charlottecronquist

Lördagsövning: Möt våren

Här i Skåne skiner solen. Det är sommarvarmt. Och det är en dag att fira våren och sommaren. Så var ute i dag och njut av naturen och den k...


Här i Skåne skiner solen.
Det är sommarvarmt.
Och det är en dag att fira våren och sommaren.
Så var ute i dag och njut av naturen och den kommande sommaren på ditt eget sätt.

Här får du en del fakta om Valborgsmässoafton, som jag har lånat från en blogg om högtider och från Wikipedia.


Enligt keltisk tradition firades 30 april som vinterns sista dag – Beltane. Det ordet tror man kommer från Baal (som betyder gud) och ett keltiskt ord för eld.

Wikipedia:
”Traditionen grundar sig på den hedniska högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att sammankopplas med kulten av den heliga Valborg, mot häxtro och onda andar, som uppstod efter hennes död år 779. Valborg blev förklarad som helgon den 1 maj (därav förr kallad Valborgsmässan, Walpurgistag), och genom denna omständighet förbands hennes namn med den germanska hedendomens på nämnda dag hållna vårfester, som av den kristna övertron stämplades såsom häxförsamlingar. 
Särskilt trodde man, att på Valborgsmässonatten (mellan den 30 april och den 1 maj) häxorna red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, i synnerhet till Blocksberg (Brocken, den högsta spetsen av Harz, bekant bl.a. genom den fantastiska scenen "Walpurgisnacht" i Goethes Faust), och där gjorde ofog i djävulens sällskap. För att oskadliggöra spökeriet förde man oväsen (med rop, skott och horn) och tände eldar på höjderna. 
Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa till sitt ursprung hedniska vårseder. I Sverig firas valborgsmässoaftgon som vinterns sista dag, då man firar ut det gamla och in det nya halvåret.”



Jan- Öyvind Swahn menar:
”Men troligt är dock att den här vackra seden ändå har ett äldre, inhemskt förflutet. Somliga folklorister har hävdat att det ytterst skulle röra sig om keltiskt, närmast irländskt ursprung, I det fordom keltiska Västeuropa var 1 maj sommarhalvårets första och firades inte minst med bål.”

Andra forskare menar att orsaken till eldarna var att djuren brukade släppas ut på bete vid den här tiden och elden var ett sätt att skrämma bort rovdjur. 

Man brände också upp det torra riset från djurens vinterfoder. ”Med tanke på de magiska spekulationer, som ofta knyts till ingångsdagar för nya perioder av året, ligger det nära till hans att särskild skyddsmagi inför djuren betesgång kommit att tillämpas här.” (Albert Eskeröd).

Så varför inte göra en egen vår- och sommarritual. Elda upp det gamla och döda och släpp in det nya friska – ungefär som korna vars gamla torra foder brändes upp, för att ge plats åt nytt friskt gräs.

Ta gärna in den magiska dimensionen i det. Skapa ditt eget löfte för kommande årstid. Den kan blir den hittills bästa i ditt liv! Och se häxorna som en positiv kraft!

,

Related

valborgsmässoafton 1026618961776588377

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item