ibland är det tungt. Det händer att berättelserna gör ont i hela mig, eller att det är svårt att ta emot någons liv. Så ibland behöver jag stänga av omvärlden en stund. Jag har stunder då jag behöver vara liten och bli omfamnad och inte aktivt sända ut någon kärlek utanför rummet jag vistas i.

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Related

kärlek 5654102195942404645

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Ja. Tillsammans växeldrar vi. Vi har olika mission på ett personligt plan, men i grunden har vi samma vision i stort, tror jag. Utan dig vore jag inte vad jag är idag, så stor del har du i min ”tillblivelse” som den Helena jag vandrar på jorden som idag, med rejält många färre ”skal på löken” som skydd mot (ofta) imaginära hot, inifrån eller utifrån.

  Tack, du kärlekskrigare!

  SvaraRadera
 2. Det är fint att få ta hand om sköra fåglar. Och att veta att en gör skillnad!

  Jag känner mig både hedrad och också ett ansvar när följare kontaktar och har blivit berörda av det jag förmedlar. Det berör!

  Bra krigat :-)

  SvaraRadera
 3. Ja, vi behöver nog alla ibland bli hållna i någons hand, liksom känna att vi kan hålla andra i vår - båda torde framkalla massor av oxytecin hos båda parter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis Magnus, det är viktigt det där, både att tillåta sig själv att bli hållen och att då och då hålla andra. Just dessa exempel är ju ett mer virtuellt hållande... men kanske hormonerna går igång ändå ;)

   Radera
 4. I alla terapeutiska situationer är det lätt att man förväxlar sina känslor och det är viktigt som behandlare att in se det, men även hos den behandlade.

  Jag förlorade många vänner och det gjorde att jag idag aldrig behandlar vänner utan bara personer som är kunder.
  Man lär så länge man lever.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag också är viktigt, att inte "terapera" när och kära. i de sammanhangen har vi andra roller att spela ;)

   Radera
 5. Ja, så viktigt att få känna att man inte är ensam om sina upplevelser och att man kan komma igenom, för nån annan har gjort det. Särskilt när det är sånt som man inte "ska" prata om...

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item