charlotterudenstam

Forskning: Bra sexliv ger färre depressioner

Är du kvinna och njuter av ditt sexliv? Då är du statistiskt sett gladare än andra kvinnor visar ny australiensisk forskning . Men det ...
Är du kvinna och njuter av ditt sexliv?Då är du statistiskt sett gladare än andra kvinnor visar ny australiensisk forskning.
Men det är osäkert på vilket som skapar vad. Alltså om det är glädjen som ger bättre sex eller bra sex som ger glädje.


Hur mår du när du har älskat? Förmodligen mår du rätt bra. Efter solosex kanske du känner dig nöjd och avslappnad och efter sex med en partner kanske du dessutom känner dig mött… och tja… glad.

Så det forskarna kommit fram till kanske känns som att slå in öppna dörrar. Så klart du blir glad av att njuta. Men i vår konstiga värld så verkar ju inget finnas om det inte är vetenskapligt bevisat… (se till exempel den konstiga diskussionen om huruvuda g-punkten finns eller inte, i tidigare blogginlägg). Men det är väl för all del bra att det nu finns svart på vitt på kopplingen mellan njutning och glädje.
– Många av de saker vi tror har inte blivit dokumenterade, säger forskaren Susan Davis vid
the Women's Health Program at Monash University, Australia till Livescience.com

Och hon snuddar vid något intressant här. Skillnaden mellan mäns och kvinnors sexualitet. Och skillnaden mellan hur man intresserar sig för sexuella problem hos män respektive kvinnor. Om en man klagar över erektionsproblem så är läkare snabba med att komma med recept och goda vård. Men när en kvinna klagar på bristen på lust, så är det färre som bryr sig.


Vad vet då forskare om kvinnor och sex: Kvinnors vanligaste klagomål handlar om sexuell lust och intresse, om njutning och tillfredställelse. Man brukar skylla problemen på att kvinnor inte har tid för sex… och där sex blir ytterligare en uppgift för en stressad kvinna, eller att kvinnor inte gillar sina kroppar eller att de inte vågar ta för sig i sängen. Konsekvensen kan bli att många kvinnor accepterar halvdant eller inget sex.

Och eftersom den sex, brist på sex eller lust, starkt påverkar en kvinna, är det viktiga frågor att ta upp med kvinnor som söker läkarhjälp för exempelvis ångest, oro eller depression.
Men vad som händer med en kvinna utanför sängen om hon har ett rikt och tillfredsställande sexliv har inte intresserat forskarna. Fram till nu.
Davis nya studie visar att det finns ett starkt samband mellan bra sex och tillfredsställelse i livet i övrigt. Och när du läser resultaten här får du väl tänka på att studien bara grundar sig på 300 deltagare och att den bara pekar på en koppling mellan sexuell tillfredsställelse och en allmän känsla av att må bra… och att det alltså inte går att se vad som är hönan och vad som är ägget.


– Problemet med att tolka våra fynd är att det är omöjligt att avgöra om otillfredsställda kvinnor mådde sämre för att de var sexuellt otillfredsställda eller tvärtom, säger Sonia Davison vid samma forskningsinstitution.

Vad visade då studien?

Det var alltså 300 kvinnor mellan 28 och 65 som intervjuades, hälften av dem hade passerat klimakteriet. Nästan hälften sa att de var missnöjda med sitt sexliv.

Under en månad fick de skriva upp sitt dagliga sexliv och fick svara på en rad frågor. Kvinnor. Den tydligaste kopplingen mellan att må bra och ha bra sex fanns hos de äldre kvinnorna.
En slutsats doktorer borde kunna dra är att det är viktigt att läkare talar med kvinnor om deras sexliv, eftersom det har en stor betydelse för hur de mår.

– Läkare som behandlar kvinnor med depression borde fråga om hur nöjd hon är i sin relation och med sitt sexliv. På det sättet kanske man kan börja handskas med frågor som rör sex, istället för att skriva ut lyckopiller, säger Davis.

Related

sexliv 8491905701876306725

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Så intressant. Håller just nu på att blogga om detta, fast med en något annan vinkling. Min fru hade precis ett djupt samtal om sexuell tillredsställelse med sin yngsta 17-åriga dotter. Alla våra andra barn är extremt pryda när det gäller att prata om sex, liksom deras jämnåriga vänner, så samtalet var lite överraskande då det var på hennes initiativ. Det skulle vara så oerhört skönt om det gick att prata om detta utan att alla blir så generade. Min fru och jag har ett underbart sexliv och vi "undervisar" varandra i hur vi vill bli tillfredsställda. Det är enkelt och självklart numera och helt fantastiskt. Det har jag aldrig varit med om förr. Vi pratar också om våra sexuella fantasier, vilket inte betyder att vi nödvändigt måste realisera våra drömmar. Mycket av det mår bäst att vara just fantasier. Tack för ditt inlägg.

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item