charlottecronquist

Kärlek: De gamla grekerna hade sex ord för kärlek ... vilka kan du?
En gång frågade han hur många jag kan älska. När jag svarade skakade han på huvudet och sa: ”Du har ett mycket stort hjärta, du kan älska ännu fler”.
När jag läser om grekernas sex begrepp för kärlek, så påminns jag om hur rätt han har.
För jag kan älska och känna kärlek på så många sätt – och det kan du också.


Det som vi främst tänker på som kärlek är förmodligen det som grekerna kallar Eros – den sexuella passionen. Men hur ser du på djup vänskap, lekfull kärlek, långvarig kärlek, universell kärlek och självkärlek?

Det ligger mycket i det grekerna säger – att det finns många slags kärlekar och mycket kärlek i världen. Se dig omkring och använd kärlekskrigarens blick. Vad kan du upptäcka då? Vad känner du för vännen som behöver ditt stöd? Vad händer i dig när du ser ett lekande barn? Hur är det att möta en förälder, ett syskon, en morfar, en kusin? Vad händer när du tittar i spegeln och ser dig själv?

Hur skulle det vara om du den närmaste tiden fokuserar på att upptäcka och uppleva kärleken runt dig och – om det behövs – utvidga begreppet kärlek. Jag tror att det i sig kan bidra till att du blir mer kärleksfull och sänder ut sådana vibbar till världen. Och är det något vi som finns på den här planeten så är det mer kärlek och mindre rädsla, ur alla möjliga aspekter.

Om du väljer att omfatta tanken att det finns olika slags kärlekar, då kanske det också kan leda till att du minskar trycket på vad du tänker dig att en person ska ge dig. Alltså, de finns idéer om att en ska möta en person som ska möta och tillfredsställa alla ens behov. Och just den idén tror jag leder till mycket olycka och många brustna hjärtan. För i den föreställningen har du inte eget ansvar för din egen kärlekslycka, då blir det ju som att drömpersonen till och med ska ge dig självkärlek.

Så läs om de grekiska begreppen för kärlek och reflektera över vem eller vilka du upplever de olika formerna av kärlek med (och självklart kan du känna flera olika sorters kärlek till en person).

Eros 


Eros är den sexuella passionen. Den har fått namn efter en grekisk fruktbarhetsgud och representerar sexuell passion och åtrå. Grekerna hade en ambivalent relation till eros, för de såg eros som något som var farligt, irrationellt och som något som du kan bli besatt av. När eros är med kan vi tappa kontrollen – och det kan både vara något som skrämmer oss och som vi kan längta efter.

Philia Philia representerar djup vänskap och är den variant av kärlek som grekerna värderades högst. Philia är något som kan uppstå till exempel mellan män som kämpar bredvid varandra på slagfältet. Det handlar om lojalitet och att offra sig för andra och samtidigt dela sina känslor med dem. Philia kan också användas om kärleken mellan föräldrar och barn. Hur mycket philia har du i ditt liv? Hur speglas det i dina sociala medier? 

Ludus 


 

Ludus är den lekfulla kärleken som kan uppstå mellan barn och mellan tillfälliga älskare. I det lekfulla ingår att man retas och flirtar, men också att man umgås med vänner, skrattar eller dansar tillsammans. Kanske det till och med är så att bland det mest lekfulla du kan göra är att dansa med någon du inte känner, ibland kan det bli en lekfull och sexig upplevelse.

Agape
Agape är kärleken till allt – en kärlek som du sträcker ut till alla, oavsett om de tillhör din familj eller är främlingar, den universella kärleken. Agape ses av många som den högsta formeln av kärlek.


Pragma


Pragma är långvarig kärlek. Det är en mogen och realistisk kärlek som är lättast att finna bland par som levt längre tillsammans. Pragma handlar om att kunna ge och ta för att få relationen att fungera över tid, det handlar om att visa tålamod och tolerans. Kanske är det så att det är bra för många att inte bara fokusera på att ”bli förälskad” eller ”bli kär” utan också att kunna ”stå i kärlek”.

Philautia Philautia

Philautia handlar om självkärlek. Och här gäller det att se upp. För inom detta ryms både vanlig självkärlek och narcissism. När du känner sund självkärlek så ökar det din förmåga att älska andra – och att omfamna de andra formerna av kärlek. Men blir din självkärlek narcissistisk har du blivit självupptagen och fokuserar allt på din egen framgång och lycka.


Charlotte Cronquist är kärlekskrigare

Love is the answer
PS: Lägg märke till att LOVEWEEKEND2018 pågår nu. Går du in i min webbshop får du 25% rabatt på allt som finns där under hela helgen. Använd rabattkoden LOVEWEEKEND2018 när du checkar ut så får du rabatten. Kanske det kan bidra till att du blir mer av en kärlekskrigare.

Related

kärlek 951562569698151533

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Oh vad jag älskar dina små illustrationer till alla dessa olika former av kärlek - och oh yeah, snacka om att det är viktigt att lyfta att inte enkom den romantiska kärleken som verkar vara så allomstädes på ngt vis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett tag sedan jag tecknade, så det kändes roligt att leta i arkivet för att hitta dem som kunde passa här.

   Radera
 2. Hade ingen aning om att de hade så många ord för kärlek. I sverge finns ju oxå ord som vänskap, systerskap t.ex. som kan översättas från de varianterna du beskriver tänker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med om ... kärt barn har många namn och kanske kan vi uppfinna ännu fler...

   Radera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item