charlotterudenstam

Fader vår-bönen är censurerad

Gudinnan, modern, blir allt viktigare för mig. Det är många som talar om att gudinnan är på väg tillbaka. Jag känner det starkt i mitt eget...


Gudinnan, modern, blir allt viktigare för mig.
Det är många som talar om att gudinnan är på väg tillbaka.
Jag känner det starkt i mitt eget liv – och jag är inte ensam.
Nu på morgonen får jag veta att bönen Fader vår från början hade en andra halva som började Moder Jord, helgat varde ditt namn…

Jag läser en anteckning som Ma Oftedal gjort på Facebook. Och jag väljer att citera den rätt av, eftersom jag tycker att det är så intressant:
”1928 publicerades den första boken av Esseernas fredsevangelium, en översättning av ett gammalt arameiskt manuskript som forskaren Edmond Bordeaux Szekely hade funnit i Vatikanens hemliga arkiv. Sen dess har denna lilla bok översatts till många språk och lästs av miljontals människor världen över. Här kan vi läsa den ursprungliga bönen som Jesus lärde oss, allmänt kallad FaderVår. Förmodligen var det vid kyrkomötet i Nicea i början på 300-talet som bönen redigerades och kyrkans makthavare förbjöd all annan tolkning av gudsbegreppet, än Fader/Son/Helig Ande. All annan tolkning bestraffades och de ursprungliga manuskripten gömdes i vatikanens milslånga arkiv. 

Men nu är det dags att åter tända lampan över detta manuskript och här har ni den ursprungliga bönen vars andra hälft helt enkelt togs bort.
"Fader vår, som är i himmelen! helgat varde ditt namn; tillkomme ditt rike; ske din vilja såsom i himmelen, så och på Jorden; vårt dagliga bröd giv oss idag; och förlåt oss våra skulder såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro; och inled oss inte i frestelse, utan fräls oss ifrån ondo, ty riket är ditt och makten och härligheten i evighet.
Moder Jord, helgat varde ditt namn; tillkomme ditt rike; ske din vilja i oss som i dig; sänd oss varje dag dina änglar och förlåt oss våra skulder, när vi gottgör våra skulder mot dig. Och inled oss icke i sjukdom, utan fräls oss i från ondo, ty Jorden är din och kroppen och hälsan.
Amen"

I min värld finns egentligen ingen dualism. Vi är människor och alla människor har samma värde. Kön ska inte vara avgörande för värdet. Så när jag talar om att gudinnan är på väg tillbaka, handlar det inte om att ”ta makten” eller ”krossa manssamhället”, det handlar istället om att återskapa balansen – både det feminina och det maskulina har sin givna plats – om vi ens behöver kalla det för det?
Ju närmare jag tittar på gudinnan, gudinnekult och hur den trycktes ned, desto mer beklämd blir jag. Vad var det män var så rädda för hos kvinnan att de var tvungen att kväsa det med våld och tystnad. Det här mötet i Nicea är ett av många tillfällen då män, i världen ”kristna och goda” ägnar sig åt att trycka ner det feminina. Ögonblick då de var mörkermän.
Så ta nu och för in moder jord i dina böner. Utan moder jord har vi ingenting. Utan henne finns vi inte. Pröva att en stund varje dag vara tacksam för att hon ger dig liv, mat och en plats att bo på.
Det är tid för gudinnan (också) nu!

Related

mörkermän 7547254642835045290

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Spännande inlägg. Visste inte om detta. Men det är naturligare att det finns en kvinnlig gudsväsen också. Man och kvinna är ju livets uppkomst. Hade kyrkofäderna haft det klart för sig hade konstigheten med jungrufödelsel kunnat unvikas. Men Jesus uppskattade ju kvinnor

  SvaraRadera
 2. Jungfrufödseln tror jag mest handlade om att de ville undvika att ha en sexuell kvinna... kvinnorna i bibeln skulle ju helst vara madonnor... och det vore ju hemskt om guds son... Jesus... hade tillkommit på grund av köttsliga lustar. Det där med att utesluta kvinnor eller ändra deras roller tror jag är helt medvetna drag från mörkermännens sida.

