charlotterudenstam

Va? Va sa du? Förlåt jag hörde inte riktigt?

Att känna sig som professor Kalkyl är inte alltid så roligt. Men komiskt för omgivningen. I veckan var jag på hörselundersökning. Jag f...

Att känna sig som professor Kalkyl är inte alltid så roligt. Men komiskt för omgivningen.I veckan var jag på hörselundersökning.
Jag fick se en dyster kurva.
– Har du jobbat i bullriga miljöer?
Näe.
– Har du varit utsatt för kraftigt buller?
Näe. Jag var öronbarn.
– Det kanske är därför. Du får en remiss till en specialist.Det finns alltid de som har det värre...Familjen har kunnat roa sig på min bekostnad ganska länge. För jag hör sämre än genomsnittet. Speciellt snabbt, halvartikulerat tal är svårt för mig. Det är också jobbigt att sitta vid en större middag där det är ett starkt sorl i lokalen, då kan jag bara urskilja vad de som sitter närmast säger. Och det är lättast om jag ser dem. Antar att jag, omedvetet, läser på läpparna också.
Så jag har en rad taktiker, som jag börjar bli medveten om. Som att se till att tala med människor som är vända mot mig. Att ibland gissa vad någon har sagt, hellre än att fråga om. Ibland inte bry mig om att jag inte hör, utan tänka... jag behöver inte göra just detta. Ibland säga: Kan ni vara snälla och tala tydligt. Ibland säga: Förlåt, jag hörde inte, kan du upprepa...

Detta får till följd att jag ibland svarar som en professor Kalkyl, som ett goddag yxskaft, jag svarar på vad jag tror att de frågade om... och ibland blir det helt fel. Familjen är ju rätt van och det kan bli rätt komiska situationer.
Men ibland är det inte roligt alls. Jag kan ibland känna mig lite dum i huvudet. Det är jobbigt att riskera att fråga fel, det är jobbigt att fråga om, det är jobbigt att be att folk talar med mig när de vänder sig mot mig istället för ifrån mig, det är jobbigt att ropa: Jag har inte vad du säger när du är i ett annat rum... 


Jag känner mig fel. Jag känner mig underlägsen. Jag känner att jag tar för mycket plats, när jag tvingar andra att ta hänsyn till mig. Ibland känns det som att jag inte hänger med.
Ibland väljer jag att sitta tyst i ett sällskap, inte för att jag är ointresserad, men bara för att det är för ansträngande att försöka höra eller gissa mig till vad andra säger. Då kan jag ju också verkligen framstå som lite dum, eller lite tystlåten. Och i sådana situationer är jag också rädd för att börja säga något, för tänk om jag säger något som någon redan har sagt. Och så blir jag änu tystare.


Nu är jag inte så ofta i sådana situationer. Och ofta lyfter jag fram att jag hör lite sämre. Men jag tänker på att det kanske också finns en massa människor som inte vågar göra det... hur många är det som hör lite dåligt som tystnar för att inte verka korkade?

Jag tycker inte heller om att söka upp sjukvården i onödan. Jag vill inte ses som en simulant eller som någon som slösar skattepengar. Så jag har dragit mig för att göra den här hörselundersökningen. Men i slutet av förra året så bara kände jag: Nä, nu gör jag det.
Och i onsdags fick jag det alltså undersökt. 


– Har du inga hjälpmedel? Har du aldrig fått det?
Och jag skakar på huvudet.


Jag blir remitterad till öron, näsa, hals.


Jag får känslan av att kön är lång, så jag vet inte när det är dags för mig att få hjälp. Men jag har tagit några steg på vägen.


Och när jag skrev om detta på Facebook blev jag överöst av tips och råd... och jag inser att fler än jag anade också har nedsatt hörsel... och tar gladeligen emot hjälp.
Snart kommer jag nog att blogga om coola “hjälpmedel.”

Related

livet 5357955175118854990

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Du kan kontakta vilken Audionom du vill för tid, så funkar det i Stockholm i alla fall, Här kan jag rekommendera en bra om du skulle behöva... Jag älskar mina hörapparater idag! Men hatade dem den första månaden.

  SvaraRadera
 2. Ja, vi människor (i denna dimension iallafall) är regressiva. Synförsämringar som min sambo drabbats av och som blir sämre med tiden (men det är inget snabbt förlopp tack och lov) är ett vanligt tecken också och påminner mig bara om min mortalitet.
  Som en liten tarm på ämnet finns på TV4 Fakta en serie som heter "Vi dog, men överlevde" som berättar om deras nära dödenupplevelser och är helt fantastiskt berikande. Själsligt.
  Det finns hörselförstärkare och läsglasögon (som är jättesnyggt) att tillgå. Apropå detta, har du varit på en "tyst" rekreation någongång? En vecka i total tystnad och stillhet. Det vill jag göra innan jag fyller 45.

  SvaraRadera
 3. Suzann Larsdotter21 januari 2013 10:47

  Läs om Criptheory och tänk att det inte är du som är fel utan att de flesta lever efter en funktionalitetsnorm där full funktionalitet är norm. 1,3 miljoner människor i Sverige har olika grader av
  hörselnedsättningar därför kan människor inte fortsätta att agera om alla vore fullt hörande. Det är inte oss som hör illa som det är fel på utan normen om att alla har full funktionalitet.

  SvaraRadera
 4. charlotterudenstam21 januari 2013 13:56

  Intressant, Suzann, jag har aldrig tänkt på det på det sättet. Tack <3

  SvaraRadera
 5. charlotterudenstam21 januari 2013 13:57

  Jag har varit på kurser som varat i en vecka där grunden varit tystnad. Och då vi bara fått prata under vissa moment och då liksom bara inom en struktur. Det är en stark och intressant upplevelse. Testa Vipassana, kanske? 10 dagar i tystnad, utanför Ödeshög finns ett ställe. Fler av mina vänner har gjort den.

  SvaraRadera
 6. charlotterudenstam21 januari 2013 13:57

  Aha, audionom, jag visste inte ens att sådana finns... Jag finns i Malmö.

  SvaraRadera
 7. Jag skall. Låter ljuvligt. Tax för tips.

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item