charlottecronquist

Sexualitet: När testade du dig senast? (om säkert sex)



Hur ofta har du sex där du tar onödiga risker?
Där du har sex utan att veta om din partner har testat sig eller riskerar att smitta dig med sjukdomar?
Och vad är det som gör att du är så riskbenägen?
Är det så enkelt som att det känns pinsamt att fråga?
Här är några konkreta verktyg du kan använda för att få säkrare sex.

Oavsett om du är singel eller i relation – gå och testa dig. Notera hur det känns att vänta på provsvaren. 

Jag har tyvärr gjort det många gånger i mitt liv. Jag har haft oskyddat sex, helt enkelt för att det varit för jobbigt att ställa frågor eller för att kräva kondom. Oviljan att göra det kan ha handlat om fler saker. Som en rädsla att min partner ska ta illa upp, eller för att ett snack om skydd eller sjukdomar ska förstöra stämningen. Eller något annat ungefär lika korkat.

Jag gillar tanken på kombinationen kåthet och medvetenhet. Att ha oskyddat sex kan vara urdumt och kan ge livslånga konsekvenser. Och varför riskera det, bara för ett ögonblicks kåthet eller rädsla för något, kanske ett avvisande?

Jag har mött män som knullat runt och som samtidigt sagt att de inte vill ”äta kola med papper”. Jag hade tur och drog inte på mig konsekvenser av det. I dag skulle jag säga, sorry, jag har inte sex med dig under de omständigheterna. Jag och min hälsa är viktigare än så.

Så här är några tips till dig. Detta är rutiner som jag uppmuntrar dig att hålla dig till när du ska ha sex, i synnerhet i mötet med en ny partner. Ett samtal om säkerhet är inte pinsamt, det är det smartaste du kan göra. Dessutom bidrar det till att du börjar avdramatisera den här typen av frågor.

Du kan se det som att du håller ett hisstal till din partner – för längre tid än att åka med hissen behöver det inte ta.

1. När testade du dig senast? (Datum)Vad testade du dig för? Vilket var resultatet?

2. Vilken är din relationsstatus just nu? Vilka regler gäller i dina relationer? Vilken är dina sexuella preferenser? (monogram, polyamori, heterosexuell, bisexuell, homosexuell etc)

3. Vilka egna regler har du för säkert sex och vad behöver ske för att du ska känna dig trygg?

Börja med de tre frågorna – och ställ dem också till din partner och bestäm sedan vad ni vill göra tillsammans.

Du ser några fördjupande frågor i bilden också, som du kan välja att lägga till.

För hur skönare känns det inte att älska om du slipper oroa dig för att bli smittad av något?


PS: Jag höll på att glömma det viktigaste: Oavsett om du är singel eller i relation – gå och testa dig. Gör det även om du inte tror att du är smittad av något, och gör det oavsett om du planerar att ha sex med någon annan än en eventuell partner. Notera hur det känns att vänta på provsvaren. Bara att göra det, att känna vad som händer i kroppen på dig medan du väntar, kan göra att din förståelse för vikten av att testa dig regelbundet.

Testa så många sjukdomar som möjligt – hiv, klamydia, gonorré, syfilis, kanske också kondylom. Det är fler som bär på smittor än du kanske anar, och många kan bära på smitta utan att ha symptom ... kanske även du. Så om du vill vara riktigt varsam mot dig själv, ta ansvar för din sexuella hälsa.


PPS: Ta sedan och njut ordentligt, nu när du slipper känna dig rädd ;) 





Related

sexualitet 6162853629835036196

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Jag tycker det är bullshit...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att veta vad du tycker är bullshit. Är det något du vill samtala om?

      Radera
  2. Jag tycker det är bullshit...

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item