charlotterudenstam

Monica Lewinsky står i sin kraft. #pingvinpriset

– Hur många av er har gjort ett misstag som unga?
Alla räcker upp handen.
– Hur många av er har varit med om att hela världen känt till ert misstag.
Alla händer åker ner, utom Monica Lewinskys egen.
18 år senare, häromdagen, möter jag henne, en kvinna i full blomning, i full kraft.
Monica Lewinsky står där i sin styrka. En pingvin omgiven av systrar. Hon har lyckats vända en absolut värstasituation 180 grader.

Egentligen är det märkligt detta med att kvinnor utses till syndabockar, att det ofta är de som steglas och hudflängs offentligt, medan männen ofta klarar sig med blotta förskräckelsen.

När världen 1998 fick reda på att Monica Lewinsky som praktiserade på Vita Huset, hade inlett en kärleksaffär med president Bill Clinton, skedde den första och en av de mäktigaste näthatkampanjerna genom tiderna.

Det var långt före de sociala mediernas genombrott och några år efter webbens genombrott. Monica Lewinskis kärlekshistoria nådde runt jordklotet på nolltid – och hon beskrevs som boven i dramat och förnedrades offentligt på alla upptänkbara sätt.

Nu står hon på Skandiabiografens scen. Hon har just tagit emot #KlaraK:s pris #Pingvinpriset - för sitt mod och sin kraft att komma igen, att komma tillbaka. Vi blir ombedda att varken fotografera eller spela in hennes ord. Det finns fortfarande de som vill henne illa – och vi här inne vill hylla henne. Så du får ingen bild som jag har tagit av henne. Jag respekterar och lyssnar.

Den person jag ser är en kvinna som blommar, som står i sin kraft, som åter är beredd att möta världen – och som använder sina egna erfarenheter för att bidra till att andra ska slippa. Det har funnits gånger då hon övervägt att ta sitt liv och hon ser med sorg på alla dem som inte orkat stå emot näthatet, utan som bokstavligen gått under.

Hon är lite nervös där hon står på scenen, bara några meter ifrån mig. Lite nervös, säger hon, och samtidigt finns det en sådan power när hon ställer sina manusblad på ett notställ – och så levererar hon ett väl genomarbetat och lysande retoriskt tal, där hon blandar egna erfarenheter, med anekdoter och en rad uppmaningar till oss som lyssnar.

Medkänsla – compassion – är ett ord hon ofta återkommer till.

– Jag har kallats för alla fula ord som finns. Jag har verkligen blivit nätmobbad och förlorat att min värdighet. Det visar sig också att av dem som offentligt mobbade mig var hela 49 procent kvinnor.

Hon talar om det hyckleri som finns i samhället kring hur kvinnor (be)döms. Hon har så många gånger varit med om när man har talat om varför män inte utsätts för samma näthat, näthot eller nätmobbning.

– Alltså, det är annorlunda, det är något annat.

Så när en svensk minister och kvinna får lämna jobbet för obetalda tv-licenser får en svensk minister som är man och som använt svart barnflicka behålla jobbet för:

– Det är något annat, det är annorlunda.

Bara en stund innan Monica började tala var den nuvarande ministern Anders Ygeman där. En del av samtalet kom att handla om svenska ministrars lägenhetsaffärer och den där kvinnan ministern hudflängdes i medierna, medan mannen ministern klarade dig undan mycket mildare och dessutom blev offentligt omklappad av mannen statsministern och Ygeman säger:

– Alltså det fanns lite andra omständigheter när det gällde mannen…

Detta tudelades sätt att bedöma män och kvinnor där kvinnor döms hårdare… i så många sammanhang och ofta på nätet. Kvinnor utsätts för mer näthat… och de flesta som drabbas är, som medieprofilen och trolljägaren Robban Aschberg säger, vanliga människor, vanliga tjejer… och om det sägs inte så mycket som offentliga människor som smutskastas.

– Jag har valt att återvända till medkänsla och empati, säger Monica Lewinsky. Skam kan inte överleva empati. Jag är ute och talar för att hjälpa andra och för att ge min syn på saken. Det är viktigt att tala med en intention, istället för att tala bara för att få uppmärksamhet.

Hon står där i sin styrka. En pingvin omgiven av systrar. Hon har lyckats vända en absolut värstasituation 180 grader. Nu reser hon runt världen och verkar aktivt mot näthat… och är den trovärdigaste representant nätkärleken kan ha.

- Alla behöver medkänsla, alla, säger Monica Lewinsky och tar emot applåderna.

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Related

världen 9162682569992454885

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item