charlottecronquist

”Jag fick bättre sexliv efter klimakteriet”

Många kvinnor oroar sig för vad som ska hända med lusten i samband med och efter klimakteriet.
Rädslor för att lusten ska minska eller försvinna, för att slemhinnorna ska torkas ut och att de blir mindre attraktiva i andras ögon.
Själv har jag fått ett bättre sexliv efter klimakteriet och njuter mer än jag anade var möjligt.


Förr i tiden förekom det att män som skulle leva i avhållsamhet hade hushållerskor som passerat klimakteriet. Eftersom de inte kunde bli med barn, var risken för upptäckt liten.

Och just det, att möjligheten att bli gravid inte längre är aktuell hos den mogna kvinna, är i sig något som gör att hon kan slappna av mer när hon har sex.

Kvinnor (och män) matas ständigt med bilder av unga sexiga kvinnor, som har det som brukar anses vara perfekta kroppar. Det finns ett ungdomsideal som bidrar till att det kan vara svårt att åldras som kvinna. Vart tar min sexighet vägen när hullet blir lite lösare? När kroppen är märkt av livet, till exempel på grund av graviditeter, amning och av själva levandet? Går det att vara attraktiv - och kåt - med gäddhäng och grått hår?

Det enkla svaret på det är JA, det är möjligt.

Jag började återupptäcka min sexualitet efter fyllda 40 år och har ägnat stort engagemang åt att utforska min sexualitet - och samtidigt lagt märke till hur hämmande den allmänna synen på kvinnors sexualitet är (genom hela kvinnans liv).

Det finns en rad faktorer som kan bidra till ett härligt sexliv efter 50. En av de allra viktigaste är hur jag ser på mig själv. När jag känner mig trygg i mig själv, när jag själv känner mig attraktiv på olika sätt, då brukar det bidra till att andra också ser mig som attraktiv.

Det innebär att jag kan vara med och påverka bilden av mig själv som sexuellt aktiv kvinna. Om min självbild är att jag ska se ut som en fotomodell som är 30-40 år yngre än jag själv och ständigt jämför min kropp med hennes, är det självklart att det är lätt att uppleva det som att jag förlorar i jämförelsen.

Hur många män har jag inte, genom åren, sett dregla efter de unga brudarna?

Målbild: Var en drottning i ditt liv

Så självkänslan, självacceptansen - och i bästa fall - känslan av att vara en drottning i sitt liv, bidrar till att andra också blir nyfikna på mig. Det händer något med utstrålningen.

Det är också bra att ta hand om kroppen och lusten. När jag bryr mig om min kropp, när jag smeker den, när jag ibland pyntar den, så visar jag den respekt och ger den värde. Och detta, att jag värdesätter mig och min kropp är också en nyckel till ett bra sexliv.

Lusten föds i dig

En av mina sanningar är att min sexualitet, min lust och min kåthet börjar i mig. Det är jag som känner att något väcks i mig, det är jag som känner min energi, det är jag som blir fuktig, det är min andning som påverkas… och detta är något som en har möjlighet att utforska genom livet. 

Ha kunskap om din kropp och vad som väcker din kåthet

Jag vet i dag hur min kropp fungerar, jag vet vad den njuter av, jag vet hur mitt kön ser ut och vad det brukar gilla. Jag kan ägna mig åt självkärlek och njuta av det och jag kan guida en person som vill väcka min lust. Jag vågar se min nakna kropp i dagsljus och säga vad jag tycker om eller längtar efter. Jag har en möjlighet att få det jag önskar, eftersom jag i dag är mindre rädd för vad andra ska tycka. Och jag fortsätter att utforska min sexualitet och upptäcker ständigt nya sätt att njuta. 

I tantra är vägen och närvaron det viktiga

Ett annat viktigt skäl till att jag har fått ett bättre sexliv är att jag, för ganska många år sedan, började upptäcka vad tantra är. Synen på vad sex är vidgades och jag gick ifrån att ha sex för att ha ett mål (orgasm) till att njuta av själva resan. Jag började upptäcka, uppleva, förnimma den njutning beröring kan ge, när jag är där i ögonblicket. Så istället för att tänka på något annat, eller oroa mig för att sexet skulle bli bra eller skönt, valde jag att allt oftare verkligen vara där - i handens möte med kroppen, i tungans möte, i andetaget, i kroppens rörelser. Jag upptäckte att sex kan vara så mycket mer än jag tidigare trodde. Jag prövade till exempel frigörande andning och fick allt lättare att njuta i ögonblicket, att tillåta min kropp att ge ljud ifrån mig, att uppleva den njutning som energi kan ge, som smekningar kan ge och som penetration kan ge. 

Mindre spänningar inuti vagina

Så småningom insåg jag också att jag hade många spänningar inuti vagina, spänningar som gjorde det svårare att njuta av samlag och jag tog emot intimmassage för att lösa upp spänningarna, vilket har gjort att jag i dag älskar också penetrerande sex. Jag tror - och det är min högst personliga teori - att kvinnor vars vaginor är avslappnade, där endel av spänningarna är upplösta - får mindre problem med torra slemhinnor. Jag delar den erfarenheten, alltså att lubrikationen fortfarande fungerar, med fler kvinnor som tagit emot den typen av behandlingar. 
Och om du har torra slemhinnor är mitt bästa tips att köpa kokosolja på mataffären. Det gör susen i många sammanhang (men i kombo med kondom är det sämre - välj en vattenbaserad kräm för det).

Du kan få många sorters orgasmer

Om någon skulle ha sagt till mig för 20 år sedan att jag så småningom skulle leda kurser i tantra, att jag skulle få helkroppsorgasmer, energiorgasmer och fontänorgasmer, hade jag inte trott den personen. Men allt det är verklighet nu. Och jag är helt övertygad om att det kan bli en verklighet för de allra flesta kvinnor som befinner sig i eller har passerat klimakteriet. 

Mina erfarenheter är samlade i Lekfull tantra-boken

Blir du mer nyfiken på min väg till mer njutning, läs gärna min nya bok ”Lekfull tantra - din väg till att njuta av livet” - där finns massor med tankar, tantraövningar, reflektionsmöjligheter - och boken bygger på mina egna erfarenheter. 
När du köper den av mig via hemsidan eller swish (1234 76 22 09 - 270 kr ange din postadress) så får du också en personlig kärlekshälsning från mig.

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Related

sexualitet 4770493331167575600

Skicka en kommentar Default Comments

 1. även om jag inte är där ännu, så var det intressant att läsa!

  SvaraRadera
 2. Själv har jag inte märkt nån större skillnad är ändå en bra bit över 50 men har inga känningar eller besvär av klemateriet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till det. Hur en upplever klimakteriet är ju väldigt olika. Jag hade tex en del vallningar (zonterapi hjälpte). En annan fråga är hur det påverkar lusten och för mig blev det alltså mer av den varan. Men jag tror att det också är viktigt att koppla självkänsla till detta.

   Radera
 3. Tack för ett jättebra och hoppfullt inlägg! Det låter så härligt när du beskriver hur ditt sexliv slog ut i blom efter 40. Du inspirerar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Liw för det. Som du ser av texten handlar det ju om mer än slemhinnor... också attityden till en själv är så viktig. <3

   Radera
  2. Hej och KRAM krigare Drottning! Jag försöker hitta e boken Sex med universum även här från datorn men ser den bara från telefonen... var klickar jag?

   Radera
  3. Det är en gammal grej som inte ligger kvar längre... tiden går... förändringar sker... <3

   Radera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item