charlottecronquist

Är ålder bara en siffra?


I dag fyller jag 61 år - har mitt värde förändrats när jag blivit 60+?


Det sägs att man inte ska tala om en kvinnas ålder. Som vore det oförskämt eller oartigt.

Vad innebär den attityden?

Det är lätt att tro att det är ett förtäckt sätt att säga att det är fult eller dåligt att åldras.

Pyttsan.I dag fyller jag 61 år. Jag har varit med sedan getingmidsommaren 1959. Jag har varit barn på 1960-talet, tonåring på 1970-talet, ung vuxen på 1980-talet… jag har ett långt perspektiv i dag. Många erfarenheter. Många minnen. Mycket rikedom.

Ibland kan jag förundras över att jag kan säga: ”Jag minns för mer än 50 år sedan”. För inuti mig finns ju alla åldrarna. Även det lekfulla barnet.


I går var jag 60.

Det är något speciellt med kvinnor och ålder. Som att kvinnan ska stanna kvar i trettionågonting och sedan inte bli äldre eller se äldre ut. En fransk filosof (eller vad han nu var) talade häromåret om att kvinnan är perfekt vid 25, värdelös vid 50… och då kan man ju tänka sig hur han ser på en 61-åring. Sedan är det människor som liksom tröstande säger: ”Ålder är bara en siffra”. Det är lite som ”men du är ju så ungdomlig, så du behöver liksom inte kännas vid att du är så gammal som 61”.

Och förra året när jag fyllde 60 så fick jag en del reaktioner av typen ”det är inga problem för dig att vara 60, du som uppenbarligen har så bra gener”. 

Jag tänker att ålder också är en siffra, som berättar om att en person varit med länge, och att det är något positivt. Länge sågs jag som yngre än min sifferålder och jag nämnde sällan min ålder, för jag var rädd att bli avvisad om de fick veta hur gammal jag faktiskt var.

Men nu tänker jag: Jag är stolt över att vara jag. Vad jag än tar mig till så kommer jag att vara född på midsommarafton 1959. Så enkelt är det.


Som en parentes kan jag också säga att jag blir riktigt ledsen när kvinnor säger till andra kvinnor: Du borde färga håret (botoxa, fixa till brösten, gäddhänget, ansiktet, rynkorna), för att inte visa din ålder. Men hallå. Låt oss njuta av livet nu. Oavsett när vi såg världen för första gången.


Charlotte Cronquist är kärlekskrigare

Love is the answer


Related

livet 182244251512706651

Skicka en kommentar Default Comments

  1. "Men nu tänker jag: Jag är stolt över att vara jag."

    Ja! Självklart!
    (Det absurda är ju att det är långt från självklart för så många, så många.)

    Hipp hopp hurra på din dag du underbara!

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item