Film Easy A: Får tjejer ha sex, utan konsekvenser?
Hur lätt är det att få dåligt rykte? I filmen Easy A räcker det med en vit lögn. Skillnaden i den här filmen är att huvudpersonen verklige...
https://lustochliv.blogspot.com/2011/01/film-easy-far-tjejer-ha-sex-utan.html
Hur lätt är det att få dåligt rykte?
I filmen Easy A räcker det med en vit lögn.
Skillnaden i den här filmen är att huvudpersonen verkligen gör sin grej av den.
Ännu en high school-film tänker kanske du – för det tänkte jag. Och visst, men ändå inte. För just den här filmen tar upp något viktigt: Hur ser vi på unga tjejer och deras sexualitet? Och tillhör du dem som är med och skambelägger den, eller?
Filmen inleds med att huvudpersonen Olive inte vill följa med sin kompis på en weekend. Hon låtsas vara upptagen med en dejt. Och efter helgen vill kompisen så klart veta vad som hände. För att tillfredsställa kompisens nyfikenhet låtsas Olive som att hon både har haft en dejt och att de har haft sex tillsammans. Allt är givetvis lögn. Olive har tillbringat en stilla helg på sitt rum.
De två kompisarna står på skolans toalett när lögnen uttalas och skolans värsta kristna tjej hör … och ryktet går snabbare än vinden. Det är ute på Facebook, i sms, i folks öron och innan tjejen har hunnit ut från toaletten är hon tjejen som har gjort ”det”. Och i vissa människors ögon, som det kristna gänget, är hon nu en slampa.
Från att ha varit en person som ingen lägger märke till är Olive nu en som alla känner till.
Historien hade kunnat sluta där, men det gör den inte. Det finns några som förstår att huvudpersonen bara har hittat på och förtvivlade killar ber om hennes hjälp. Mot betalning låtsas hon som att hon har haft sex eller hångel med några hopplösa fall. Deras status höjs, medan hon blir allt mer av skolans hora… Trots att hon i princip är okysst.
Nu ska jag inte avslöja hur det går, det är en rätt härligt twist på den här filmen och huvudpersonen är en härlig tjej. Men jag vill säga att den får mig att ställa en massa frågor… som dels handlar om den tid vi lever i med den snabba ryktesspridning som är möjlig med hjälp av sociala medier. Hur ska vi handskas med det? Vilken är källkritiken? Du kanske minns våldtäkten i Bjästa förra året som ledde till en hatkampanj på Facebook, först mot offret och sedan mot förövaren? Hur vill vi ha det? Hur snabb är du på att sprida rykten? Vad vet du om sanningshalten i det du sprider vidare?
Och så finns där naturligtvis detta med dubbelmoralen. Det som kanske, kanske kan klassas som ”amerikanskt”. Alltså att en tjej på 16 som folk tror har haft sex blir betraktad som lösaktig (men däremot inte de killar hon skulle ha haft sex med). Ibland undrar jag om vi kallar det ”amerikanskt” för att det är lättare så, för att vi inte vill se att den typen av värderingar fortfarande grasserar även här i Sverige, även om trycket kanske inte är lika hårt, i alla fall inte i alla grupper. Jag tycker att det är värt att diskutera också – alltså tjejers rätt till sin sexualitet, tjejers rätt att slippa bli stigmatiserade om de skulle gilla sex.
Vad tycker du?