charlottecronquist

Vad är det att vara lekfull?
När jag talar om lekfullhet brukar det handlar om en attityd till livet.
Att möta livet med lekfullhet, förundran och nyfikenhet.
Det blir en hel del wow-ögonblick med den livshållningen.


Ibland är det som att livet blir till något seriöst, något som en ska arbeta sig igenom, som sen ska svettas igenom och där tagelskjortan väntar den som inte tar i tillräckligt mycket. Med den attityden är det lätt att se livet som något som ska överlevas stund för stund.

Och då blir det ju så allvarligt och tråkigt. Att bli roligt och att njuta kan i en del sammanhang rent av ses som syndigt. Men hur kom någon på den dumma idén?

Det händer så ofta att vi slår på oss själva och på andra, genom att döma dem eller oss själva och deras eller våra beteenden. Vi är ofta så stränga. Vi säger så ofta dumma dig. Vi har så lätt för att räkna felen istället för att upptäcka rätten, upptäcka det som funkar, glädjas av det och känna tacksamhet för det.

Jag har genom livet mött många svårigheter med nyfikenhet och uppkavlade ärmar. Vad ska vi göra nu när barnet inte fick plats på förskolan? Vad ska jag göra nu när banken inte vill låna ut pengar? Vad gör jag nu när äktenskapet kraschar? Vad gör jag nu när jag blivit sjuk?

Självklart blir jag ledsen, arg och sårad. Självklart kan det hända att jag slår på mig själv och känner avund mot min omgivning. Självklart kan jag vara både arrogant, högmodig och feg.

Men det händer allt mer sällan. Jag försöker alltså se möjligheter. Jag är nyfiken på svaren. Jag kan förundras över vardagligheter. Jag har lätt att känna glädje.

Och jag är allt mer i kontakt med min lekfullhet. Det är därför jag skapar Lekfull tantra – för att bidra till att människor möter också kroppen och lusten med lekfullhet och nyfikenhet. Självklart skulle en kunna säga att hela livet är en lek, eller som en lek, men jag menar att det också finns mycket att lära av leken och lekfullheten – också det som en inte definierar som lek.

För något tag sedan pratade jag med en vän som var nyfiken på Lekfull tantra. Hen föreställde sig att det skulle vara ”lek med tantra”, snarare än ”lekfull tantra”. Alltså att mina kurser och böcker skulle vara fyllda med sensuella eller kanske sexuella lekar.

Det var så bra att se att hens perspektiv och att det var ett delvis annat än mitt. Alltså vad lägger en in i orden? Hur tolkar en dem?

Självklart kan en tänka att lekfullhet innebär lek, lek, lek! Men för mig är det alltså attityden som är den viktiga. Att göra meditationer och tantriska övningar med lekfullhet. Att se på sig själv med ett leende. Att dansa en tidig lördagsmorgon och inte bry sig om att ”dansa vackert”, att ha med lekfullheten i steget, i blicken, i livet.

Och ibland, när något känns tungt, för det gör det ibland, kan det vara extra bra att se lekfullt på ögonblicket. Kanske titta mig i spegeln och bara le... också tunga ögonblick passerar... och sedan kommer ett annat, då det åter känns som wow!

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer


Nästa tillfälle att möta din lekfullhet kan vara på helgkursen Lekfull tantra i Stockholm 27-28 oktober!

Related

livet 6791958979740139999

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Livet är ju liten av en lek! Där alla känslor är tillåtna...men viktigt att inte stanna kvar vid de negativa allt för länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofta är det när jag "drunknar" i känslor som det kan bli problem. Numera märker jag ofta att jag är på väg mot det hållet och kan du välja att känna känslorna, men inte "bli" dem.

   Radera
 2. Var det inte Luther som införde den svenska präktigheten? Hursomhelst tror jag att det måste finnas en balans. Det ena utesluter inte det andra. Utan lekfullhet blir livet allvarligt och enligt min mening tråkigt. Men allt är inte lek heller, utan allvaret finns också. Det gäller att kunna röra sig på skalan mellan ytterligheterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt enig med dig Lilian. Och jag tänker att det är många som fokuserar väl mycket på allvaret och tappar bort lekfullheten. I alla fall var det så med mig under många år. Det kan ju också leda till att en tar sig själv på lite väl stort allvar... Bra att kunna se sig själv i en skrattspegel i bland.

   Radera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item