charlottecronquist

Upprop: ”Sluta skamma vår sexualitet!”

Jag är så trött på att kvinnors och tjejers sexualitet blir skammad – och att många kvinnor själva känner skam kring sex och lust. #metoo är ett viktigt steg för att lyfta frågan om kvinnors sexuella utsatthet och bryta tystnadskulturen.
En TT-artikel berättade i måndags om en skola i Skåne där en ung kvinna blev utsedd till årets fuckgirl – något som senare blev polisanmält som grovt förtal.
Jag vill fördjupa samtalet om sex och skam – och därför har jag skrivit den här texten. Den är ett upprop på temat ”Sluta skamma vår sexualitet”.

Du kan stödja uppropet på flera sätt.
1) Lägg en kommentar till det där blogginlägget med ditt namn och titel.
2) Dela inlägget i dina sociala kanaler. Använd den nya hashtaggen #nomoreshame
3) Skicka ett meddelande till mig så jag ser att du står bakom detta.

Tack för ditt engagemang!



”Sluta skamma vår sexualitet!”




En ung kvinna blir utsedd till årets fuckgirl på en skola i Skåne. En ung man blir utsedd till årets fuckboy vid samma tillfälle.
Hon skäms så mycket att hon åker hem, han ser utmärkelsen som en merit.
Vad är det som gör att det fortfarande är så mycket skuld och skam kopplad till sexualiteten i allmänhet – och till kvinnors sexualitet i synnerhet?


Nästa gång du tittar dig i spegeln – eller ser någon i ögonen – tänk denna tanke: Den här personen är skapad av njutning. Det finns sexuell njutning med i varje människas liv, från konceptionen och framåt och ändå tabuiserar vi sexualiteten. Jag tycker det är märkligt.

Under hela min livstid har fuckgirl och fuckboy-fenomenet funnits – det vill säga idén om att en tjej som gillar sex är en madrass, är slampig, är moraliskt förkastlig och idén om att en kille blir en hjälte ju fler kvinnor han lägrar. Liggandet bygger hans värde, medan det sänker hennes.

Det kan vara en förklaring till att #metoo har kunnat uppstå. Vi har skapat ett samhälle där kvinnor inte tycks ha rätt till sina kroppar. Ibland förvandlas de till något som andra tror att de kan ta för sig av, kränka eller våldta – ibland ska vi skämmas över vår lust, passion och sensualitet.

Jag längtar efter en tid då det är riskfritt att säga ”Jag är en fuckwoman”. Så är det inte i dag.

· Tänk när vi kan sluta med dessa skuld- och skambelägganden (som kommer från både kvinnor och män) av kropp och sexualitet.

· Tänk när vi kan vara stolta över vår förmåga att njuta, att känna lust och passion.

· Tänk när vi kan älska att älska, älska att vara intima, älska att visa varandra kärlek, omtanke och med samtycke uttrycka åtrå på olika sätt.

· Tänk när vi kan känna kraften i oss själva och i vår lust.

Vilken värld skulle vi leva i då?

Sexualiteten är bland det värdefullaste, viktigaste och mest grundläggande vi har. När vi kan leva med en sund relation till den så blir sexualiteten också en del av vår livskraft, vår energi, vår vilja och vår förmåga till att ge och ta emot kärlek.

Självklart är det enkelt att nöja sig med att peka finger åt dem som utsåg en ”fuckgirl” och en ”fuckboy” på den där skolan. Självklart kan vi tala om sexismen som frodas. Självklart kan vi tala om hur olika villkoren är för killar och tjejer, kvinnor och män.

Men tänk om vi skulle ta det ett steg vidare? Hur lever vi vår egen sexualitet? Hur talar vi om den? Hur sanna är vi med den? Hur många sexuella hemligheter har vi? Vilken sexuell längtan eller frustration har vi? Hur ofta känner vi sexuell längtan, sensualism eller ett livspirr i kroppen?

