charlottecronquist

Lekfull tantra: Hur skapar du kontakt med en annan människa?Ögonkontakt. Så viktig i tantra. 
Ett av sommarens mest intensiva ögonblick:
Jag äter midsommarlunch på Skeppsudden.
En man sitter mitt emot mig och ställer en fråga.
Det är som att han äter upp mitt svar, tar emot det från djupet.
Och jag känner en stark kontakt.

I ett helt annat sammanhang, några veckor senare, är jag med och leker en lek, där det går ut på att en person med blicken ska dominera en annan. Vem som dominerar vem avgörs i ögonblicket och är inte på förhand bestämt. 

Jag vandrar långsamt runt i cirkeln. Vissa av dem jag möter är det självklart att jag dominerar. Men så står jag inför en man och när våra blickar möts vet jag att det är jag som är undergiven i detta möte. Hans sätt at möta min blick gör att jag ställer mig ner på knä och inser att jag bokstavligen skulle kunna säga ja till nästan vad som helst som han skulle föreslå. Sedan går jag vidare.

Vad jag talar om här är kontakt. Förmågan att skapa kontakt. Att känna kontakt. Det kan ske på så många olika sätt. Men det allra enklaste är oftast genom ögonen. Ögonen - och synen - är verkligen ett starkt på påfallande sinne. När ögon möts kan det slå gnistor. Det kan vara som att dra tändstickan mot ett plån och det tar eld. Energin i kroppen väcks. När kontakten är etablerad kan vad som helst hända.

För mig startar ett möte - vad det än gäller - med att jag får kontakt med en annan person. Utan kontakten är det liksom dött. Det är ett av skälen till att jag älskar tantra. För där är kontakten och att känna in varandra bland det viktigaste. En kan kalla det för två energier som möts. Min kropp, mina ögon, mitt varande, möter en annans ögon, kropp och varande. Ibland händer det inte så mycket, andra gånger, när det sprakar på något sätt, är det som att världarna öppnar sig för varandra.

Det går att uppleva oerhört mycket som känns starkt redan vid en ögonkontakt. Sitter du en stund framför en annan person, kan du ibland uppleva att du ser in i hens själ, eller att du ser dig själv speglas i hen, eller något gudomligt, eller något djävligt eller något helt annat. Ofta startar kärlek, omtanke och medkänsla med en ögonkontakt mellan två människor.

Vad skulle hända i världen om vi startade dagen så, med några minuters eyegazing med en medmänniska? Skulle världen bli vänligare då?

Kontakten skapar en öppning mellan människor. Det är utifrån den som det går att avgöra om något mer ska hända. Råder det osäkerhet kan en fysisk kontakt säga mer. Vad händer vid handslaget, vid kramen, vid kindkyssen, vid klappen på axeln? Känner du av att fler sinnen aktiveras. Hur känns mötet med den andre rent fysiskt?

Kontakten är alltså en fantastiskt bra början. Om du till exempel går en kurs kan ögonkontakten bli det första mötet med flera nya människor. I kontakten blir ni människor inför varandra, och den rädsla en kan bära med sig smälter ofta när en känner att kontakten är etablerad.

Det kan vara häftigt att bara stå framför en annan människa, långsamt närma sig hen, och lägga märke till vad som händer i kroppen. Uppstår nyfikenhet, rädsla, kärlek, lekfullhet, tveksamhet? Hur nära vill min kropp gå den andra kroppen, vid vilket avstånd känns det bra? När är jag fortfarande kvar i mig?

Den här lära-känna-processen kan gå långsamt eller blixtsnabbt. Sedan är det som att spelplanen öppnas. Vad vill jag leka i dag? Med vem eller vilka? Vad verkar spännande, roligt eller åtråvärt?

Det finns de som tror att tantra börjar och slutar där. Med att människor försiktigt närmar sig varandra, ser varandra i ögonen, andas tillsammans, skapar energi tillsammans och så smeker
varandra långsamt och innerligt tills kropparna vill vara så nära att de glider in i varandra.

Så kan tantra vara. Men när kontakten är etablerad kan vad som helst hända. Kåtheten kan finnas där ögonblickligen. Lekfullheten kan vara där. Lusten till långsamt eller snabbt sex kan finnas där. Lusten att utforska, att experimentera kan finnas där. Det kan bli hur vilt som helst. Tantra kan omfamna dig, din kropp, din själ, alla dina sinnen och du kan komma i kontakt med det som är större än du.

Mannen från lunchbordet deltar i en tantrisk elementmassage jag leder. Efteråt kommer han fram till mig. Det lyser om honom. Han kramar mig. Sedan lyfter han upp mig, svänger mig i luften och jag känner mig både buren och orgasmisk samtidigt. Under några ögonblick är jag i den sällhet som kontakt och närvaro kan skapa.

Och jag älskar det så mycket. Det är därför jag bjuder in till Lekfull tantra. För att du också ska få vara med om vad kontakt kan göra med oss människor.


Snart är det dags för kurser igen!
Helgkursen Lekfull tantra 28-29 september.
Parkursen Lekfull tantra 19-20 oktober.
Onlinekursen Lekfull tantra - när du vill!
Boken Lekfull tantra - när du vill! 

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Related

kärlek 8434557942309777756

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Vilken fantastisk övning! Jag har själv deltagit i en liknande men där handlade om att bli sedd. Man skulle stå en lång stund och titta in i varandras ögon. Tack för en härlig blogg!

  SvaraRadera
 2. Tror definitivt att världen skulle bli vänligare om vi gav oss tid till kontakt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med!

   När du frågar (om än retoriskt) "Vad skulle hända i världen om vi startade dagen så, med några minuters eyegazing med en medmänniska? Skulle världen bli vänligare då?" kan jag inget annat än helhjärtat svara ett rungande JAAAA!

   Radera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item