charlotterudenstam

Ny serie: Detta kännetecknar lyckliga par (4)

Möjligen bra som politisk handling, men förbättrar inte relationen. Vad ska en kvinna göra för att få en man att ta reson? På 400-talet ...


Möjligen bra som politisk handling, men förbättrar inte relationen.

Vad ska en kvinna göra för att få en man att ta reson?
På 400-talet före kristus rådde Aristofanes teaterpublikens kvinnor att gå i sexstrejk i komedin Lysistrate.
Men vill du ha ett bra sexliv fungerar det inte att strejka.


I Aristofanes antika komedi väljer kvinnorna att sexstrejka för att få sina män att sluta kriga. Det fungerade. Så småningom valde de allt kåtare männen älskog framför svärden.
Förra året blev dramat, enligt Aftonbladet, verklighet då en grupp kvinnor i Kenya uppmanade sina systrar att gå i sexstrejk för att få männen att sluta slåss. Vilka konsekvenser strejken fick vet jag inte.
Men här handlar det alltså om sexstrejk i politiska syften. Att män, ställt inför ett val, får chansen att välja sex framför krig. Och det kanske kan fungera.
Men det är ingen metod att rekommendera för lyckliga par, enligt Reedbok. Tvärtom. Som redan det första tipset om lycka sa så är en viktig ingrediens i ett bra förhållande att paret fortsätter att älska emd varandra. Det är liksom grunden.
Så det är alltså kontraproduktivt att visa sin ilska genom att sexstrejka. I alla fall om syftet är att göra relationen bättre.

Jag läste om en kvinna som ville hämnas på sin man och under en kort tid lät bli att ha sex med honom. Som ren hämnd. Det tragiska var att sexlivet aldrig kom igång igen. Nu lever de i ett vitt (asexuellt) äktenskap som hon inte riktigt trivs med. Och hon vet inte vad han tycker, för de pratar aldrig om saken.
Ett rätt vanligt sätt att sexstrejka är att den strejkande antingen går och lägger sig före eller efter sin partner. Att hon eller han skyller på att han är trött eller nobbar sexuella inviter. Om man börjar använda sex som tillhygge vid gräl, eller undviker att ha sex som något slags hämnd kan det leda till en maktkamp som slutar med att båda slutar ha lust till sex med varandra.
Så istället för att låtsas som att du är trött, eller sätta igång ett gräl: Prata om saken. Berätta om vad du stör dig på, varför du är irriterad, utan att blanda in sex i det samtalet. Då har ni chans att komma närmare varandra.

Related

sexstrejk 5614363775846788271

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item