charlotterudenstam

Charlottes veckokrönika 3: Den infekterade sexualiteten.

Sex kan verkligen vara det finaste som finns. Sex kan innebära till exempel njutning, närvaro, känslan av att bli sedd, kåthet, spänn...
Sex kan verkligen vara det finaste som finns. Sex kan innebära till exempel njutning, närvaro, känslan av att bli sedd, kåthet, spänning, sensationer, sammansmältning, intimitet och en förändrad medvetandenivå.
Och ändå är sexualiteten så infekterad.
Kanske är det just de här sakerna – med njutningen i centrum – som gör samtalet om sexualiteten så explosiv? Att vi är präglade med normer som gör att det är svårt att se klart på sexualiteten, vilket gör att den ofta används som tillhygge, istället för att förena människor?

Det är mycket kring sex och sexualitet just nu. Jag tar tre aktuella exempel.
#mörkertalet är en # som talar om det sexuella våld som kvinnor och män utsätts för (även om våldet mot kvinnorna ofta är det som får fronta), men som få vågat berätta om. Det kan handla om de små eller stora kränkningar som människor möter i sexuella situationer för att de till exempel inte klarar av att säga nej på ett tydligt sätt, eller för att den kåtare parten inte lyssnar, eller för att det känns pinsamt att erkänna att man blivit utsatt för ett övergrepp (och alla möjliga andra skäl).#samtycke. I helgen genomfördes en stor manifestation på temat #samtycke och där ett av huvudkraven var att en samtyckeslag ska införas – alltså att de som ska ha sex tydligt samtycker till att de vill ligga. Jag har ingen åsikt i just lagstiftningsfrågan, men jag menar att det är viktigt att lyfta hur viktigt det är att göra sex till ett fredat område – där vi varken accepterar att kvinnor eller män blir utsatta för sexuellt våld eller kränkningar.

Ett av de mer intressanta inläggen den här veckan tyckte jag var Katarina Wennstam, journalist och författare som har skrivit böcker om sexuellt våld och om domstolars okunniga och fördomsfulla sätt att möta det. I en debattartikel i Sydsvenskan valde hon perspektivet: Detta är i hög grad en mansfråga.

I den mycket läsvärda artikeln skriver hon bland annat:

”Att tonårskillar och unga män vet så lite om sex, om kvinnors njutning och om det fantastiska samspel mellan två människor som är ett riktigt samlag, det är illa nog. Men det som gör mig riktigt, riktigt bekymrad är hur utbredd okunskapen om sexualitet är i svenska domstolar.”

I en tråd på Facebook skriver Calle Rehbinder, som både är tantralärare och sexdebattör att denna alternativa ordvändning är ännu mer relevant:

"Att okunskapen om sexualitet är så utbredd i svenska domstolar är illa nog. Men det som gör mig riktigt, riktigt bekymrad är att tonårskillar och unga män vet så lite om sex, om kvinnors njutning och om det fantastiska samspel mellan två människor som är ett riktigt samlag."

Vad skulle hända i ett samhälle där vi kan mer om sexualitet?
Vi lever i ett till synes sexualupplyst samhälle – men vad vet människor egentligen om njutning?
Hur kan det komma sig att en våldtäktsman tror att flickan som utsätts för gruppvåldtäkt är kåt för att hennes fitta är våt  – när den i själva verket är dränkt i den tidigare våldtäktsmannens sperma?

Vi lever i en paradoxal tid. Det finns starka tendenser till översexualisering och objektifiering. Samtidigt finns det sexuellt våld, rädsla, skambelagd sexualitet, och fokus på sexuell hälsa.

Men var finns glädjen? 
Var finns njutningen? 
Var finns viljan att utforska sexualiteten? 
Var finns viljan att verkligen känna den sexuella energin?

Jag befinner mig ofta i  rum där sexualiteten utforskas. 
Det är helt fantastiska rum, där människor blir friare att vara i sig själva, där jag ser blickar som blir allt klarare, ryggar som blir allt rakare, människor som känner större värde i sig själva, som vågar sätta gränser – och även utöka sina njutningsterritorier.

För mig känns det viktigt att utvidga den aspekten… att vi lär oss mer om sex och respekterar varandra. Att vi vågar utforska vad vi njuter av – i samtyckte med oss själva och våra partners. Att vi lägger märke till när sex används i maktsyfte (och då menar jag till exempel organiserade våldtäkter i krig, hederskulturer där sexualiteten skambeläggs och kvinnans rätt till sin sexualitet begränsas.)

För mig handlar sexualiteten om livet, om livskraften, om livsenergin. Mitt liv har förändrats sedan jag verkligen vågade bli kåt på livet. Och min tro är att ju fler som känner det, desto sundare förhållande kan vi får till den underbara kraft som sexualiteten är.

Related

veckokrönika 2017243906420705150

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item