charlottecronquist

Intervju med Krish och Amana Trobe om kärlek och rädsla

Så här såg Krish och Amana ut när vi träffade dem på Ängsbacka i december 2004. Det här är en artikel jag skrev för några år sedan. Den ...

Så här såg Krish och Amana ut när vi träffade dem på Ängsbacka i december 2004.

Det här är en artikel jag skrev för några år sedan. Den är publicerad i tidningen PS i ungefär den här formen. Det är några år sedan nu - men frågorna är ju ständigt aktuella. Så vad passar bättre än att jag publicerar den på min egen blogg?


Har du någonsin haft känslan av att du är fel? Har du varit rädd att göra fel?
I så fall är du väldigt mänsklig.
För många av oss har lärt sig att de inte är okej som de är, att de måste vara och göra på ett visst sätt för att bli accepterade av sin omgivning.
Det går att göra något åt det. Om du börjar acceptera dig själv som du är, kommer rädslan långsamt att släppa greppet om dig. Och du kommer att fungera bättre på jobbet och i relation till andra människor.


Thomas Krish Trobe har skrivit flera böcker som handlar om att möta sin rädsla, den senaste tillsammans med hustrun Gitte Amana Trobe.

Grundidén är egentligen ganska enkel. De allra flesta barn lär sig att de måste vara på ett visst sätt för att få kärlek från sina föräldrar. De märker tidigt vad föräldrarna gillar att de gör, vilket beteende som är accepterat. Samtidigt lär de sig vad föräldrarna ogillar. Och eftersom ett barn längtar efter kärlek, så börjar de anpassa sig.

I vår kultur är det väldigt vanligt att barn måste ”förtjäna” sina föräldrars kärlek. De känner att de måste prestera för att få kärlek. ”Om jag är en duktig flicka/pojke som blir mamma glad och ger mig en kram.” Många barn lär sig också, av erfarenhet, att föräldrar inte accepterar (alla) barnets känslor. ”Det där är väl inget att gråta för.”

Det gör att det skapas en osäkerhet hos barnet. Det känner instinktivt att det inte räcker med att vara sig själv, barnet måste göra något. Ju mer erfarenheter barnet får, desto tydligare blir det för det vad mamma och pappa tycker om och så anpassar det sig alltmer. Allt i den där desperata längtan efter kärlek. Och så växer rädslan för att göra fel – och hos många också känslan av att vara fel.

Krish Trobe är läkare och terapeut och har de senaste tjugo åren mött rädda människor, som nyfiket börjat närma sig detta otäcka; rädslan.

- Det finns två energier som styr människan. Den ena är livskraften, som handlar om den personens egen sanning. När hon har livskraft vågar hon ta risker och möta det okända. Den andra är rädslan, som håller henne nere och gör att hon lever ett hoptryckt liv.

Krish Trobe och Amana Trobe menar att den som vill leva ett fullödigt liv måste våga möta sin rädsla.
- Om vi vågar konfrontera vår rädsla så kan vi finna dolda skatter. För bakom rädslan döljer dig vår känslighet och det mjuka inom oss, säger Krish Trobe.
Det kan vara svårt att upptäcka sin rädsla. Många döljer den bakom andra känslor. Man kan känna sig arg, missnöjd eller deprimerad.
Men under de dramatiska känslorna ligger rädslan, säger Amana Trobe. Det gäller att våga nå in till den.
- De flesta människor vet inte vilka de är. Det gäller att hitta en inre känsla av att ”detta är jag”. Den känslan förlorade vi som barn och det gäller att hitta tillbaka till den. Och för att göra det måste vi ta risker, säger Krish Trobe.

Människor förhåller sig på olika sätt till sin rädsla. Vissa blir förlamade av den. De kan vara så rädda att de inte vågar söka jobb, ta en konflikt med sin partner, tala inför grupp eller visa att de älskar någon.
När en människa blir rädd kan det vara ett ”eko” av det hon upplevde som barn. Någonting gjorde henne rädd då och när hon är med om något som påminner om den situationen, så reagerar hon som hon skulle ha gjort som barn. Hon glömmer att hon är vuxen och att hon faktiskt har valmöjligheter. Ett barn är ju utelämnat till och beroende av sina föräldrar. Det är inte vuxna längre. Och när man reagerar med rädsla så är man lika rädd som när man var barn.
Krish Trobe och Amana Trobe menar att praktiskt taget all rädsla är kopplad till något som hände i barndomen.
- Rädsla brukar bero på ett trauma, en situation när barnet blev överväldigat och inte kunde handskas med situationen. Ett barn kan varken säga stopp, nu räcker det, eller gå sin väg. Och då hamnar barnet i chock, det liksom fryser till is. Och den reaktionen inpräntas i kroppen. När man som vuxen möter en liknande situation reagerar man på samma sätt igen.