  SvaraRadera
 3. Fick höra om bönen Moder jord här om dagen. Googlade fram denna sida. Känns lockande att skicka in det i dagstidningarnas debatt ;) Jag bor i ett Bibel-bälte men har aldrig varit intresserad själv.

  SvaraRadera
 4. Jan Peter Ottosson27 mars 2014 19:53

  Tror kanske inte gudinnekulten var så god. Ofta handlade modergudinnekulterna om prostitution i templets tjänst. Det är välbelagt över hela mellanöstern och Indien. Ofta låg det nära åkerbrukets och växtlighetens mystiska livskraft. Att offra barn och särskilt flickor fanns alltid med i sammanhanget. Monoteismen försökte göra upp med detta, både i judisk,kristen och muslimsk tradition.

  Däremot är det kyrkliga bruket av "Herrens bön" inte det som Nya Förbundet talar om. När vi läser hela Fader Vår i Matt. 6 ser vi att det handlar om en villkorlig nåd -- om ni kan förlåta som Gud förlåter blir ni räddade. Om inte, blir ni för evigt förbannade. Kan vi prestera förlåtelse som Gud? Naturligtvis inte. Jesus ger denna bön för att det ska bli uppenbart att endast genom Hans död på korset och genom uppståndelsen blir vi frälsta av en kärlek som är gudomlig, inte mänsklig.

  Det är därför Paulus och apostlarna aldrig nämner denna bön som vi kallat "Herrens bön" . För dem är det uppenbart att vi inte kan uppfylla lagens bud, t ex budet om att förlåta varandra. Vi är räddade endast genom Kristi blod och det gör att Fader Vår är en riktad uppmaning till judar och lagtroende, så att det ska se hur vi inte kan rättfärdiga oss själva. I Kolosserbrevet 3:13 får vi det Nya Förbundets sätt att se saken: Såsom Kristus förlåter oss, så vill vi förlåta varandra.

  Men många hoppar över de två sista verserna. Matt. 6:14-15 säger tydligt att om vi förlåter varandra kommer Fadern att förlåta oss, men om vi inte förlåter varandra kommer Fadern inte att förlåta oss. Detta undviks för det visar klart att lagen gäller i denna undervisning åt judarna och de som följer en lagisk rättfärdighet.

  Himlen är en fri gåva från Kristus, inte en villkorad möjlighet. Jesus undervisade om utplockande av ögon, avhuggning av händer eller de kroppslemmar som vi syndar med. Allt detta handlar om en före-korset-mentalitet där vi följer bud och försöker gå i land med egen rättfärdighet i lydnaden.

  Till denna religiösa mentalitet säger vår Herre: ni hycklare, ni tror att ni kan sätta nivån för fromt liv. Men jag säger er: nivån har höjts. Ni har inte en chans. Inte begära någon annans hustru? Jag säger er: om ni så tänker en lysten tanke när ni ser på någons hustru har ni fallit. Och ett enda olydnadsbrott mot lagen är att bryta HELA lagen.

  Samma sak i slutet av Fader vår, som vi så fromt ber varje mässa: om ni tror att ni kan förlåta alla, inklusive era fiender, ja då kan Fadern tänka sig förlåta er. Annars inte.

  Detta är undervisning före korset. Fader vår nämns aldrig i breven. Istället har det stora skett. I hans blod är vi redan förlåtna. När vi så tar emot denna kärlek, denna obegränsade kärlek, smakar synden inte särskilt bra. Synden kan rycka i oss, vi kan höra dess ekon. Men vi vet att vi är i Hans vila och frid.

  SvaraRadera
 5. Hej
  Vart hittade du den ursprungliga herrens bön?
  Vore intressant att hitta källan

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item