charlottecronquist

Den sköna känslan efter en tantrafestivalTänk dig att du befinner dig i en cirkel där nästan 500 människor håller varandra i händerna.
Där de sjunger tillsammans, där det pirrar av glädje och energi i rummet. Där det också finns plats för tårar och alla möjliga slags känslor.
Mitt hjärta var vidöppet där jag stod i avslutningscirkeln på Stockholm tantrafestival.


Jag går sakta genom en stora lokalen i Liljeholmen. Det är paustid, inga workshoppar är igång. Jag ser människor som kommunicerar med varandra, som rör vid varandra, som vilar, som sover, som klär ut sig, som bara är. Jag ser människor ur olika generationer, från olika länder. Till det yttre är vi olika, men samtidigt finns det något som förenar oss. Som om våra rötter går ner i samma jord, som att vi, för en stund, förstår att vi inte är ensamma i livet, utan att vi inte bara hör ihop, utan också är en del av varandra.

Så här, på en tantrafestival, blir den känslan starkare än i många andra sammanhang. Alla som reflekterar en liten stund inser att vi som finns på planeten jorden är ömsesidigt beroende av varandra. Vi använder jordens (inklusive vattnets), solens och atmosfärens resurser för att kunna leva. Här blir det också så tydligt hur vi påverkar varandra, hur en utsträckt hand kan skapa en känsla av gemenskap hos en eller flera personer, som sedan sprider det vidare med sina utsträckta händer. Det finns något magiskt i det.

Det är också fantastiskt med en miljö där alla vill kärlek, närvaro och känna livet i sig. ”Hur levande vill du vara”, som väl är Johan Ekenbergs mantra sedan många år. Väldigt levande vill jag vara och detta, livet i mig, känns ännu starkare när det delas av fler som vill öppna sina hjärtan - eller som redan har sina hjärtan öppna.

Det finns så många tankar, idéer och fördomar om tantra. Och frågar du tio personer som kallar sig tantriker kommer de att svara olika på frågan: Vad är tantra? På liknande sätt skulle svaren på frågorna: Vad är kärlek? Vad är meningen med livet? också vara individuella och ibland till och med motsägelsefulla. Och detta är en del av rikedomen.

Här är vi alltså samlade för att nyfiket utforska livet. Det är en påklädd festival och även om det finns ”sex talk” och workshoppar där beröring ingick - så är det rum där praktiskt taget vem som helst kan gå in utan att känna sig generad eller överväldigad. För den som är nyfiken och möjligen lite skeptisk skulle det kunna gå att uppfatta att det både finns mycket energi i rummen, men också mycket avslappning, mycket ögonkontakt, många kramar och även baravarandet. Det är en kravfrihet som är tillåtande och där allting sker med samtycke.

De här dagarna fanns det 50 workshoppar att välja mellan och ungefär 40 personer som gav olika slags workshoppar. En del av dem skedde i samarbete med olika tantralärare - och ibland för första gången. Bara detta, samskapandet, är en del av processen.


I dag är mitt hjärta extra öppet. Det är skönt, men också sårbart. Jag känner livet vibrera i mig och är tacksam för alla möten jag fått under helgen. Det var också så härligt att ha en workshop i den här miljön. Jag hade ett av de minsta workshoprummen för ”Lekfull tantra” och det blev överfullt och till slut, när mer än 50 personer var inne, var vi tvungna att stänga dörrarna. Och sedan steg temperaturen i rummet i takt med övningarna. Och jag behövde vara tantrisk dessa tre timmar, för det är verkligen som att vara i olika länder när rummet är fyllt till bristningsgränsen, jämfört med när det är en handfull deltagare. Då gäller det att kunna improvisera. Så det gjorde jag. Med åren har jag fått en stor ”verktygslåda” och det visade sig att jag fick använda en del verktyg jag ganska sällan använder, medan några av mina vanliga verktyg fick vila i lådan!

Tack alla som delade gemenskapen på festivalen. Tack alla som kom till mina workshoppar! Jag känner örundran, glädje och tacksamhet.
Och är du nyfiken på Lekfull tantra - eller vill ha mera - finns två möjligheter i Stockholm 

16 maj 18-21 ”Tre timmar med Lekfull tantra” - jag berättar lite om boken ”Lekfull tantra” och fyller på med påklädda övningar. 395:- med bok, 250:- utan. Swisha till 1234 76 22 09 och ange ”Stockholm” och din e-postadress (så jag kan skicka adressen etc). Mer info här.

18-19 maj helgkursen Lekfull tantra - då vi går djupare och hinner med fler övningar. Kursen kostar 2500:- För dig som var med på tantrafestivalen finns ett specialerbjudande - skicka ett personligt meddealnde till mig så får du veta mer. Använd gärna swish 1234 76 22 09 och ange ”tantramaj”. Mer info här.

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Related

sexualitet 1483905334088847499

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Låter riktigt intressant och givande, får besöka nästa gång det är :)

  SvaraRadera
 2. Det låter verkligen som en härlig stund. Vad kul att du känner dig så nöjd och glad. Då lyckades du förmedla det du hade tänkt. Visst?

  SvaraRadera
 3. Wow för den härliga känslan och modet att vara sårbar! Så bra jobbat av dig.

  SvaraRadera
 4. Det där med samskapande är intressant. Varje möte mellan människor kan bli ett samskapande. Det kan bli en tantrisk spiral som sprider sig och skapar ett hållbart, miljövänligt, kärleksfullt och omställt samhälle.

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item