I dokusåpan ”Ex on the beach” kallar sig både killar och tjejer för fuckboy och fuckgirl utan att skämmas. Där utforskar tjejer sina sexuella, sensuella eller kärleksfulla möten med partners, utan att vare sig känna skuld eller skam. Tänk om sex och lust kan bli så odramatiskt i samhället.

Det är ett enormt problem när kvinnors mest basala drifter skuldbeläggs. Det hindrar oss från att äga vår kraft fullt ut. När vi accepterar vår – och andras – sexualitet, visar vi oss själva, och världen, att vi äger vår kraft och våra kroppar.

Metoo visar att samtalet om lust, intimitet, sensualitet och sexualitet behövs. Den visar en stark vilja att bryta den tystnadskultur som gällt kring sexuella kränkningar i samhällets alla delar. Samtidigt ser vi krafter som vill konservera gamla könsroller och synen på sexualitet.

Få i Sverige har genom livet en enda sexuell partner. De allra flesta prövar sig fram och möter fler eller många sexpartners. I dag finns alla möjliga sätt att bygga relationer och att leva tillsammans. Det sexuella utforskandet är en viktig del av det.

Sexualiteten är förknippad med mycket skuld och skam i vårt samhälle, som på en och samma gång är översexualiserat och sexualfientligt. Låt oss tala mer öppet om sex, låt oss sluta döma vår egen eller andras sexualitet, låt oss se den som en härlig och viktig del av livet.

När en pratar öppet om sexualitet och lust försvinner också en del av skuggorna. När skammen kring sexualiteten lägger sig, är jag övertygad om att sexuellt våld och sexuella kränkningar minskar. (Mycket viktigt eftersom en tredjedel av världens kvinnor någon gång i livet utsätts för sexuellt våld!)

Jag är stolt över att kunna njuta av sex. Jag vill stötta alla som vill leva ut sin sexualitet med samtycke. Sluta hyckla kring sexualiteten. Kom ut i det fria. Njut av att vara en fuckgirl, en fuckboy, en fuckwoman eller en fuckman, precis som jag.

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare, författare och journalist. Hon har bland annat skrivit böckerna ”Ingen skam i kroppen – frigör din sexuella kraft” och ”Lekfull tantra – din väg till att njuta av livet”.

Related

världen 4672056558126040100

Skicka en kommentar Default Comments

  1. #nomoreshame
    Helena Roth, förändringsagent

    SvaraRadera
  2. Jag är inte den som pratar sex och det har jag aldrig gjort =)

    SvaraRadera
  3. Borde inte behöva sägas, så självklart! <3
    Emelie Skyllermark, civilingenjör i maskinteknik

    SvaraRadera
  4. #nomoreshame
    Anna Forsberg, egen företagare

    SvaraRadera
  5. Therese Mabon, relationscoach <3
    #nomoreshame

    SvaraRadera
  6. Jag är inte den som pratar om sex öppet eller privat dessutom gillar inte prata om de alls. Men berundrar de som gör de

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar att tala om det. Men jag tänker att det viktiga är att veta just vad man uppskattar och inte, så att man sätter de gränser för sig själv som man känner sig bekväm med.

      Tycker att den vetskapen, och att du där med låter bli, är minst lika beundransvärd. Vi är alla olika och bör tillåta oss att vara olika. :)

      Radera
  7. Diskuterar kuratorn i klassrumssamtalen om varför fuckgirl anses vara kränkande men inte fuckboy?

    SvaraRadera
  8. Yes, we are so good at judging sexual behavior in others, which means shaming them. Let's claim our right to define ourselves and our bodies! Sofia Kreissl Somatic Sex Educator #nomoreshame

    SvaraRadera
  9. Sara Modig, företagare #nomoreshame

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skrev ett blogginlägg om uppropet oxå: https://sarasgoda.com/2018/11/06/nomoreshame/

      Radera
  10. Helt enig!

    Skrev en protest när man försökte skamma mig häromdagen.

    http://grensmans.se/naturligtvis-onanerar-jag/

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item