Det handlar om att bygga upp styrka, genom att hitta tillbaka till det som triggade traumat och sedan vara i den situationen igen. Och nu, som vuxen, kan du svara på ett sätt som du inte kunde göra när du var ett barn. Kroppen säger stopp eller går därifrån. Det går långsamt, säger Krish Trobe.

- Vi dras till likande situationer i våra vuxna liv. Det som helar är att handskas med det på ett nytt sätt, säger Amana Trobe.

Och där är många vuxna människor i dag. De är rädda att visa vilka de är. De kan tro att ingen kommer att älska dem om de visar att de är ledsna, att de känner sig sårbara. Somliga tror att ingen kommer att älska dem om de visar vem de egentligen är. Att de måste låtsas vara den som de tror att omgivningen tycker om.

- Jag har alltid gjort saker trots att jag varit rädd, jag tryckte undan min sårbarhet, låtsades inte om den. Men jag led av att göra det. För mig var det ett viktigt steg att våga säga: ”Nu känner jag mig osäker”, säger Krish Trobe.

Han och Amana Trobe menar att de flesta människor lever instängda i en ask, en ask som bär de värderingar våra föräldrar hade och de värderingar som gäller i det samhälle vi lever. Ett annat ord för detta är att vi är präglade att bete oss på ett visst sätt. Och om vi kliver ut ur asken – och visar vilka vi egentligen är – då kommer omgivningen att reagera.

För att förklara den process som människor går igenom, använder de sig av en bild som den tyske filosofen Nietsche skapade.

Nietsche menade att barnet till en början är som en kamel, som absorberar allt, som säger ja till allt – oavsett om det är gott eller ont. När man är en kamel (ett barn) känns det mesta bra och barnet lär sig mycket av det som föräldrarna har lärt sig.

Sedan kommer lejonfasen, när barnet börjar säga emot och blir rebell. Det är en process som de flesta tonåringar går igenom.

- Det är hälsosamt att säga nej, säger Amana Trobe. Det handlar om att göra saker på sitt eget sätt.
I den tredje fasen har behovet att säga nej försvunnit, man är inte längre rädd och inser att man kan välja hur man ska göra när man hamnar i en situation eller möter en annan människa.

- Det är i den riktningen människor behöver gå – leva i ögonblicket och möta varje situation där. Men för att kunna göra det krävs medvetenhet – och att vara medveten handlar om att vara, att känna när det är rätt för dig, känna när du är hemma i dig själv – och så våga lita på det, säger Krish Trobe.

Krish och Amana Trobe uppmanar människor att börja undersöka vilka de egentligen är och ställa sig frågor som: ” I vilken ask lever jag? Vilka värderingar gäller där? Vad är det för tankar och idéer som gör att jag inte vågar leva fullt ut?”

- Många offrar sig för andra, det formar deras identitet. Det är ett sätt att kompensera känslor av skam, av att känna sig ovärdig. Därför väljer många att bli som kopior av sina egna mödrar, säger Krish Trobe.

Men vad ska du en person göra som börjar känna att det nog ligger något i vad Krish och Amana Trobe säger?

- Våga ta plats i ditt eget liv! Först kommer du att känna en massa rädslor. Men om du vågar möta dem så kommer du att möta dig själv och känner dig mer fri. Den som inte tar tag i sin rädsla riskerar att bli utbränd, eftersom man har en idé om att man måste vara perfekt. Och finns inget utrymme för att känna vad som verkligen är sant, säger Krish Trobe.

- I Sverige finns en idé som går ut på att man inte kan vara lycklig om någon annan lider. Då blir det riskfyllt att leva ut sin glädje och håller man den inne är risken att man blir deprimerad. Det krävs mod för att våga visa att du är lycklig, säger Amana Trobe.

Det tar tid att omprogrammera sig från att leva upp till andras förväntningar till att leva sitt eget liv. Många som börjar arbeta med sig själva, för att till exempel känna sig mindre rädda, blir otåliga och vill att det ska ordna sig över dagen.

- Man lär sig handskas med svåra situationer genom att vara närvarande och känna också svåra och jobbiga känslor, säger Krish Trobe.

- Våga också att älska de delar av dig själv som är sårade. Var tålmodig och mjuk mot dig själv. Med tiden ökar din känsla för dig själv, säger Amana Trobe.

CHARLOTTE RUDENSTAM

Öva på egen hand: Det finns en rad cd:s som du kan köpa via exempelvis Energica förlag. Till exempel:

Healing shocck and shame


Kurser i Sverige:
www.angsbacka.se
www.baravara.se

Böcker av Krish och Amana Trobe - samtliga utgivna på Energica Förlag
Möt din rädsla – från medberoende till frihet
Steget ut ur rädslan – bli vän med ditt inre barn
Sann tillit och tilltro – andliga lektioner om svek och besvikelse
I kärlekens flöde - när sex och närhet blir ett

Related

Steget ut ur rädslan 5200507849582647403

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item