Igår var Saga Alm Mårtensson och jag inbjudna till psykologprogrammet vid Lunds universitet för att svara på frågor om sex. Det var ...
https://lustochliv.blogspot.com/2013/04/i-gar-var-jag-levande-fragelada-om.html
Igår var Saga Alm Mårtensson och jag inbjudna till psykologprogrammet vid Lunds universitet för att svara på frågor om sex.
Det var Ingela Steij Stålbrand som hade bjudit in sig.
Frågorna haglade och handlade om allt från hur det är att möta klienter till om det finns osund sexualitet.
Det avlånga klassrummet i kvarteret Paradiset är fyllt av studenter. På förmiddagen har de fått förbereda mötet med mig och Sara. De har fått titta på våra bloggar och så fyllt en hel pepparkaksburk med frågor.
Nu står vi där med alla lapparna framför oss. Det går att se en del mönster i frågorna. Det finns rätt många frågor om prostitution, BDSM, sexmissbruk, pedofili och polyamori, men också en hel del frågor som handlar om vad en sexolog (som Saga) kan få för jobb, om vanliga frågor vi får, om det händer att vi har svårt att möta eller förstå klienter,hur det är att blogga om sexualitet och om hur det påverkar våra privatliv.
Saga har bloggat om sexualitet lika länge som jag - sedan 2009. Hennes blogg är mer specifikt inriktad på sexologi och den heter helt enkelt “Saga om sexologi”. Saga är psykoterapeut med KBT-inriktning och har gått två år på mastersprogrammet i sexologi på Malmö högskola. En solklar akademiker, med andra ord.
Och jag är sexsibilitycoach. Jag utgår ifrån det som är nu, ifrån mötet, närvaron och kroppen när jag möter klienter. Min kunskap om sex och relationer har jag inte lärt mig genom att ta akademiska poäng, utan genom att blir kroppsterapeut, sexsibilitycoach, tantrakurser och en del annat - och så av livet, så klart.
Så det var intressant för mig att få möta studenterna tillsammans med Saga. Jag har läst hennes blogg i omgångar, ibland länkat till den, men vi har inte mötts i verkliga livet.
Det visade sig att Saga och jag hade samsyn om det mesta. Vi uttrycker det på lite olika sätt.
Trots att hon och jag verkar i olika världar och talar lite olika språk... så hade vi en sak gemensamt: En kunskap om sexualitet, om relationer, ett engagemang för frågorna, en öppen syn på människor... och som jag uppfattade är bådas erfarenhet att ju mer man lär sig om sexualitet och relationer... desto öppnare blir man.
När vi till exempel tillfrågades om vår syn på pornografi, berättade jag om min resa till slentrianmässigt porrnegativ, till att jag idag ser poänger med porr ... och Saga verkade vara på en liknande plats. Det blir verkligen allt svårare att döma andra människors lust. Och vem avgör till exempel om någon missbrukar sex? Kanske det som ser ut som ett sexmissbruk i själva verket döljer något annat? Något annat som skaver i livet? Då är det kanske viktigt att möta personen där hen är och försöka reda ut vad som skapar vad?
Alltså ju mer jag lärt mig, desto mer dömande har jag blivit. Vi talade också en del om hur lagstiftningen verkar bygga på okunnighet. Hur ska någon som inte vet något om BDSM kunna bedöma det? Var går gränsen mellan att erbjuda tantramassage och prostitution?
Det var intressant att möta studenterna och jag gör gärna fler besök i den akademiska världen - jag tror också att det är bra för studenter att möta också personer med min bakgrund, som möter de människor som inte ringer på klockan till Vårdcentralen.
Och jag hoppas på att få träffa Saga personligen i framtiden.
Jag deltar i bloggutmaningen #blogg100. Detta är dag 80.
Det är alltid stimulerande att vara i en intelektuell miljö där frågor ställs och olika perspektiv beaktas. Det förstärks i en dialog med en kompetent person som Saga A M verkar vara.
SvaraRaderaIntressant om din resa map porr, från negativ till lätt positiv. Jag har också haft olika faser. Från positiv på 70(0-talet och då medverkat. Sedan en negativ period då jag tyckte den var industriellt producerad och då med följden förråad och kommersiell, Nu har har jag återigen en mer positiv syn eftersom teknik möjliggör alltmer hemmaproducerad och amatörbaserad porr. Av varierande kvalitet men ofta gjord med eget engagemang och som därmed bejakar vanlig människors sexualitet.
det är olagligt att kalla sig psykoterapeut om man inte genomgått psykoterapeutprogrammet. Terapeut kan däremot vem som helst kalla sig. http://sv.wikipedia.org/wiki/Psykoterapeut
SvaraRaderaMen det är inte olagligt att göra misstag. Det är jag som kallar Saga för psykoterapeut och jag gör det utan att noga kollat hennes cv. Anger jag fel titel ber jag om ursäkt.
SvaraRadera