charlotterudenstam

Sexualitet: Engångsligg ger sällan kvinnor orgasmHar du någonsin följt med någon hem från krogen, gått på en blinddate eller mött någon du mött via en dejtingsajt?
Hur var det första sexuella mötet? Hur mycket njöt du? Fick du orgasm?
Amerikansk forskning visar att bara 11% av kvinnorna får orgasm första gången de har sex med någon, medan 67% får orgasm när de ligger med någon de har en längre relation med.Vilka faktorer bidrar till kvinnors njutning? När 13500 amerikanska unga kvinnor tillfrågades blev det uppenbart att det finns en stark koppling mellan känslan av att njuta och att få orgasm. Inte rocket science direkt.

Men frågan är då vad som gör att en kvinna får orgasm? Räcker det med att hon är kåt? Nja, så enkelt verkar det inte vara. 

De amerikanska forskarna tittade på kvinnors njutning ur fyra perspektiv med följande utgångspunkter:

Teknikperspektiv: Ju mer erfarenhet du har av sex, desto bättre blir du på att älska. Det innebär också att du lär dig en rad tekniker, du lär dig njuta, du lär dig vad du själv njuter av och får erfarenhet av vad andra kan tänkas njuta av. Så den som kan erbjuda ett rikt smörgåsbord av tekniker, rörelser, andning, lyhördhet, närvaro etc blir en bättre älskare.

Partnerperspektivet: Ju bättre du känner din partner, desto bättre blir du på att älska med hen. Vad gör hen kåt? Det tar tid att lära sig vilka knappar man ska trycka på och sexuell tillfredsställelse ökar i takt med att parterna lär känna varandra. Träning med en partner ger färdighet.

Kärleksperspektivet: Att ha sex med en person som du älskar du bryr dig mycket om är bättre än att ha sex med någon som betyder mindre för dig. Intimiteten mellan dig och din partner ökar tillfredsställelsen en känsla av säkerhet och tilltro, som lägger grunden för sexuell njutning.

Det ojämlika könsperspektivet: Samhället ser strängare på kvinnor som har tillfälligt sex än män. Det finns idéer om att kvinnor är mindre kåta än män. Enligt traditionella könsroller så förväntas kvinnan ha en mer passiv roll när det gäller att initiera sex och män förväntas koncentrera sig på sin egen lust, eftersom de inte känner till kvinnors rättigheter eller önskan att njuta. Med den synen kan män som har tillfälligt sex bry sig mindre om kvinnans njutning.

Hade dessa fyra perspektiv något med verkligheten att göra?

Amerikanska forskare följde under sex år 7000 kvinnor som ibland hade tillfälligt sex och 6500 kvinnor som levde i relationer som pågått i minst sex månader och de fick frågor som speglade de fyra perspektiven.

Studien visar att kvinnor verkligen förknippar sexuell tillfredsställelse och njutning med orgasm. Det var sex gånger vanligare att kvinnor som rapporterade att de får orgasm också njuter än de som inte får orgasm.

Tillfälligt sex var mer inriktat på penetration, medan sex i längre relationer inkluderade en palett av aktiviteter och det ökade i sin tur kvinnornas orgasmfrekvens.

På frågan: Fick du orgasm när du senast hade sex, svarade två tredjedelar av kvinnor i fasta relationer ja, medan bland dem som mötte en person för första gången fick bara 11 procent av kvinnorna orgasm och för dem som hade haft sex mer samma person tre gånger eller mer hade orgasmfrekvensen ökat till 34 – en tredjedel alltså.

Det kan alltså betyda att det är lättare för kvinnor att njuta när de känner sin partner mer, eftersom parterna lär känna varandras kroppar mer och vad de njuter av – och att detta kan ske även utan att de är kära i varandra.

På frågan om kvinnorna njöt av sitt senaste sexuella möte, svarade fyra av fem som var i en fast relation ja, medan enbart hälften kvinnorna som hade tillfälligt sex njöt.

Detta visar alltså den starka kopplingen mellan känslan av att njuta och att få orgasm hos dessa kvinnor.

För att få svar på frågan om könsperspektivet genomförde forskarna intervjuer med både kvinnor och män. Resultatet var att män var mycket mer uppmärksamma på kvinnors njutning när de var i fast relation, än vid tillfälliga sexuella möten.

Möjlighet till reflektion:
  • Så vilken är din personliga erfarenhet? 
  • Hur beter du dig när du möter någon första gången? 
  • Hur mycket njuter du? 
  • Hur ser du på dig och din partner? 
  • Vart är ditt fokus? 
  • Och vad är ett lyckat engångsragg för dig? 

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Related

sexualitet 3417781846611721321

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item